Χρησιμοποιήστε φύλλα δάφνης για την αντιμετώπιση του διαβήτη

17 Απριλίου 2019
Τα φύλλα δάφνης θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. Αν κάνετε κάποια θεραπεία ή έχετε οποιαδήποτε απορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία με αυτό το φυτό.

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το πώς να χρησιμοποιήστε φύλλα δάφνης ώστε να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη, ως συμπλήρωμα στις ιατρικές συμβουλές.

Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση. Εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Όμως, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ή να βοηθήσετε στον έλεγχό του με φυσικούς τρόπους.

Αν υποφέρετε από διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να έχετε συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Επιπλέον, θα πρέπει ν’ ακολουθείτε ειδική διατροφή για να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο.

Τι είναι ο διαβήτης;

Φάρμακα και ένεση

Ως διαβήτη ορίζουμε τη δυσκολία ή ανικανότητα του παγκρέατος να παράγει ή να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά ινσουλίνη. Γι’ αυτόν τον λόγο τα άτομα με διαβήτη έχουν ανεβασμένο σάκχαρο.

Οι πιο γνωστοί τύποι διαβήτη είναι ο τύπου 1 και ο τύπου 2. Διαβήτη τύπου 1 έχουμε όταν το σώμα δε μπορεί να παράγει ινσουλίνη, και έτσι θα πρέπει να χορηγείται κάθε μέρα στον ασθενή αυτή η ορμόνη. Αυτός ο τύπος είναι συχνότερος σε παιδιά και νεαρά άτομα.

Από την άλλη, διαβήτη τύπου 2 έχουμε όταν το σώμα δε χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο. Είναι ο πιο κοινός τύπος και εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, εξαιτίας της φτωχής διατροφής, του υπερβολικού βάρους και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Παγκόσμια δεδομένα για τον διαβήτη

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη είναι ανησυχητική, και αυτό κάνει τους ειδικούς να προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς να τον περιορίσουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)από το 2014 έχουν διαγνωστεί με διαβήτη 422 εκατομμύρια ενήλικες σε όλον τον κόσμο. Δηλαδή 1 στους 11 ανθρώπους πάσχει από διαβήτη.

Το 2015, μόνο στις Η.Π.Α. υπέφεραν από αυτή την ασθένεια 30,3 άνθρωποι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 9,4% του πληθυσμού. Τον ίδιο χρόνο ο διαβήτης ήταν η 7η αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κλειδί σε αυτή την ασθένεια είναι η πρόληψη και ο έλεγχος. Με τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, με άσκηση και με αποφυγή του καπνίσματος, ίσως μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες φυσικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσετε τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων δάφνης.

Ανακαλύψτε: 5 πρωινά χαμηλά σε θερμίδες για ασθενείς με διαβήτη

Χρησιμοποιήστε φύλλα δάφνης για τον έλεγχο του διαβήτη

Τα φύλλα δάφνης ανήκουν στην οικογένεια Lauraceae (Δαφνοειδή). Χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρυκεύματα, αλλά και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες του διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωσή τους μειώνει τον εκφυλισμό των κυττάρων καθώς βάζουν “φρένο” στις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, τα φύλλα δάφνης βοηθούν το πάγκρεας να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του σακχάρου.

Χρησιμοποιήστε φύλλα δάφνης για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Φύλλα δάφνης σε ξύλο και τσάι σε κούπα

Τα φύλλα δάφνης έχουν πολλές ιδιότητες. Διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, ρυθμίζουν τις περιόδους και είναι αντισπασμωδικά, αποχρεμπτικά, αντιρρευματικά και διουρητικά.

Μπορείτε να πάρετε τα φύλλα δάφνης ως τσάι για ν’ αντιμετωπίσετε τον διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι μονάχα ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη τους. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το παρασκευάσετε:

Συστατικά

  • 4 κούπες νερό (1 λίτρο)
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα δάφνης (15 γρ.)

Παρασκευή

  • Βράστε το ένα λίτρο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέστε τα φύλλα δάφνης.
  • Διατηρήστε τα στη φωτιά για τρία με πέντε λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αφήστε τα να εμποτιστούν για 10 λεπτά και σουρώστε το υγρό πριν πιείτε.
  • Σας προτείνουμε να πίνετε έως τέσσερις κούπες την ημέρα.

Πείτε ναι στα φύλλα δάφνης, αλλά με σύνεση

Παρότι έχουν αναμφίβολα πολλά φαρμακευτικά οφέλη, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, άσθμα, ή αλλεργίες. Ανάμεσα στις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν είναι επίσης η ναυτία και ο ερεθισμός του στομάχου.

Άτομα με διαβήτη τύπου 1 δε πρέπει να καταναλώνουν αυτό το τσάι. Επίσης, θα πρέπει να το αποφεύγουν έγκυες και άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές και ηπατικές παθήσεις, ή έλκη στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Διατροφή στον προδιαβήτη: Τι μπορείτε να φάτε και τι όχι

Τα φύλλα δάφνης έχουν απίστευτες ιδιότητες οι οποίες είναι ικανές να ρίξουν το σάκχαρο. Όμως, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, μην αντικαταστήσετε τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός με αυτό το έγχυμα. Απλώς καταναλώστε το συμπληρωματικά.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας έπεισε για τα εξαιρετικά οφέλη των φύλλων δάφνης. Δοκιμάστε να φτιάξετε το τσάι σήμερα! Παρόλα αυτά, πριν το κάνετε, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το πόσο συχνά μπορείτε να το πίνετε.

  • Khan, A., Zaman, G., & Anderson, R. A. (2009). Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.08-188
  • Taufiqurrohman. (2015). Indonesian Bay Leaves As Antidiabetic for Type 2 Diabetes Mellitus. Jurnal Majority.