Μάθετε τα 3 λάθη που σας κάνουν να τρώτε χειρότερα

Η βιομηχανία τροφίμων μάς έχει κάνει να πιστεύουμε ότι ορισμένες διατροφικές επιλογές είναι καλύτερες απ' ότι οι αρχικές τους μορφές. Όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα και μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες.
Μάθετε τα 3 λάθη που σας κάνουν να τρώτε χειρότερα
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολύ συχνά τρώτε χειρότερα απ’ ότι θα έπρεπε εξαιτίας διατροφικών λαθών. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στην άγνοια ή την επιρροή της αγοράς η οποία υπόσχεται να πουλά προϊόντα τα οποία τελικά δεν είναι όσο υγιεινά πιστεύαμε.

Γνωρίζοντας το παραπάνω, θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τις ετικέτες τροφίμων ώστε να αποφεύγουμε την αγορά προϊόντων χαμηλής ποιότητας. Στη συνέχεια, θα σας δείξουμε τα 3 λάθη που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι όταν επιλέγουν τρόφιμα.

3 λάθη που σας κάνουν να τρώτε χειρότερα

Οι διατροφικές μας επιλογές είναι σημαντικές για την υγεία και το βάρος μας. Ωστόσο, με τόσες παρεξηγήσεις σχετικά με το φαγητό είναι φυσιολογικό να κάνουμε αυτά τα λάθη που μας κάνουν να τρώμε χειρότερα. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά;

1. Γάλατα από καρπούς αντί αγελαδινού

Τα γάλατα από καρπούς πιστεύεται ότι είναι πιο υγιεινές επιλογές από το αγελαδινό γάλα, ειδικά για άτομα με δυσανεξίες. Ωστόσο, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, αυτά τα ροφήματα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και ελάχιστη ποσότητα αυτού που θα έπρεπε να είναι το κύριο συστατικό τους.

Η ποσότητα ζάχαρης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή στο αγελαδινό γάλα και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του παγκρέατος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα παράγει περισσότερη γλυκόζη.

Το παραπάνω οδηγεί σε μεγαλύτερη απαίτηση ινσουλίνης και αυτό με τη σειρά του ενθαρρύνει την αντίσταση και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία.

Αν δεν έχετε δυσανεξία, θα πρέπει να επιλέγετε αγελαδινό γάλα αντί γάλα από καρπούς. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενισχυμένα γάλατα ή γάλατα χωρίς λακτόζη για άτομα με δυσανεξία. Αν θέλετε να επιλέξετε ένα γάλα από καρπό να ελέγχετε πάντα την ετικέτα ώστε να πάρετε αυτό με τη λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη. Όμως, οι επιλογές χωρίς ζάχαρη δεν έχουν ωραία γεύση.

Διάφορα φυτικά γάλατα
Τα πιο εμπορικά γάλατα από καρπούς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Εξαιτίας αυτού, η διατροφική τους αξία δεν είναι μεγαλύτερη από του αγελαδινού γάλακτος.

2. Κατανάλωση κρυφής ζάχαρης

Στη σημερινή κοινωνία η ζάχαρη θεωρείται ο νούμερο ένα εχθρός για την υγεία. Πλέον υπάρχουν γλυκαντικά υποκατάστατα σε προϊόντα με διαφορετικά ονόματα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτά αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές έναντι της ζάχαρης ενώ δεν είναι.

Το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, η ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, κ.λπ., είναι τροφές φτιαγμένες κυρίως από ζάχαρη. Έχουν την ίδια επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης πράγμα που οδηγεί σε στρες του παγκρέατος.

Σήμερα, τα μόνα γλυκαντικά με μικρότερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης είναι τα τεχνητά γλυκαντικά. Παρόλα αυτά, προτείνεται η μέτρια κατανάλωσή τους καθώς δεν έχουμε επιβεβαιώσει τη μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στα νεφρά και το ήπαρ.

3. Αρτοσκευάσματα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι το ίδιο γευστικά με τα αντίστοιχα που φτιάχνονται με ζάχαρη χωρίς να έχουν αρνητική επίπτωση στο σώμα.

Για να λέμε την αλήθεια όμως, η ζάχαρη δεν είναι ο μοναδικός εχθρός. Αυτές οι τροφές υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες και περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών.

Τα τρανς λιπαρά, μαζί με την παραγωγή ακρυλαμίδιου κατά το μαγείρεμα, καθιστούν αυτές τις τροφές επικίνδυνες. Επιπλέον, πολύ συχνά θα δείτε τεχνητά χρώματα και πρόσθετα συντηρητικά στα συστατικά τους, πράγματα επικίνδυνα ή βλαβερά ορισμένες φορές.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε όσο περισσότερα φρέσκα και σπιτικά προϊόντα μπορείτε, παρά προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Διάφορα αρτοσκευάσματα
Τα αρτοσκευάσματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Πέραν της ζάχαρης που περιέχουν, είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, χρωστικές και συντηρητικά.

3 λάθη που σας κάνουν να τρώτε χειρότερα – Συμπεράσματα

Ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε τρόφιμα είναι να πιστεύουμε ότι κάποια είναι καλύτερα για την υγεία μας επειδή οι ετικέτες τους προάγουν ορισμένα πλεονεκτήματα.

Είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρέσκα προϊόντα και όχι επεξεργασμένα για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και των εναλλακτικών της.

Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγετε το τηγάνισμα με φυτικά έλαια σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι περιορίζετε την κατανάλωση ακρυλαμίδιου. Αυτή η ουσία είναι τοξική και πιθανώς καρκινογόνος μακροπρόθεσμα.

Τέλος, είναι απαραίτητο να προσέχετε ιδιαίτερα όταν καταναλώνετε τεχνητά γλυκαντικά. Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες αυτών των ουσιών στο ήπαρ και τα νεφρά δεν είναι γνωστές ακόμη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με σύνεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mooradian AD., Smith M., Tokuda M., The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: a narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2017. 18: 1-8.
  • Sansano M., Heredia A., Peinado I., Andrés A., Dietary acrylamide: what happens during digestion. Food Chem, 2017. 237:58-64.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.