Διαβητική οφθαλμική νόσος: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι ένας όρος για μια ομάδα καταστάσεων που συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως ότου η βλάβη είναι σημαντική. Μπορούν να επηρεάσουν την όραση έως το σημείο που προκαλεί τύφλωση.
Διαβητική οφθαλμική νόσος: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 26 Αυγούστου, 2021

Τι είναι η διαβητική οφθαλμική νόσος; Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει διάφορα συστήματα και όργανα. Και το κάνει σιωπηλά. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική οφθαλμική νόσο, μια ομάδα οφθαλμικών προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν άτομα με αυτήν την πάθηση.

Αν και οι ειδικοί συχνά συζητούν τον καρδιαγγειακό αντίκτυπο του διαβήτη, δεν υπάρχει πολλή συζήτηση για το πώς μπορεί να επηρεάσει την όραση. Η διαβητική οφθαλμική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις παθήσεις που την αφορούν, οφείλονται στον κακώς ελεγχόμενο διαβήτη.

Γιατί εμφανίζεται διαβητική οφθαλμική νόσος;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με τη γλυκόζη. Είτε το πάγκρεας δεν μπορεί να συνθέσει αρκετή ινσουλίνη ή οι ιστοί δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σωστά.

Η ινσουλίνη είναι η βασική ουσία που επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα. Όταν δεν κάνει τη δουλειά της, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται. Αυτό βλάπτει τους ιστούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, η διαβητική οφθαλμική νόσος εμφανίζεται επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία του πίσω μέρους του ματιού (αμφιβληστροειδή).

Ο διαβήτης θεωρείται μια σιωπηλή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν δεν ανιχνευθεί. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει το  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, τα συμπτώματά του συνδέονται συχνά με αλλαγή φαρμάκου ή έλεγχο της νόσου.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη βλάβη συμβαίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια του προδιαβήτη. Είναι μια περίοδος όπου τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα από το κανονικό. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά υψηλά για να κάνουν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να διαγνώσουν την ασθένεια.

εξέταση ζαχάρου
Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να οφείλονται σε κακό έλεγχο φαρμάκων ή έλλειψη φροντίδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Διαβητική οφθαλμική νόσος: Κύριες παθήσεις

Η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι μια ομάδα οφθαλμικών προβλημάτων που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας. Τα πιο συνηθισμένα είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οίδημα της διαβητικής ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα και καταρράκτης. Παρακάτω, εξηγούμε καθένα από αυτά λεπτομερώς.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια κατάσταση που προκύπτει από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι το ευαίσθητο στο φως στρώμα που ευθυγραμμίζει το εσωτερικό του ματιού (στο πίσω μέρος του ματιού).

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ένα από τα πιο κοινά διαβητικά προβλήματα των ματιών. Συνήθως εκδηλώνεται σταδιακά. Όπως εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, το πρώτο στάδιο είναι η μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να εξασθενούν ή να διαρρέουν στον αμφιβληστροειδή. Αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται οίδημα της διαβητικής ωχράς κηλίδας, το οποίο συνήθως προκαλεί θολή όραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία των αιμοφόρων αγγείων.

Καθώς η αμφιβληστροειδοπάθεια εξελίσσεται, φτάνει στο στάδιο του πολλαπλασιασμού. Αυτό το στάδιο αποτελείται από την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων (αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης νεοαγγείωση ή αγγειογένεση). Αυτά τα αγγεία είναι αδύναμα και μπορούν να καταστραφούν και να αιμορραγούν.

Η αιμορραγία βλάπτει την όραση. Επίσης, μπορεί να σχηματιστεί ουλώδης ιστός, καθιστώντας το εσωτερικό του ματιού όλο και πιο αδιαφανές. Επομένως, το φως δεν μπορεί να φτάσει σωστά στον αμφιβληστροειδή.

Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι μια άλλη κοινή διαβητική ασθένεια των ματιών. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγήσαμε στην προηγούμενη ενότητα, εμφανίζεται συνήθως στην αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι η συσσώρευση υγρού στην ωχρά κηλίδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή.

Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Είναι υπεύθυνη για την κεντρική, υψηλής ανάλυσης, έγχρωμη όραση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου ή ακόμη και τύφλωση.

Γλαύκωμα

Αυτή είναι μια άλλη πολύ συχνή διαβητική οφθαλμική νόσος. Η αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι το προκαλεί. Το σύστημα αποστράγγισης του ματιού είναι κατεστραμμένο, γεγονός που κάνει το υγρό να συσσωρεύεται στο μπροστινό μέρος του ματιού.

Αυτό βλάπτει το οπτικό νεύρο. Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία Διαβήτη του Μεξικού, το γλαύκωμα θεωρείται η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης και η πρώτη κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης.

Ο κίνδυνος των διαβητικών που πάσχουν από αυτήν την πάθηση είναι διπλάσιος από τους υγιείς ανθρώπους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και η όραση σταδιακά χάνεται.

Καταρράκτης

Αυτή είναι μια πάθηση που είναι επίσης πολύ συχνή σε υγιείς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, συνδέεται με τη γήρανση. Είναι μια διαδικασία φθοράς στην οποία ο φακός γίνεται όλο και πιο θολός.

Αυτό καθιστά δύσκολη την προβολή με σαφήνεια. Οι ειδικοί το θεωρούν μια ακόμα διαβητική οφθαλμική νόσο επειδή ο διαβήτης επιταχύνει τη διαδικασία. Με άλλα λόγια, όσοι πάσχουν από διαβήτη αναπτύσσουν καταρράκτη σε νεότερη ηλικία από τους υπόλοιπους.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό;

Η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι ένας όρος για μια ομάδα καταστάσεων που συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως ότου η βλάβη είναι σημαντική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν απαραίτητο για τους διαβητικούς να υποβάλλονται σε εκτεταμένες εξετάσεις ματιών ρουτίνας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν όλα τα διαβητικά προβλήματα των ματιών μπορούν να προληφθούν. Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αλλοίωση νωρίς και να αρχίσετε να ελέγχετε αυστηρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ιατρικοί επαγγελματίες συνιστούν σε όλους όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη να κάνουν εξετάσεις, όπως οφθαλμοσκόπηση, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό για όσους πάσχουν επίσης από υπέρταση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να κάνουν αυτές τις εξετάσεις πιο συχνά.

Έχοντας σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβητικών οφθαλμικών παθήσεων. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό για τους διαβητικούς να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προσαρμόσουν τη θεραπεία τους για να αποφύγουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη ή προδιαβήτη, ιατρικές συμβουλές και έλεγχοι είναι απαραίτητοι. Μην περιμένετε να υποφέρετε από συμπτώματα ή επιπλοκές για να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

απεικόνιση ματιου
Η οφθαλμοσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν τον αμφιβληστροειδή και να αξιολογήσουν την κατάσταση των αρτηριών.

Διαβητική οφθαλμική νόσος: Θεραπεία

Τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τα πρώτα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι πιο χρησιμοποιούμενοι είναι παράγοντες κατά του VEGF και κορτικοστεροειδή. Οι πρώτοι μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον αμφιβληστροειδή. Οι ιατροί τους εγχέουν στο μάτι. Επιπλέον, μειώνουν επίσης το οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Τα κορτικοστεροειδή ελέγχουν το πρήξιμο του οιδήματος. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα και απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με το Hospital Clinic de Barcelona, ​​οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • Πολύ πυκνή ή υποτροπιάζουσα αιμορραγία υαλώδους
  • Οίδημα της ωχράς κηλίδας που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Ο διαβήτης είναι μια σιωπηλή ασθένεια

Η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι μια ομάδα παθήσεων που οφείλονται σε κακό γλυκαιμικό έλεγχο, ειδικά σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη πριν από πολλά χρόνια. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επισημανθεί σχετικά με αυτές τις συνθήκες είναι ότι οι περισσότερες από αυτές μπορούν να προληφθούν.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για αυτούς τους ασθενείς να επισκεφτούν τον γιατρό τους σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση. Επιπλέον, η τήρηση όλων των συστάσεων διατροφής και τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει την επίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.