Διατροφή για τον διαβήτη τύπου 2: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Για τον διαβήτη τύπου 2, το φαγητό είναι μέρος της θεραπείας. Μαζί με τη σωματική άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό σας, αποτελεί έναν από τους πυλώνες του επιτυχημένου ελέγχου του γλυκαιμικού δείκτη.
Διατροφή για τον διαβήτη τύπου 2: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Παρότι ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με μια σωστή διατροφή για τον διαβήτη, με συνεπή σωματική άσκηση και φαρμακευτική αγωγή. Δε θα πρέπει να επικεντρωθείτε μόνο στα φάρμακα.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, ο διαβήτης είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί επειδή το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του και το πάγκρεας χάνει την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών, που με τον καιρό αλλοιώνουν την παραγωγή και τη χρήση της ινσουλίνης.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο διαβήτης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή της ασθένειας, και συνδέεται με την υπερβολική συσσώρευση κοιλιακού λίπους, την παχυσαρκία, και τη σωματική αδράνεια.

Διατροφή για τον διαβήτη

Θα πρέπει να θυμάστε ότι μια σωστή διατροφή είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Δεν αποζητάτε μόνο την απώλεια βάρους, αλλά και τον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη καθώς και την αποτροπή μελλοντικών επιπλοκών.

Μην ξεχνάτε ότι ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2 έχει μια αλλοίωση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, και των λιπών.

Το πρώτο μέτρο είναι να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων για να εξομαλύνετε το βάρος σας. Πέραν αυτού, είναι σημαντικό να χωρίζετε το φαγητό σας. Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα για την Καρδιά, το ιδανικό είναι να τρώτε 5 γεύματα την ημέρα. Δηλαδή να έχετε πρωινό, μεσημεριανό, και βραδινό με την προσθήκη δύο σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Βάλτε πρόγραμμα

Θα πρέπει να βάλετε ένα πρόγραμμα για τα γεύματά σας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας. Σκοπός είναι να μην περνάτε μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό, και έτσι να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο. Επίσης, σας βοηθά να αποτρέψετε την υπογλυκαιμία.

Σε ορισμένους ανθρώπους, όπου η κατανομή της γλυκόζης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, ίσως φανεί χρήσιμη η προσθήκη ενός βραδινού σνακ.

Γυναίκα τρώει μπροστά σε ανοιχτό ψυγείο
Είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να έχουν συγκεκριμένες ώρες φαγητού και ν’ αποφεύγουν να τρώνε σε περίεργες ώρες.

Επιλέγοντας υδατάνθρακες

Θα πρέπει να επικεντρώσετε την προσοχή σας στον τύπο υδατανθράκων που τρώτε, καθώς είναι σημαντικοί για τον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη εφόσον αποτελούν έως το 50% της γλυκαιμικής αντίδρασης.

Προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, και βολβοί θεωρούνται οι κύριες πηγές υδατανθράκων στη διατροφή. Δεν είναι μόνο πλούσια σε άμυλο, αλλά περιέχουν και βιταμίνες, μέταλλα, και ίνες. Ιδανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 1/4 του πιάτου σας.

Αναφορικά με τα φρούτα, συνιστάται η αύξηση της κατανάλωσής τους, επιλέγοντας αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτηκαι όπου είναι εφικτό, να τα τρώτε με τη φλούδα καθώς εκεί βρίσκονται οι ίνες.

Αποφύγετε την πτώση της γλυκόζης

Όπως προαναφέραμε, μπορεί να εμφανιστεί με τον καιρό πτώση της γλυκόζης, έτσι σας προτείνουμε να έχετε πάντα κάποιο τρόφιμο πρόχειρο, όπως ένα φρούτο ή μια καραμέλα. Θα πρέπει να το τρώτε όταν υποψιάζεστε ότι έχετε μια πτώση του γλυκαιμικού δείκτη.

Η μέτρηση των υδατανθράκων είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για ν’ αποτρέψετε την πτώση της γλυκόζης, και θα πρέπει να γίνει από έναν επαγγελματία.

Τροφές που θα πρέπει να συμπεριλάβετε σε μια διατροφή για τον διαβήτη τύπου 2

Πέραν αυτών που αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να τρώτε επίσης:

 • Λαχανικά: Θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο
 • Γαλακτοκομικά: Χωρίς ζάχαρη ή με κατάλληλα γλυκαντικά, επιλέξτε χαμηλών λιπαρών
 • Άπαχα κρέατα, αβγά, και τυρί
 • Σπόρους, καρπούς, και λάδια
 • Κονσέρβες: Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
 • Μαρμελάδες και γλυκά: Με τα κατάλληλα, επιτρεπόμενα γλυκαντικά

Ενυδάτωση

Κάτι που δε θα πρέπει να ξεχνάτε είναι η ενυδάτωση. Γενικά, οι άνθρωποι με διαβήτη υποφέρουν από πολυουρία (αυξημένη ποσότητα ούρων), έτσι είναι σημαντικό να πίνετε νερό μέσα στην ημέρα.

Μπορείτε να πίνετε επίσης ροφήματα χωρίς ζάχαρη, εγχύματα όπως τσάι, μάτε, ή καφέ, αρκεί να έχουν επιτρεπόμενα γλυκαντικά. Περιστασιακά, μπορείτε να πίνετε φρουτοχυμούς αναμεμειγμένους με νερό.

Γυναίκα πίνει νερό-διατροφή για τον διαβήτη
Η ενυδάτωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής για τον διαβήτη τύπου 2.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε σε μια διατροφή για τον διαβήτη;

 • Αλκοόλ: Επειδή έχει υψηλή υπογλυκαιμική δράση, ειδικά όταν δεν τρώτε κάτι ταυτόχρονα.
 • Καπνό: Πέραν του ότι βλάπτει όλους μας, στα άτομα με διαβήτη οι αλλαγές στο αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
 • Υπερβολικό αλάτι: Μην ξεχνάτε ότι όπως ο καπνός, έτσι και το υπερβολικό αλάτι αυξάνει την πίεση.

Τα προγραμματισμένα γεύματα είναι το κλειδί

Εν κατακλείδι, ο προγραμματισμός των γευμάτων σας είναι ένας από τους πυλώνες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Χωρίς αυτόν, είναι δύσκολο να ελέγξετε τον μεταβολισμό σας, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε υπογλυκαιμικά φάρμακα. Σε πολλές περιπτώσεις, μαζί με τη γυμναστική, είναι το μοναδικό θεραπευτικό μέτρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Durán Agüero S, Carrasco Piña E, Araya Pérez M. Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria. 2012;27(4):1031-6.
 • Moreno C, García MJ, Martinez C. Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutrición Hospitalaria. 2006;21(1):26-31.
 • Ontiveros L. Dieta para la diabetes – hiperglucemia e hipoglucemia [Internet]. Fundación Española del Corazón. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
 • Factores de riesgo para la diabetes tipo 2 | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/factores-riesgo-tipo-2
 • Brajkovich I, Izquierdo M, Nieto R, Cordero M. Tratamiento no farmacológico: aspectos nutricionales, estilo de vida y actividad física. Cirugía bariátrica. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo.2012;10:47-57.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.