Διατροφή με πολλή ζάχαρη κατά την εγκυμοσύνη

Η διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική είναι μια κοινή στρατηγική για τη βελτίωση της διατροφής των εγκύων γυναικών. Θα εξηγήσουμε τους κινδύνους από τη διατροφή με πολλή ζάχαρη σε αυτό το άρθρο.
Διατροφή με πολλή ζάχαρη κατά την εγκυμοσύνη
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Μια διατροφή με πολλή ζάχαρη μπορεί να έχει επιπλοκές στην υγεία για όλους, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες και ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών στο μέλλον αυξάνεται.

Η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο που έρχεται με πολλές αλλαγές. Το σώμα προετοιμάζεται να δημιουργήσει μια νέα ζωή, και αυτό περιλαμβάνει μετασχηματισμούς σε ολόκληρο το σώμα.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι ένα ζωτικής σημασίας στάδιο. Εδώ, πραγματοποιούνται διάφορες διαδικασίες ανάπτυξης, μεταβολικής προσαρμογής και προετοιμασίας για τη ζωή εκτός της μήτρας.

Είναι μια κατάσταση όπου η μητέρα βιώνει αλλαγές στη συγκέντρωση γλυκόζης και λιπιδίων στο πλάσμα, καθώς και αλλαγές στις ορμόνες, όπως η ινσουλίνη. Ομοίως, υπάρχει επίσης κάποια αντίσταση σε αυτήν την ορμόνη.

Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει για να διασφαλιστεί ότι η γλυκόζη φτάνει στον εγκέφαλο της μητέρας και στο έμβρυο. Επίσης, κατευθύνει τη γλυκόζη στον μαστικό αδένα και μειώνει τη χρήση της από τα άλλα όργανα.

εξέταση στην εγκυμοσυνη

Εγκυμοσύνη και μεταβολισμός σακχάρου

Σε ορισμένες γυναίκες, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η αλλαγή προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, πάνω από τις κανονικές τιμές.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης νηστείας είναι φυσιολογικά ή ακόμη και χαμηλά, μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται πάνω από τις κανονικές τιμές. Αυτές οι αλλαγές είναι πιο έντονες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αναφέραμε, το σώμα γίνεται πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη. Με αυτόν τον τρόπο, μερικές φορές το σώμα χρειάζεται περισσότερο από αυτήν την ορμόνη για να μεταβολίσει τη ζάχαρη στα τρόφιμα. Όταν έχετε ανεπαρκή ή καθόλου ινσουλίνη, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα σας.

Εάν το σώμα σας δεν ρυθμίζει σωστά τη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβούν αλλαγές που επηρεάζουν σοβαρά την ανάπτυξη του εμβρύου, σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, μπορούν να σας προδιαθέσουν σε διαβήτη στην ενηλικίωση.

Διατροφή με πολλή ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εκτός από αυτό που αναφέραμε παραπάνω, μια μητέρα μπορεί να ακολουθεί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Στη συνέχεια, μπορεί να αποκτήσει διαβήτης κύησης. Εδώ διαγιγνώσκεται ο διαβήτης για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνήθως, είναι μια παροδική κατάσταση όπου μια έγκυος γυναίκα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή γίνεται ανθεκτική σε αυτήν, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ζάχαρη σε κύβους

Διαβήτης κύησης και διατροφή με πολλή ζάχαρη

Οι έγκυες γυναίκες με αυτή τη διαταραχή έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένες διαταραχές, όπως οι ακόλουθες:

 • Υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη
 • Καισαρικές γεννήσεις

Επίσης, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των ασθενών με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Τι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη κύησης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αρκετή ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα:

 • Λαχανικά και φρούτα
 • Άπαχο κόκκινο κρέας
 • Ψάρι
 • Όσπρια
 • Ξηροί καρποί
 • Ολικής αλέσεως
 • Φρέσκα τρόφιμα σε μια σαλάτα.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι, στην περίπτωση του διαβήτη, η θεραπεία περιλαμβάνει καθημερινό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μια υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τα απαραίτητα φάρμακα.

διατροφή με λαχανικά

Δεν συνιστάται διατροφή με πολλή ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη στρατηγική για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών.

Η στρατηγική εστιάζει κυρίως στα ακόλουθα στοιχεία:

 • Βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής της μητέρας, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται.
 • Προώθηση επαρκούς αύξησης βάρους μέσω μιας επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής.

Είναι σημαντικό να λάβετε τη συμβουλή γιατρών και διατροφολόγων σχετικά με την υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ομοίως, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
 • Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
 • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
 • Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.