Έλεγχος του διαβήτη: Συσκευές παρακολούθησης της γλυκόζης

Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης και η άσκηση είναι δύο σημαντικά σημεία για τον έλεγχο του διαβήτη. Στο σημερινό μας άρθρο θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για ορισμένες συσκευές ελέγχου του διαβήτη.
Έλεγχος του διαβήτη: Συσκευές παρακολούθησης της γλυκόζης

Έχει γραφτεί από Maite Córdova Vena

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο έλεγχος του διαβήτη είναι απαραίτητος για κάθε άτομο που επηρεάζεται από αυτή την πάθηση. Αρχικά, θα πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του/ης γιατρού και να τις συμπληρώνει με καλές συνήθειες. Αυτές μπορούν να είναι από τη διατροφή έως τη σωστή ενυδάτωση και τη γυμναστική.

Έπειτα, θα πρέπει να κρατάτε ένα τακτικό αρχείο με τις δραστηριότητες που κάνετε. Ο στόχος είναι να διατηρείτε τις καλές συνήθειες. Ανάλογα με τις πληροφορίες που συλλέγετε, ο/η γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τι σας κάνει καλό και τι όχι.

Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να τα κάνετε όλα στο χέρι. Στις μέρες μας, η πρόοδος της τεχνολογίας μας προσφέρει πολλές ανέσεις, μία από αυτές είναι και οι συσκευές για τον έλεγχο του διαβήτη.

Έλεγχος του διαβήτη – Συσκευές

Μετρητές γλυκόζης για τον έλεγχο του διαβήτη

Άτομο χρησιμοποιεί δείγμα αίματος σε λωρίδα μέτρησης γλυκόζης
Οι μετρητές γλυκόζης είναι από τα εργαλεία για τον έλεγχο του διαβήτη που χρησιμοποιούνται περισσότερο λόγω της απλότητας τους και της ευκολίας στη χρήση τους.

Οι μετρητές γλυκόζης χρησιμοποιούνται πάρα πολύ από άτομα με διαβήτη. Είναι απαραίτητοι εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του διαβήτη στο σπίτι. Πρόκειται για συσκευές που σας βοηθούν να πληροφορηθείτε άμεσα για τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα σας.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια τέτοια συσκευή είναι να λαμβάνει ένα μικρό δείγμα αίματος. Έπειτα, αναλύει τις τιμές του και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (5 με 6) σας δίνει τα αποτελέσματα σε mg/dL (χιλιοστά ανά δέκατο λίτρου).

Σε αντίθεση με τις εξετάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία, δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσετε υπεργλυκαιμία για να κάνετε τη μέτρηση. Αντιθέτως, η μέτρηση εκτελείται βάσει των τιμών που βρίσκονται στο αίμα τη στιγμή της λήψης του δείγματος.

Ωστόσο, για να κάνετε μια εξέταση υπεργλυκαιμίας, θα πρέπει να φάτε μια συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης με άδειο στομάχι. Συνήθως λαμβάνετε τα αποτελέσματα μερικές ώρες αργότερα.

Εμφυτεύματα

Συσκευή συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης
Μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη γλυκόζη στο αίμα σας με τα εμφυτεύματα.

Πέραν από τους μετρητές γλυκόζης, ορισμένοι άνθρωποι ξεκινούν τη χρήση άλλων οργάνων όπως είναι τα εμφυτεύματα παρακολούθησης της γλυκόζης. Αυτές οι συσκευές μπαίνουν κάτω από το δέρμα και παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης. Ονομάζονται επίσης “μετρητές γλυκόζης συνεχούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο”.

Σε αντίθεση με άλλες συσκευές, αυτοί οι αισθητήρες μετρούν το διάμεσο υγρό. Αυτό είναι το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα του ιστού κάτω από το δέρμα. Έτσι, δεν αντικαθιστούν ακριβώς τους μετρητές γλυκόζης, αλλά τους συμπληρώνουν.

Οι αισθητήρες συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης είναι πολύ χρήσιμα βοηθήματα. Ο κύριος λόγος είναι πως πέραν της συλλογής παραπάνω πληροφοριών, μπορούν επίσης να ειδοποιούν τον/ην ασθενή. Αυτές οι ειδοποιήσεις συμβαίνουν μεταξύ 10 και 30 λεπτών πριν την κορύφωση της υπογλυκαιμίας ή της υπεργλυκαιμίας. Επίσης, επιτρέπουν στον/ην ασθενή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρεί μια καλή ποιότητα ζωής.

Το Accu-check έχει έναν αισθητήρα ο οποίος εμφυτεύεται στο μπράτσο και θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον, οι υπόλοιποι μετρητές γλυκόζης που βρίσκονται στην αγορά θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Έτσι, αυτή η συσκευή πλεονεκτεί και προσφέρει λιγότερες έννοιες για μεγαλύτερο διάστημα στον/ην ασθενή.

Διαβάστε επίσης: Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου έχουν μια πολύ στενή σχέση

Έλεγχος του διαβήτη – Εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

Οι περισσότεροι μετρητές έρχονται με μια εφαρμογή ελέγχου η οποία συνδέεται με τον αισθητήρα προκειμένου να συλλεχθούν τα δεδομένα από ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από:

  • Τις αποστάσεις που διανύθηκαν σε μία ημέρα.
  • Την ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φυσικής άσκησης.

Όμως, σημειώστε ότι οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνο είναι μια καινοτομία η οποία έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τον έλεγχο του διαβήτη. Ο λόγος είναι πως διευκολύνουν τη συλλογή δεδομένων. Έτσι, σας επιτρέπουν να αναλύσετε εις βάθος την κατάσταση της υγείας σας.

Εκμεταλλευτείτε αυτές τις συσκευές στο έπακρο!

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις κορυφές σακχάρου

Έλεγχος του διαβήτη
Οι συσκευές ελέγχου του διαβήτη σήμερα επιτρέπουν στους/ις ασθενείς να απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας ζωή.

Θα πρέπει να διατηρείτε μια ρουτίνα για τον έλεγχο του διαβήτη και την ελαχιστοποίηση των κορυφών σακχάρου. Για παράδειγμα:

  • Ξεκινήστε μετρώντας τη γλυκόζη πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από μια φυσική δραστηριότητα.
  • Προγραμματίστε τη φυσική δραστηριότητα ώστε να μπορέσετε να φάτε την κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων και να ρυθμίσετε τις δόσεις ινσουλίνης.
  • Τέλος, καταναλώστε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης (κυρίως όταν διαρκεί πολύ).

Αν έχετε εμφύτευμα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου για να μάθετε σε πραγματικό χρόνο πώς τα πάτε και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Αυτές οι συσκευές, αναμφίβολα, είναι ένα εξαιρετικός τρόπος για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με διαβήτη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kittah NE, Vella A. MANAGEMENT OF ENDOCRINE DISEASE: Pathogenesis and management of hypoglycemia. Eur J Endocrinol. 2017 Jul;177(1):R37-R47. doi: 10.1530/EJE-16-1062. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381450.
  • Grajower MM, Horne BD. Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4):873. doi: 10.3390/nu11040873. PMID: 31003482; PMCID: PMC6521152.
  • Westman EC, Tondt J, Maguire E, Yancy WS Jr. Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab. 2018 Sep;13(5):263-272. doi: 10.1080/17446651.2018.1523713. PMID: 30289048.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.