Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την ψυχική σας υγεία;

Ο διαβήτης αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο να αποκτήσετε κατάθλιψη και άγχος, μεταξύ άλλων προβλημάτων.
Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την ψυχική σας υγεία;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου, 2021

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την ψυχική σας υγεία; Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που δυστυχώς γίνεται όλο και πιο συχνή. Υπολογίζεται ότι περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από αυτόν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμη τον συνολικό αντίκτυπο που έχει.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Τι είναι ο διαβήτης;

Βασικά, ο διαβήτης συνίσταται στο ότι το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι το «κλειδί» που επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα αφού τα κύτταρα χρειάζονται αυτό το θρεπτικό συστατικό για να πάρουν ενέργεια.

Το πρόβλημα είναι ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα σας και εάν η συγκέντρωσή της παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί βλάβη στους ιστούς. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και να ακολουθείτε μια σωστή θεραπεία για αυτήν την πάθηση.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να αφήσει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαβήτη, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ο τύπος 1 και ο τύπος 2.

Διαβάστε ακόμα: Συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και προκαλείται από το ότι το πάγκρεας δεν μπορεί να εκκρίνει ινσουλίνη. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία είναι συνήθως η ένεση αυτής της ορμόνης για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης.

Ο τύπος 2 είναι ο πιο συχνός στην ενηλικίωση και συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ινσουλίνη που παράγεται. Αυτός είναι ο τύπος που επηρεάζει τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, καθώς σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία και τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Και οι δύο τύποι μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε άτομο, αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια σημαντική γενετική επίδραση. Το μεγάλο πρόβλημα με τον διαβήτη είναι ο αριθμός των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών άλλων ασθενειών.

τροφές για διαβήτη

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την ψυχική σας υγεία;

Ο διαβήτης επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτόν, κυρίως επειδή είναι τόσο μεγάλη ευθύνη. Η θεραπεία απαιτεί έλεγχο, όχι μόνο της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και της διατροφής και των συνηθειών άσκησης.

Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ συνηθισμένο αυτή η ασθένεια να προκαλεί αυξημένα επίπεδα στρες. Αυτό το άγχος κάνει το σώμα σας να απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό της γλυκόζης. Τελικά, όλα σχετίζονται στενά.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες συμπεριφορές ή ενέργειες. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ ή να τρώτε ό, τι θέλετε χωρίς σωστό έλεγχο εάν έχετε διαβήτη. Αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος, για παράδειγμα.

Επιπλέον, είναι μια κατάσταση που είναι, κατά κάποιον τρόπο, απρόβλεπτη. Μερικές φορές, παρά την προσπάθεια που καταβάλλετε για να ακολουθήσετε όλους τους κανόνες, ενδέχεται να μην έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της απογοήτευσής σας.

διαβήτης σε παιδί

Ποιες συνθήκες ψυχικής υγείας σχετίζονται με τον διαβήτη;

Δυστυχώς, ο διαβήτης συνδέεται με την ψυχική υγεία. Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι τρεις φορές υψηλότερος σε ένα άτομο με αυτήν την ασθένεια. Ομοίως, η γενικευμένη διαταραχή άγχους είναι πολύ συχνή σε ασθενείς με διαβήτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτή η ασθένεια επιβάλλει πολλές προϋποθέσεις στη ζωή σας, όχι μόνο σε φυσικό επίπεδο. Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη να δουν κάποιον τύπο θεραπευτή για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης.

Πρέπει να θυμάστε ότι το σώμα και το μυαλό επηρεάζουν συνεχώς το ένα το άλλο. Κάθε ψυχικό πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία μιας άλλης ασθένειας, όπως ο διαβήτης. Επομένως, είναι σημαντικό να φροντίζετε τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.