Διφασικός και πολυφασικός ύπνος: Τι είναι;

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο διφασικός και ο πολυφασικός ύπνος ήταν η φυσιολογική μορφή ύπνου πριν από την εμφάνιση του βιομηχανοποιημένου κόσμου. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας μπορεί να θελήσουν να δοκιμάσουν μία από αυτές τις επιλογές.
Διφασικός και πολυφασικός ύπνος: Τι είναι;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουνίου, 2023

Ο διφασικός και ο πολυφασικός ύπνος είναι εναλλακτικές μορφές ύπνου σε σχέση με τα παραδοσιακά πρότυπα ύπνου. Συνήθως, οι άνθρωποι έχουν μονοφασικό πρότυπο ύπνου, δηλαδή κοιμούνται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, αρκετοί έχουν υιοθετήσει το διφασικό και πολυφασικό πρότυπο ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται δύο ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως διαιρεμένος ύπνος.

Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της μορφής ύπνου. Μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Φραντς Κάφκα, ο Νίκολα Τέσλα ή ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχαν αυτά τα εναλλακτικά μοτίβα. Όλοι τους πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσαν τις ικανότητές τους. Είναι αλήθεια;

Τα πιο συνηθισμένα μοτίβα ύπνου

Ο μονοφασικός ύπνος είναι αυτό που ισοδυναμεί με τον κανονικό ύπνο. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτός ο τύπος ύπνου έγινε κοινό μοτίβο μόνο μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Πριν από αυτό, ο διφασικός και ο πολυφασικός ύπνος ήταν πιο συνηθισμένοι.

Σε γενικές γραμμές, το μοτίβο ύπνου ενός ατόμου καθορίζεται από τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ώρες ύπνου και εγρήγορσης να είναι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ξύπνιοι τις ώρες της ηλιοφάνειας και δεν κοιμούνται όλοι τις ώρες της νύχτας.

Ένας φυσιολογικός ενήλικας πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι με μετάλλαξη στο γονίδιο ADBR1 μπορούν να κοιμούνται 6,5 ώρες χωρίς καμία επιβλαβή επίδραση.

Ομοίως, οι στρατιωτικοί και άλλες ομάδες έχουν διαφορετικά πρότυπα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν την προσοχή και την εγρήγορση σε καλύτερη κατάσταση.

Τι είναι ο διφασικός ύπνος;

Ο διφασικός ύπνος έχει να κάνει με τον ύπνο σε δύο διαφορετικές περιόδους. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, αυτός ήταν ο επικρατέστερος τρόπος πριν από τη βιομηχανική επανάσταση στους περισσότερους πολιτισμούς του πλανήτη.

Υπάρχουν καταγραφές ότι σε αρκετές δυτικές κοινωνίες συνηθιζόταν ο ύπνος σε δύο διακριτά στάδια, που χωρίζονταν από μια περίοδο εγρήγορσης μιας ώρας. Αυτή η περίοδος χρησιμοποιούνταν για να προσευχηθούν, να ερμηνεύσουν τα όνειρα, να είναι δημιουργικοί, να κάνουν σεξ ή να επισκεφθούν τους γείτονες.

Ο Τόμας Βερ είναι ερευνητής αυτών των φαινομένων και διεξήγαγε μια μελέτη για το θέμα. Οκτώ εθελοντές κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο για ένα μήνα. Είχαν 14 ώρες σκοτάδι κάθε μέρα.

Τα μοτίβα του ύπνου τους άρχισαν να αλλάζουν και, στο τέλος, υιοθέτησαν το διφασικό μοτίβο ύπνου. Δηλαδή, κοιμόντουσαν για 4 ώρες, ξυπνούσαν για 2 ή 3 ώρες και στη συνέχεια ξανακοιμόντουσαν για άλλες 4 ώρες.

A man sleeping.
Τα μοτίβα ύπνου δεν μπορούν πάντα να θεωρηθούν φυσιολογικά ή μη φυσιολογικά. Εξαρτάται από την αντίδραση του οργανισμού στους κιρκάδιους ρυθμούς.

Τύποι διφασικού ύπνου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι οργάνωσης του διφασικού ύπνου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι γνωστός ως μεσημεριανός ύπνος ή σιέστα, ο οποίος εξακολουθεί να εφαρμόζεται πολύ συχνά σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να μιλήσουμε για 3 τύπους διφασικού ύπνου:

 • Μια σύντομη σιέστα: 6 ώρες ύπνου τη νύχτα και ένας υπνάκος 20 λεπτών στη μέση της ημέρας.
 • Ένας μακρύς υπνάκος: 5 ώρες ύπνου τη νύχτα και ένας μεγάλος υπνάκος στη μέση της ημέρας, μεταξύ μιας και μιάμισης ώρας.
 • Ριζικός διφασικός ύπνος: Συνίσταται στη διαίρεση του χρόνου ύπνου στα δύο. Γενικά, μια περίοδος 4 ωρών που ακολουθείται από 2 ή 3 ώρες εγρήγορσης και στη συνέχεια άλλες 4 ώρες ύπνου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχουν στοιχεία υπέρ και κατά του διφασικού ύπνου. Έχει αποδειχθεί ότι οι σύντομοι και οι μεγάλοι μεσημεριανοί ύπνοι προάγουν τη μνήμη, τη μαθησιακή ικανότητα, την εγρήγορση και τη διάθεση. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν επηρεάζουν τον νυχτερινό ύπνο αργότερα, ιδίως στα παιδιά.

