Οι 8 συνέπειες για την υγεία που έχει ο κακός ύπνος

Ο κακός ύπνος μας επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά. Ο ξεκούραστος ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Οι 8 συνέπειες για την υγεία που έχει ο κακός ύπνος
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο κακός ύπνος όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και κακόκεφοι, αλλά δυσκολευόμαστε να κάνουμε μια σειρά από πράγματα. Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τότε θα είναι δύσκολο να εκτελέσουμε ορισμένες δραστηριότητες, όπως να συγκεντρωθούμε, να σκεφτούμε καθαρά, ακόμα και να διαχειριστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο, οι συνέπειες του να μην έχουμε ξεκουραστεί σωστά ξεπερνούν την κούραση και τους τυπικούς πονοκεφάλους που αυτή επιφέρει.

Οι επιστημονικές μελέτες παρέχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ευεξία. Επομένως, πρέπει να δίνουμε τη δέουσα σημασία στην καλή νυχτερινή ξεκούραση και να μην τη συντομεύουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Πώς επηρεάζει ο κακός ύπνος

Ένα άτομο πρέπει να κοιμάται μεταξύ 7 και 8 ωρών την ημέρα για να διατηρεί μια βέλτιστη σωματική, συναισθηματική και πνευματική κατάσταση. Ωστόσο, οι αλλαγές στον σημερινό τρόπο ζωής έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποιότητας του ύπνου και του ιδανικού αριθμού ωρών.

Οι άνθρωποι δεν δίνουν προτεραιότητα στη νυχτερινή τους ξεκούραση και πιστεύουν ότι επειδή κοιμούνται λιγότερο και “αξιοποιούν καλύτερα τον χρόνο τους”, “είναι πιο αποτελεσματικοί” στις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, η έλλειψη ύπνου θα επιβαρύνει την υγεία τους.

Οι συνέπειες του μη επαρκούς ύπνου

Σύμφωνα με μια μελέτη με τίτλο “Effects of acute and chronic sleep deprivation “, οι συνέπειες του μη επαρκούς ύπνου μπορούν να γίνουν αισθητές σε διάφορες πτυχές. Ας τις δούμε παρακάτω.

Υπερφαγία, άγχος και παχυσαρκία

Οι 8 συνέπειες για την υγεία που έχει ο κακός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την επιθυμία να τρώμε με υπερβολικό τρόπο, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Επιπλέον, ορμόνες όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, οι οποίες ρυθμίζουν την όρεξη, αλλάζουν σημαντικά τα επίπεδά τους.

Επίσης, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά τείνουμε να επιθυμούμε περισσότερο γρήγορο φαγητό, ακόμη και όταν δεν αισθανόμαστε πραγματικά πεινασμένοι. Εξαιτίας αυτού, αυξάνουμε την κατανάλωση θερμίδων και υδατανθράκων, γεγονός που θα μας κάνει να πάρουμε πιο εύκολα βάρος.

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Όταν δεν έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται. Ως αποτέλεσμα, η άμυνά μας θα μειωθεί και θα είμαστε πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουμε από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Επομένως, το να μην κοιμόμαστε καλά σημαίνει ότι αρρωσταίνουμε πιο εύκολα.

Κακός ύπνος και επιδράσεις στο σώμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για να δείχνουμε καλύτερα σωματικά και να παραμένουμε σε φόρμα. Στην πραγματικότητα, όταν δεν κοιμόμαστε καλά, δείχνουμε πιο πεσμένοι, αποδυναμωμένοι και πιο γερασμένοι από ό,τι πραγματικά θα έπρεπε.

Μακροπρόθεσμα, ο κακός ύπνος αφήνει σημάδια στο δέρμα, ειδικά στην περιοχή του προσώπου. Επιπλέον, μπορεί να είναι η αιτία της πρόωρης γήρανσης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει να κοιμάστε 7-8 ώρες την ημέρα.

Ανεξέλεγκτα συναισθήματα και κακός ύπνος

Οι 8 συνέπειες για την υγεία που έχει ο κακός ύπνος

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, όταν δεν κοιμόμαστε καλά, οι συναισθηματικές περιοχές του εγκεφάλου είναι πιο ενεργές. Μπορεί να υπάρξει αύξηση έως και 60%. Έτσι έχουμε περισσότερες ανεξέλεγκτες και ακατάλληλες αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να εμποδίσει την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή και να οδηγήσει σε αλλοιώσεις του νευρικού συστήματος.

Γνωστική και εγκεφαλική φθορά

Το να περάσουμε μόνο μία νύχτα χωρίς ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση και απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Αυτό υπολογίζεται από τα επίπεδα στο αίμα δύο μορίων του εγκεφάλου, τα οποία συνήθως αυξάνονται όταν υπάρχει εγκεφαλική βλάβη.

Η μη επαρκής ξεκούραση και ο κακός ύπνος επηρεάζουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και μας κάνουν πιο ξεχασιάρηδες και αφηρημένους. Με τη σειρά του, το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης και τη διατήρηση εννοιών.

Τέλος, μακροπρόθεσμα, ο κακός ύπνος και οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους.

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Αν και μπορεί να φαίνεται άσχετο, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά διατρέχουν στην πραγματικότητα αυξημένο κίνδυνο για πολύποδες του παχέος εντέρου. Αυτοί μπορεί να γίνουν κακοήθεις με την πάροδο του χρόνου.

Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, ο κίνδυνος να πάθει κανείς αυτή τη νόσο αυξάνεται με τα προβλήματα αϋπνίας. Επιπλέον, αναφέρονται επίσης ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού.

Αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο να έχουν ατύχημα με το αυτοκίνητό τους λόγω του ότι νιώθουν νυσταγμένοι και κουρασμένοι στο τιμόνι. Η αιτία θα μπορούσε να είναι τα προβλήματα στο συντονισμό των ματιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν δεν έχετε κανένα είδος οχήματος, θα μπορούσατε να είστε εκτεθειμένοι σε άλλους τύπους ατυχημάτων, επειδή θα είστε πιο αργοί και πιο αδέξιοι.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και μικρότερο προσδόκιμο ζωής

Η έλλειψη καλού ύπνου σχετίζεται με αυξημένη υπέρταση, φραγμένες αρτηρίες και καρδιακά προβλήματα. Επομένως, η καλή καρδιαγγειακή υγεία απαιτεί καλή ξεκούραση.

Όπως είδαμε, ο καλός ύπνος είναι συνώνυμο της ποιότητας ζωής και της ευεξίας και οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 7-8 ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία σε σύγκριση με εκείνους που προσπαθούν πάντα να κοιμούνται καλά και να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kripke, D. F., Garfinkel, L., Wingard, D. L., Klauber, M. R., & Marler, M. R. (2002). Mortality associated with sleep duration and insomnia. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archpsyc.59.2.131
  • Wu, M. P., Lin, H. J., Weng, S. F., Ho, C. H., Wang, J. J., & Hsu, Y. W. (2014). Insomnia subtypes and the subsequent risks of stroke: Report from a nationally representative cohort. Stroke. https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.113.003675
  • Szklo-Coxe, M., Young, T., Peppard, P. E., Finn, L. A., & Benca, R. M. (2010). Prospective associations of insomnia markers and symptoms with depression. American Journal of Epidemiology. https://doi.org/10.1093/aje/kwp454

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.