Απολίνωση αιμορροΐδας με ελαστική ταινία

Η απολίνωση αιμορροΐδας με ελαστική ταινία είναι αποδεδειγμένα μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Αν και υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις, προσφέρει επίσης πολλά οφέλη. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Απολίνωση αιμορροΐδας με ελαστική ταινία

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το δέσιμο αιμορροΐδας με ελαστική ταινία είναι η πιο αποτελεσματική μη χειρουργική θεραπεία που υπάρχει. Παρόλο που προσφέρει καλά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, πολλοί άνθρωποι δεν την επιλέγουν επειδή είναι μια επώδυνη διαδικασία.

Οι αιμορροΐδες είναι φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία στο κάτω ορθό και στον πρωκτό. Αν και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές για όσους υποφέρουν από αυτές. Συνήθως προκαλούν πόνο, κάψιμο, γενική δυσφορία και αιμορραγία.

Όταν οι θεραπείες στο σπίτι δεν απαλύνουν το ζήτημα, η απολίνωση των αιμορροΐδων με μια ελαστική ταινία είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση, η οποία, αν και προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, είναι ακριβότερη και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Πότε είναι απαραίτητο να δέσετε μια αιμορροΐδα με μια ελαστική ταινία;

Απολίνωση αιμορροΐδας με ελαστική ταινία
Οι αιμορροΐδες προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα όπως αιμορραγία, λεκέδες στα εσώρουχα και πόνο.

Είναι πολύ κοινό, οι άνθρωποι να προσπαθούν να θεραπεύσουν τις αιμορροΐδες με σπιτικές θεραπείες. Σε γενικές γραμμές, αυτό συμβαίνει με λουτρά Sitz, κρύες κομπρέσες ή τοπικές κρέμες. Ωστόσο, μερικές φορές αυτά δεν εξαλείφουν το πρόβλημα. Ο πόνος, ο κνησμός και η αιμορραγία μπορεί να γίνουν ένα μεγάλο πρόβλημα.

Το δέσιμο της αιμορροΐδας με μια ελαστική ταινία μπορεί να είναι μια κατάλληλη θεραπεία για όσους έχουν εσωτερικές αιμορροΐδες που δεν ανταποκρίνονται στις σπιτικές θεραπείες. Αυτοί οι τύποι αιμορροΐδων βρίσκονται μέσα στο ορθό και όχι κάτω από το δέρμα κοντά στον πρωκτό.

Για να λειτουργήσει το δέσιμο της αιμορροΐδας, πρέπει να υπάρχει αρκετός ιστός ώστε οι ειδικοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ταινία. Ο γιατρός πρέπει να εξερευνήσει την περιοχή και να καθορίσει εάν αυτή η θεραπεία είναι δυνατή. Οι ειδικοί προτείνουν αυτή τη μέθοδο για αιμορροΐδες βαθμού IV, για εκείνες με μόνιμη πρόπτωση ή που βρίσκονται πάντα έξω από το σώμα.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία είναι απλή. Απλώς πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Θα σας πουν τι πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε.

Εάν ο γιατρός χρειαστεί να χορηγήσει αναισθησία, πιθανότατα θα σας πει να σταματήσετε να τρώτε 6 με 12 ώρες πριν από τη διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος.

Θα πρέπει να έχετε κάποιον μαζί σας που θα σας γυρίσει στο σπίτι. Ομοίως, είναι σημαντικό να μπορείτε να βασίζεστε σε κάποιον που θα σας υποστηρίξει τις ημέρες μετά τη διαδικασία για να αποφύγετε την υπερβολική προσπάθεια, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η απολίνωση μιας αιμορροΐδας με ελαστική ταινία είναι μια διαδικασία που μπορεί να κάνει ένας γιατρός στο ιατρείο του. Ξεκινά με τη χορήγηση τοπικού αναισθητικού. Εάν οι αιμορροΐδες είναι πολύ επώδυνες ή ο γιατρός χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πολλές ελαστικές ταινίες, μπορεί να χρειαστείτε γενική αναισθησία.

Αυτή η διαδικασία στοχεύει στη σύνδεση ελαστικών λωρίδων γύρω από τη βάση της αιμορροΐδας για να διακοπεί η ροή του αίματος. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός θα εισάγει έναν μικρό σωλήνα με ένα φως στο ορθό. Αυτή η συσκευή ονομάζεται ανοσκόπιο.