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά ή η ποιότητα του ύπνου σας είναι κακή, αυξάνετε την πιθανότητα διαταραχών όπως γνωστικές δυσκολίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Στην πραγματικότητα, ορισμένα προβλήματα αϋπνίας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας ενσωμάτωσης μονοφασικού ύπνου σε άτομα που απαιτούν διφασική ανάπαυση.

Τι είναι ο πολυφασικός ύπνος;

Ο πολυφασικός ύπνος είναι λιγότερο συνηθισμένος και περιλαμβάνει τον ύπνο σε περισσότερα από δύο τμήματα την ημέρα. Τα περισσότερα θηλαστικά έχουν αυτό το μοτίβο, αν και τα πρωτεύοντα είναι μονοφασικά.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η βέλτιστη ανάπαυση μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Πολυφασικός ύπνος: Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πολυφασικού ύπνου. Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν τις δικές τους κατατμήσεις ύπνου κατά το κέφι ή την ευκολία τους. Ωστόσο, υπάρχουν 3 που κυριαρχούν:

 • Το χρονοδιάγραμμα της δυαδικής κίνησης: Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη υπνάκων διάρκειας 30 λεπτών κάθε 6 ώρες. Αυτό αποδίδει συνολικά 2 ώρες ύπνου την ημέρα. Το εφάρμοσε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Buckminster Fuller για 2 χρόνια και οι γιατροί πιστοποίησαν ότι ήταν υγιής.
 • Το πρόγραμμα του Uberman: Αυτό περιλαμβάνει έναν υπνάκο 20 λεπτών κάθε 4 ώρες για συνολικά 3 ώρες ύπνου την ημέρα. Πρόκειται για την πιο άκαμπτη μορφή πολυφασικού ύπνου.
 • Το πρόγραμμα του Everyman: Αυτό αντιστοιχεί στη λήψη ενός μπλοκ ύπνου 3 ωρών τη νύχτα, με 3 υπνάκους των 20 λεπτών κατανεμημένους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν πολυάριθμες παραλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του μπλοκ και των μεσημεριανών ύπνων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα πλεονεκτήματα του πολυφασικού ύπνου. Ωστόσο, υπάρχει έρευνα που διεξήχθη με ναυτικούς, σύμφωνα με την οποία θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση για την παράκαμψη κενών ύπνου για εξωτερικούς λόγους, όπως ταξίδια ή πόλεμος.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πολυφασικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της στέρησης ύπνου. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη, το άγχος, η ψύχωση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η αποφρακτική άπνοια.

Sleepy woman.
Τα επιλεγμένα πρότυπα ύπνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαταραχές αν δεν προσαρμοστούμε, όπως προβλήματα μνήμης.

Διφασικός ή πολυφασικός ύπνος: Δική σας η επιλογή!

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν οφέλη από τον διφασικό και τον πολυφασικό ύπνο. Ωστόσο, η αλλαγή στα πρότυπα ύπνου πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Οι περισσότεροι γιατροί λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε τις απαραίτητες ώρες ύπνου, ακόμη και αν αυτές κατανέμονται διαφορετικά. Σε αυτό, όπως και σε τόσες άλλες πτυχές, μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ενός και του άλλου.

Κατά γενικό κανόνα, αν ένα άτομο κοιμάται τη νύχτα χωρίς διακοπές, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσει να υιοθετήσει διφασικό ή πολυφασικό ύπνο. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μπορεί να είναι καλή ιδέα να δοκιμάσει αυτούς τους τρόπους.

Η φάση προσαρμογής στα νέα πρότυπα ύπνου διαρκεί συνήθως μεταξύ 2 και 3 εβδομάδων. Εάν παρουσιαστεί οποιαδήποτε δυσφορία, είναι καλύτερο να επιστρέψετε στο προηγούμενο μοτίβο. Όσον αφορά τον ύπνο, υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλύψετε. Ο πιο σημαντικός δείκτης είναι να αισθάνεστε καλά ξεκούραστοι μετά τον ύπνο σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Shi G, Xing L, Wu D, Bhattacharyya BJ, Jones CR, McMahon T, Chong SYC, Chen JA, Coppola G, Geschwind D, Krystal A, Ptáček LJ, Fu YH. A Rare Mutation of β1-Adrenergic Receptor Affects Sleep/Wake Behaviors. Neuron. 2019 Sep 25;103(6):1044-1055.e7. doi: 10.1016/j.neuron.2019.07.026. Epub 2019 Aug 28. PMID: 31473062; PMCID: PMC6763376.
 • Ekirch A. R. (2016). Segmented Sleep in Preindustrial Societies. Sleep, 39(3), 715–716. https://doi.org/10.5665/sleep.5558.
 • Brown, W. A., MD. (2020, 16 noviembre). Acknowledging Preindustrial Patterns of Sleep May Revolutionize Approach to Sleep Dysfunction. Psychiatric Times. https://www.psychiatrictimes.com/view/acknowledging-preindustrial-patterns-sleep-may-revolutionize-approach-sleep-dysfunction.
 • Filardi, M., Morini, S., & Plazzi, G. (2020). Pre-Race Sleep Management Strategy and Chronotype of Offshore Solo Sailors. Nature and science of sleep, 12, 263–269. https://doi.org/10.2147/NSS.S241162.
 • Pedemonte, M., & Velluti, R. A. (2005). La vigilia y el sueño.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.