Οι ψυχολογικοί παράγοντες πίσω από την παχυσαρκία

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας προϋποθέτει τη μελέτη πτυχών που υπερβαίνουν τις αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση. Απαιτεί να εξετάσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες που επίσης επηρεάζουν ή συντηρούν την παχυσαρκία.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες πίσω από την παχυσαρκία
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου, 2022

Το να είναι κάποιος λιποβαρής ή η παχύσαρκος είναι δύο καταστάσεις που λαμβάνουν ανεπαρκή προσοχή. Αυτό που βλέπουμε εξωτερικά είναι τα προεξέχοντα πλευρά ή η προεξέχουσα κοιλιά, αλλά λίγοι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για να καταλάβουν και να γνωρίσουν λίγο περισσότερα για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στους ψυχολογικούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από την παχυσαρκία.

Οι άνθρωποι λένε πολλά για αυτά τα σώματα και όλα είναι δυσάρεστα. Εκφέρουν ηθικές κρίσεις με σχεδόν κατηγορηματικό τόνο. Χιλιάδες haters σχολιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα για το πώς φαίνονται οι παχύσαρκοι άνθρωποι.

Υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες πίσω από την παχυσαρκία;

Όταν σκεφτόμαστε την παχυσαρκία, πολλές από τις θεωρίες περιστρέφονται γύρω από ακατάλληλες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η υπερκατανάλωση τροφής, η διατροφή κορεσμένη σε λιπαρά και η έλλειψη άσκησης. Τώρα, αν ένα άτομο με παχυσαρκία, σχεδόν ως δια μαγείας, άλλαζε αυτές τις συνήθειες, θα ήταν αυτό αρκετό;

Αν καταλάβουμε ότι η υγεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να πηγαίνουμε για τρέξιμο και ότι έχει να κάνει με το τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε, τότε η απάντηση αλλάζει. Δεν είναι αρκετό. Τότε είναι που οι ψυχολογικοί παράγοντες πίσω από την παχυσαρκία αρχίζουν να αποκτούν σημασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην παχυσαρκία. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για κάτι έναντι κάποιου άλλου, σωματικό έναντι ψυχολογικού, γενετική έναντι περιβάλλοντος. Είναι όλα αυτά τα πράγματα και πολλά άλλα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προτείνουμε μια λογική, ολιστική και χρήσιμη προσέγγιση στον ασθενή.

An obese person.
Η υπερκατανάλωση τροφής για να αναπληρώσουν συναισθηματικές ελλείψεις δεν είναι ένας ασυνήθιστος μηχανισμός στα παχύσαρκα άτομα.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπερβολική αυτοκριτική.
  • Καταστάσεις άγχους ή τραύματος.
  • Άγχος, κατάθλιψη.
  • Επεισόδια βίας που έχουν βιώσει στο παρελθόν.
  • Συναισθηματική διατροφή. Το άτομο χρησιμοποιεί το φαγητό ως τρόπο διαφυγής από τα προβλήματά του ή αντιμετώπισης καταστάσεων. Λειτουργεί ως καταφύγιο και οδός διαφυγής από τα συναισθήματα που νιώθει.
  • Δυσκολία στον έλεγχο των παρορμήσεων. Στην πραγματικότητα, πολλοί ασθενείς με παχυσαρκία αναφέρουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία χρησιμοποιώντας την ψυχολογία;

Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

Ψυχοεκπαίδευση

Εδώ η εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει διαφορετικούς τομείς. Δεν πρόκειται μόνο για την ανάπτυξη πόρων για τον έλεγχο των παρορμήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της αυτοεκτίμησης και της αυτοαντίληψης.

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν επίσης ενημερωτικές και διατροφικές ενδείξεις σχετικά με το πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, πώς να επιλέγετε τρόφιμα και πώς να προετοιμάζετε ισορροπημένα πιάτα. Στόχος είναι να τους δοθούν εργαλεία ώστε, σιγά-σιγά, να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν διαφορετικοί επαγγελματίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση.

Εργασία πάνω στα κίνητρα

Ενθαρρύνεται η αυτοφροντίδα και η αναζήτηση ενδιαφερόντων. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα για να συζητήσουν από το φαγητό και ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και σχέδια.

Αντιμετώπιση των πεποιθήσεων σχετικά με την παχυσαρκία

Κάθε άτομο έχει τις δικές του ιδέες σχετικά με αυτό που ζει. Μόνο γνωρίζοντας την ερμηνεία του ασθενούς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να δημιουργήσει υγιείς και βιώσιμες συνήθειες σε βάθος χρόνου.

Παροχή εργαλείων για την αντιμετώπιση του στρες

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μέσω της χαλάρωσης αντί του φαγητού. Η διαχείριση των συναισθημάτων αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας.

Relaxation for obesity.
Τα σχέδια άσκησης, οι αναπνοές και οι πρακτικές χαλάρωσης είναι χρήσιμα για να συνοδεύουν τις αλλαγές στις συνήθειες.

Εμπλοκή της οικογένειας

Η διατροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη σωστή ισορροπία θερμίδων και πρωτεϊνών. Υπάρχουν επίσης κοινωνικές και πολιτισμικές πτυχές γύρω από αυτήν.

Επομένως, οι ειδικοί θα πρέπει να ρωτήσουν για τις οικογενειακές πεποιθήσεις και τα έθιμα σχετικά με το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να συστήσουν μεθόδους υποστήριξης του ατόμου.

Σεβασμός στο σώμα και φροντίδα της υγείας

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε την ποικιλομορφία στο σώμα μας. Όπως ακριβώς υπάρχουν κοντύτεροι και ψηλότεροι άνθρωποι, έτσι υπάρχουν και πιο αδύνατοι και πιο εύρωστοι άνθρωποι.

Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι το υπερβολικό βάρος έχει συνέπειες στη γενική υγεία. Αποδοχή της παχυσαρκίας σημαίνει να μην στιγματίζουμε τα διαφορετικά σώματα, να μην κοροϊδεύουμε όσους δεν έχουν το “ιδανικό” σώμα” και να μην προωθούμε μοντέλα ακραίας λεπτότητας.

Αποδοχή της παχυσαρκίας σημαίνει επίσης να υιοθετήσουμε έναν προληπτικό ρόλο όσον αφορά την αυτοφροντίδα, αναζητώντας μια ισορροπία μεταξύ της σωματικής μας διάπλασης και της γενετικής μας κληρονομιάς, χωρίς να προσπαθούμε να μετατρέψουμε το σώμα μας σε κάτι που δεν είναι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέφτουμε στο ακραίο σημείο να ενθαρρύνουμε στην πραγματικότητα τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η παχυσαρκία έχει συννοσηρότητα με άλλες ασθένειες ή σύνθετες καταστάσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να σχετίζεται με κατάθλιψη ή τραύμα.

Με αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να δικαιώνουμε τη σωματική ποικιλομορφία, αλλά και να είμαστε υπεύθυνοι στην προσέγγισή μας στην παχυσαρκία. Όχι μόνο λόγω των κινδύνων που ενέχει, αλλά και επειδή συχνά έχει άμεση σχέση με άλλες ασθένειες και καταστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.