Μετά από αυτό, ο γιατρός θα εισάγει ένα άλλο εργαλείο που ονομάζεται σύνδεσμος μέσω του ανοσοσκοπίου. Αυτό του επιτρέπει να βάλει την ελαστική ταινία γύρω από τη βάση κάθε αιμορροΐδας. Σε κάθε περίπτωση, θα είστε υπό τοπική αναισθησία και θα χρειαστεί μόνο λίγα λεπτά.

Εάν έχετε περισσότερες ή είναι πραγματικά επώδυνες, είναι σύνηθες για το γιατρό να κάνει αυτή τη διαδικασία σε νοσοκομείο με γενική αναισθησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Ανάκτηση και προβολή

Μπορείτε να περιμένετε ότι οι αιμορροΐδες θα συρρικνωθούν μόλις διακόψετε τη ροή του αίματος με ελαστικές ταινίες. Μετά από μια εβδομάδα, θα πρέπει να πέσουν από το ίδιο το σώμα.

Μετά τη διαδικασία, πιθανότατα θα αισθανθείτε πόνο για 24 έως 48 ώρες. Μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και με άλλα βήματα όπως τα λουτρά Sitz με ζεστό νερό. Δεν είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τέσσερις έως πέντε ημέρες.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε κάποιους ερεθισμούς για μερικές ημέρες, όπως αέρια, δυσκοιλιότητα, πρήξιμο και κοιλιακό άλγος. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες σχεδόν αμέσως και άλλοι χρειάζονται μία ή δύο ημέρες ξεκούρασης. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή να κάνετε υπερβολική προσπάθεια.

Απολίνωση αιμορροΐδας με ελαστική ταινία: Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές

άτομο ξαπλωμένο στο πλάι με φόρεμα και κρεβάτι νοσοκομείου με τους γιατρούς να το περιβάλλουν
Το δέσιμο μιας αιμορροΐδας είναι μια ασφαλής διαδικασία που μπορεί να έχει σύντομες και ασυνήθιστες επιπλοκές.

Γενικά, η απολίνωση μιας αιμορροΐδας είναι μια ασφαλής διαδικασία. Είναι ασυνήθιστο να προκληθούν επιπλοκές. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δυσκολίες:

  • Έντονος πόνος που δεν ανταποκρίνεται σε φάρμακα ή άλλα μέτρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι λωρίδες είναι πολύ κοντά στους υποδοχείς του πόνου στο πρωκτικό κανάλι.
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Κατακράτηση ούρων ή αδυναμία ούρησης
  • Λοίμωξη στην πρωκτική ζώνη
  • Πυρετός και ρίγη
  • Υποτροπή αιμορροΐδων

Το δέσιμο αιμορροΐδας με ελαστική ταινία προσφέρει γρήγορο χρόνο ανάρρωσης

Εάν το δέσιμο της αιμορροΐδας δεν λειτουργεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει κάποια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, όπως ηλεκτροθεραπεία ή ηλεκτροπηξία. Η τελευταία εναλλακτική επιλογή οδηγεί στη χειρουργική αφαίρεση.

Παρόλο που το δέσιμο μιας αιμορροΐδας μπορεί να είναι επώδυνο και άβολο, αξίζει να εξεταστεί ως θεραπευτική επιλογή. Ο γρήγορος χρόνος αποκατάστασης και η υψηλή αποδοτικότητά του είναι μεγάλα κίνητρα για αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cabello Magûes, P., & Martínez Ordoñez, P. A. (2017). Principales complicaciones posoperatorias con el uso de la anestesia general. Medisan, 21(10), 3084-3089.
  • Vitale, M., Parellada, C., & Poole, J. (2001). Estudio comparativo entre ligadura con banda elástica y escleroterapia en el tratamiento de hemorroides internas. Rev. guatemalteca cir, 27-30.
  • Seminario, R. A. C., Calle, Á. R. T., & Valverde, R. E. U. (2018). Efectividad de la técnica ligadura con banda elástica y Milligan-Morgan en el tratamiento de hemorroides. HAMPI RUNA, 16(2), 201-224.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.