Ξηροστομία και διαβήτης: Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;

Τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Ένα από αυτά είναι ξηροστομία. Εξηγούμε γιατί συμβαίνει.
Ξηροστομία και διαβήτης: Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;

Τελευταία ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου, 2020

Ξηροστομία και διαβήτης: υπάρχει σύνδεση; Τα άτομα με διαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, συχνά πάσχουν από ξηροστομία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μόνο μια αίσθηση, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγιεινή του στόματος.

Η ξηροστομία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας, λοιμώξεων και περιοδοντικής νόσου. Διαφορετικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι περισσότερο από το 70% των ατόμων με διαβήτη παρουσιάζουν ξηροστομία. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει και πώς να το λύσουμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές: τύπος 1 και τύπος 2. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πάγκρεας δεν μπορεί να εκκρίνει ινσουλίνη.

Από την άλλη πλευρά, στον τύπο 2, υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη στους διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχει μείωση στην έκκριση. Αυτή είναι μια παθολογία που, δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο συχνή.

Η ξηροστομία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη. Τόσο πολύ που, σύμφωνα με μια μελέτη επισκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinology and Nutrition, είναι από τις πιο συχνές στοματικές εκδηλώσεις σε άτομα με διαβήτη.

Άλλα από του στόματος συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι έλκη, καντιντίαση του φάρυγγα και αίσθημα καύσου. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα σημάδια. Υπάρχουν επίσης πολυουρία (αυξημένη ούρηση), πολυδιψία (αυξημένη δίψα) και αλλαγές βάρους.

εξέταση ζαχάρου
Οι τιμές γλυκόζης στο αίμα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Ξηροστομία και διαβήτης: Γιατί εμφανίζεται;

Η ξηροστομία, όπως αναφέραμε, είναι ο όρος που αναφέρεται στο ξηρό στόμα. Σε άτομα με διαβήτη, η εμφάνισή του έχει να κάνει με διαφορετικούς παράγοντες, που σχεδόν όλοι σχετίζονται με τον κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Πρώτα απ ‘όλα, μία από τις αιτίες είναι η αυξημένη ούρηση. Η αύξηση της ούρησης οδηγεί σε αφυδάτωση. Και, δεδομένου ότι το σάλιο αποτελείται κυρίως από νερό, η παραγωγή του μεταβάλλεται όταν τα σωματικά υγρά δεν ευθυγραμμίζονται.

Ένας άλλος παρόμοιος παράγοντας που καθορίζει την ξηροστομία στον διαβήτη είναι μια αλλαγή στη σύνθεση του σάλιου. Εκτός από το νερό, το σάλιο περιέχει επίσης γλυκόζη και πρωτεΐνες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Oral Medicine and Pathology εξηγεί ότι ο διαβήτης επηρεάζει τη μορφολογία των σιελογόνων αδένων. Παράγει τη λεγόμενη διαβητική σίζωση, η οποία αποτελείται από τους σιελογόνους αδένες που αυξάνονται σε μέγεθος. Αυτό προκαλεί εξασθένηση της λειτουργίας τους.

Άλλες αιτίες της ξηροστομίας

Αν και ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με διαβήτη αντιμετωπίζουν ξηροστομία, αυτή η ασθένεια δεν είναι η μόνη αιτία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγή σάλιου και πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.

Για παράδειγμα, η αφυδάτωση που σχετίζεται με μη διαβήτη. Ομοίως, τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται σε χημειοθεραπείες.

Η γήρανση είναι επίσης συχνά ένας παράγοντας, όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες όπως η κίρρωση, ο ιός HIV και η φυματίωση. Το σύνδρομο Sjögren είναι μια από τις πιο σχετικές αιτίες της ξηροστομίας.

Ξηροστομία και διαβήτης: Λύσεις

Η σημασία της ξηροστομίας στον διαβήτη έγκειται όχι μόνο στην ταλαιπωρία που προκαλεί, αλλά και στη σειρά των στοματικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει. Για παράδειγμα, αυξάνει τον κίνδυνο να πάσχετε από κοιλότητες και λοιμώξεις, καθώς και από περιοδοντική νόσο.

Επομένως, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα που αποφεύγουν και αποτρέπουν αυτόν τον τύπο παθολογίας. Πρώτα απ ‘όλα, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενισχύσουν την στοματική υγιεινή τους χρησιμοποιώντας στοματικά διαλύματα και οδοντικό νήμα, εκτός από το βούρτσισμα.

Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα σάκχαρα και τα όξινα υγρά. Φυσικά, η ενυδάτωση με νερό είναι απαραίτητη και όχι με αναψυκτικά. Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι επίσης απαραίτητες, καθώς ο επαγγελματίας πρέπει να ελέγξει και να διορθώσει οποιαδήποτε αλλαγή το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα που διεγείρουν τη ροή των σιελογόνων. Στην πραγματικότητα, μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιούν τεχνητό σάλιο. Φυσικά, αυτά τα μέτρα προορίζονται για περιπτώσεις στις οποίες τα γενικά μέτρα δεν επιλύουν την ξηροστομία.

βούρτσισμα δοντιών

Τι να θυμάστε

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε ξηροστομία. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασθένεια αλλάζει τόσο τη σύνθεση του σάλιου όσο και τη μορφολογία των σιελογόνων αδένων.

Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο σωστός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η σωστή ενυδάτωση και η ιδιαίτερη φροντίδα με την στοματική υγιεινή είναι βασικές απαιτήσεις για τη μείωση των επιπλοκών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Molania, T., Alimohammadi, M., Akha, O., Mousavi, J., Razvini, R., & Salehi, M. (2017). The effect of xerostomia and hyposalivation on the quality of life of patients with type II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(11), 5814–5819. https://doi.org/10.19082/5814
  • Escobar, Deyanira Cabrera, Luis González Valdés, and Orquídea Ferrer Hurtado. “Xerostomía en pacientes con síndrome de Sjögren.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 42.1 (2017).
  • Hoseini, A., Mirzapour, A., Bijani, A., & Shirzad, A. (2017). Salivary flow rate and xerostomia in patients with type I and II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(9), 5244–5249. https://doi.org/10.19082/5244
  • Navea Aguilera, C., Guijarro de Armas, M. G., Monereo Megías, S., Merino Viveros, M., & Torán Ranero, C. (2015, January 1). Relación entre xerostomía y diabetes mellitus: Una complicación poco conocida. Endocrinologia y Nutricion. Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2014.09.004
  • Xerostomía: Diagnóstico y Manejo Clínico. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2009000100009
  • López-Pintor, R. M., Casañas, E., González-Serrano, J., Serrano, J., Ramírez, L., De Arriba, L., & Hernández, G. (2016). Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients. Journal of Diabetes Research. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2016/4372852
  • García Chías, Begoña. Prevalencia de los efectos orales secundarios a la quimioterapia en un hospital de Madrid y factores asociados. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2019.
  • MANEJO TERAPEÚTICO DEL PACIENTE CON XEROSTOMÍA. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2001/1/manejo_terapeutico_paciente_xerostomia.asp
  • Ivanovski, K., et al. “Xerostomia and salivary levels of glucose and urea in patients with diabetes.” Contributions of Macedonian Academy of Sciences & Arts 33.2 (2012).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.