Δίαιτα Πέγκαν: Τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτήν

Η επιτυχία της δίαιτας Πέγκαν έγκειται στα συστατικά της. Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να είναι φυσική και απαλλαγμένη από χημικές ουσίες και ΓΤΟ.
Δίαιτα Πέγκαν: Τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτήν

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο θεμέλιος λίθος της δίαιτας Πέγκαν είναι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Είναι βασικά ένας συνδυασμός της δίαιτας Paleo και της βίγκαν. Η δίαιτα Paleo είναι αυτή που υποτίθεται ότι ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι πρόγονοί μας κατά την Παλαιολιθική περίοδο.

Τι είναι η δίαιτα Πέγκαν;

υλικά με γλουτένη

Η δίαιτα Πέγκαν αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό διατροφολόγο Mark Hyman. Η κύρια ιδέα της δίαιτας Paleo που έχει από κοινού με τη δίαιτα Πέγκαν είναι να μην καταναλώνετε μεταποιημένα τρόφιμα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την κατανάλωση του ίδιου φαγητού με τους προγόνους μας, αλλά και για το πώς το κατανάλωναν. Αυτός είναι ο λόγος πίσω από την αποφυγή εξευγενισμένων τροφίμων, αλλαντικών, λουκάνικων κ.λπ.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η δίαιτα Πέγκαν αφορά στην κατανάλωση μόνο τροφίμων φυτικής προέλευσης, αλλά σημαίνει επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι επεξεργασμένη τροφή. Για αυτόν τον λόγο, τρόφιμα όπως το τόφου ή το τέμπε δεν θα ήταν αποδεκτά.

Τα κλειδιά για τη δίαιτα Πέγκαν

Η επιτυχία της δίαιτας Πέγκαν έγκειται στα συστατικά της. Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να είναι φυσικά και απαλλαγμένα από χημικές ουσίες και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επίσης, το 75% των τροφίμων πρέπει να βασίζεται σε λαχανικά, τα οποία πρέπει να είναι φυσικής και αποδεδειγμένης οικολογικής και βιώσιμης προέλευσης.

Τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα αφού έχουν θεμελιώδη ρόλο στην υγεία του σώματός σας. Αβοκάντο, λάδι καρύδας, ξηροί καρποί ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ καλές επιλογές. Τα υγιή λίπη παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων θρεπτικών ουσιών.

Σε αυτή τη δίαιτα, το κρέας πρέπει να προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χόρτο, τα ψάρια πρέπει να αλιεύονται με φυσικό τρόπο ​​και τα αυγά να είναι οργανικά. Τα όσπρια είναι πολύ καλή επιλογή, ειδικά οι φακές. Τα άτομα που ακολουθούν αυτήν τη δίαιτα πρέπει να τρώνε ένα φλιτζάνι όσπρια την ημέρα.

Πρέπει επίσης να τρώτε δημητριακά χωρίς γλουτένη, όπως κινόα, αμάραντο, βρώμη χωρίς γλουτένη, καλαμπόκι, ρύζι ή κεχρί. Ωστόσο, πρέπει να απομακρύνετε τα σάκχαρα και τα εξευγενισμένα δημητριακά. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και υπερβολικού βάρους.

Επιπλέον, η δίαιτα Πέγκαν καταστέλλει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και προτείνει την αντικατάστασή τους με ποτά λαχανικών όπως το γάλα σόγιας ή βρώμης.

Οφέλη από τη δίαιτα Πέγκαν

Αυτή η διατροφή δεν αποκλείει κανένα συστατικό που είναι θεμελιώδες για την ευεξία του σώματός σας. Έτσι, σας δίνει όλα όσα χρειάζεστε για να έχετε αρκετή ενέργεια και να λειτουργείτε σωστά με προσεκτική ισορροπία συστατικών. Οι κύριες ιδιότητές της είναι:

Εξισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα

φρούτα για διαβήτη

Δεδομένου ότι πρόκειται για δίαιτα με χαμηλά επίπεδα γλυκαιμίας, εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει λίγα έως μηδενικά επεξεργασμένα αλεύρια και υδατάνθρακες.

Η υιοθέτηση της δίαιτας αυτής βοηθά προφανώς στη βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη, του στρες, του άγχους και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με διαταραχές του σακχάρου στο αίμα.

Ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Η δράση της στη χοληστερόλη μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, βελτιώνει τη φλεγμονή χάρη στη συμβολή των ωμέγα-3, την οποία μπορείτε να αποκτήσετε από λιναρόσπορο, γαλάζια ψάρια, φύκια και ξηρούς καρπούς, καθώς και χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος.

Έχει χαμηλή τοξικότητα

Αυτός ο τύπος διατροφής προάγει την κατανάλωση τοπικών, οικολογικών και μη τοξικών προϊόντων και την εκτροφή ζώων με σεβασμό. Επίσης, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε χαμηλό.

Είναι υγιεινή η δίαιτα Πέγκαν;

γυναίκα με πιάτο

Το ερώτημα είναι αν η δίαιτα αυτή είναι πραγματικά υγιεινή και αν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε και να διατηρήσετε το βέλτιστο βάρος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν τη δίαιτα είναι ότι μπορεί να είναι πολύ αυστηρή λόγω του γεγονότος ότι είναι ένας συνδυασμός τόσο για βίγκαν όσο και paleo διατροφής.

Επιπλέον, περιορίζει επίσης την κατανάλωση οσπρίων, ορισμένων πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και τυχόν επεξεργασμένων τροφίμων, ακόμη και αν είναι ελάχιστη. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο πριν λάβετε την απόφαση να την ακολουθήσετε.

Συμπέρασμα

Πρέπει να θυμάστε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτός ο τύπος διατροφής έχει πλεονέκτημα έναντι άλλων τύπων δίαιτας, ακόμη και λιγότερο αυστηρών.

Παρά τα οφέλη της, οι άλλες δύο δίαιτες που περιλαμβάνονται στη δίαιτα Πέγκαν (paleo και βίγκαν) είναι λιγότερο αυστηρές και μπορεί να είναι καλύτερες μακροπρόθεσμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Rozenberg S., Body JJ., Bruyere O., Bergmann P., et al., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs–a commentary from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoeskeletal disease. Clacif Tissue Int, 2016.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.