Κιρκαδικοί ρυθμοί: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Η αλλοίωση των κιρκαδικών ρυθμών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Αν και πολλοί άνθρωποι το αγνοούν, ρυθμίζουν διαδικασίες που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας τα πούμε όλα!
Κιρκαδικοί ρυθμοί: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί μπορούν να παρομοιαστούν με ένα εσωτερικό ρολόι που έχουν όλα τα ζωντανά όντα. Οι άνθρωποι είναι μέρος αυτού του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Επομένως, συγχρονίζοντσι επίσης με το περιβάλλον.

Αυτός ο συγχρονισμός επιτυγχάνεται χάρη στους κιρκαδικούς ρυθμούς. Αυτοί σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών που πραγματοποιεί το σώμα μας σε καθημερινούς κύκλους. Αυτοί οι κύκλοι ανταποκρίνονται, ιδίως, σε δύο μεταβλητές: το φως και το σκοτάδι.

Τα ζώα, τα φυτά, ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά μικρόβια έχουν αυτό το εσωτερικό ρολόι που τους επιτρέπει να συγχρονίσουν τη δραστηριότητά τους με την περιστροφική κίνηση της γης. Έτσι, οι διαδικασίες τους σχηματίζουν μια βιολογική περιοδικότητα 24 ωρών και η χρονοβιολογία είναι η μελέτη αυτών των φαινομένων.

Ο Φραντς Χάλμπερτ επινόησε τον όρο «κιρκαδικοί ρυθμοί». Εισήγαγε τον όρο το 1950. Ωστόσο, το θέμα είχε μελετηθεί από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μερικοί από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την ιδέα σε βάθος ήταν οι Jeffrey C. Hall, Michel Rosbald και Michel Young, το 1980.

Πώς λειτουργούν οι κιρκαδικοί ρυθμοί;

Το κιρκάδιο σύστημα αποτελείται από ένα οπτικό συστατικό, που αντιπροσωπεύεται στους φωτοϋποδοχείς. Αυτοί παράγουν ένα σήμα που ονομάζεται “κιρκάδιο”, το οποίο φτάνει στα τελεστικά συστήματα, ένα δίκτυο που εκκρίνει ορισμένες ουσίες όταν δέχεται ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.

Το σήμα ή οι πληροφορίες φτάνουν στον εγκέφαλο όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω μιας περιοχής που ονομάζεται υπερχειυματικός πυρήνας. Μόλις συμβεί αυτό, ο εγκέφαλος δίνει εντολές στον υπόλοιπο οργανισμό να πραγματοποιήσει τον αντίστοιχο συγχρονισμό.

Ανάλογα με τους κιρκαδικούς ρυθμούς, αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή νιώθουμε πιο νυσταγμένοι. Επιπλέον, ο συγχρονισμός αυτού του εσωτερικού ρολογιού καθορίζει πόση ενέργεια χρειαζόμαστε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ρυθμίζει τις μεταβολικές διεργασίες.

Αυτοί οι ρυθμοί αποτελούν μέρος του βιολογικού ρολογιού, το οποίο είναι μια έμφυτη συσκευή χρονισμού που υπάρχει σε όλους τους οργανισμούς. Συνολικά, υπάρχουν τρία βιολογικά ρολόγια:

  • Κιρκαδικοί ρυθμοί. Πρόκειται για κύκλους περίπου 24 ωρών.
  • Υπέρυθροι ρυθμοί. Διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες. Ένα παράδειγμα είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος, ο οποίος διαρκεί περίπου 28 ημέρες.
  • Υπέρυθροι ρυθμοί. Διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες. Ένα παράδειγμα αυτών είναι οι φάσεις του ύπνου.
Μια γυναίκα με ένα ρολόι
Οι κιρκαδικοί ρυθμοί καθορίζουν διαδικασίες όπως η αίσθηση της πείνας ή του ύπνου σε συγκεκριμένες ώρες.

Πώς οι κιρκαδικοί ρυθμοί επηρεάζουν την υγεία

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί δεν επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας. Ωστόσο, οι αλλαγές σε αυτόν τον κύκλο καθιστούν τους οργανισμούς πιο επιρρεπείς να υποφέρουν από ορισμένες ασθένειες. Η σχέση τους με τον μεταβολισμό είναι καθοριστική για την πρόληψη ή την ευνοϊκή εμφάνιση ορισμένων θεμάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί επηρεάζουν και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης, τους ορμονικούς κύκλους, τις διατροφικές συνήθειες, τις θερμοκρασίες του σώματος, ακόμη και τις διαδικασίες επούλωσης. Επομένως, η ανισορροπία τους θα μπορούσε να ευνοήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με αυτές τις πτυχές της υγείας μας.

Η παρατυπία σε αυτούς τους ρυθμούς σχετίζεται με διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, αυτός είναι ένας παράγοντας που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει άλλα θέματα σωματικής υγείας. Επιπλέον, σχετίζονται επίσης με ψυχικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και οι συναισθηματικές διαταραχές.

Ο Michell Young επισημαίνει ότι οι κιρκαδικοί ρυθμοί επηρεάζουν ακόμη και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή των θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία. Αυτά είναι πιο αποτελεσματικά σε ορισμένες ώρες της ημέρας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες εάν παίρνουμε συγκεκριμένα φάρμακα σε συγκεκριμένες ώρες.

Μια γυναίκα με αϋπνία
Οι ειδικοί συνδέουν έναν ανεξέλεγκτο κιρκάδιο ρυθμό με διαταραχές ύπνου.

Παράγοντες που προκαλούν αλλαγές σε αυτούς τους κύκλους

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί μπορεί να διαταραχθούν και να εξισορροπηθούν για διάφορους λόγους. Επί του παρόντος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τη σύγχρονη ζωή έχουν αρνητική επίδραση σε αυτούς. Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση τεχνητών φώτων, η νυχτερινή εργασία ή η εργασία με λίγο φυσικό φως, το φαγητό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και η έλλειψη ύπνου.

Το φαινόμενο γνωστό ως jet lag, το οποίο συμβαίνει όταν αλλάζουμε απότομα ζώνες ώρας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυτήν την αλλαγή. Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην αλλαγή των κιρκαδικών ρυθμών είναι:

  • Καθιστική ζωή
  • Ανεξέλεγκτες διατροφικές συνήθειες
  • Ανεπαρκείς αλλαγές στον τρόπο ύπνου
  • Μεταλλάξεις εσωτερικού σώματος

Εν κατακλείδι, αυτοί οι κύκλοι είναι ένα μέσο εναρμόνισης με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η διατήρησή τους σε ισορροπία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της καλής υγείας. Συμπερασματικά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και, κυρίως, με σεβασμό στις φυσικές ώρες ύπνου και φαγητού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Navarro, N. C. (2009). Los fotorreceptores, esas fascinantes células. Sociedad Española de Bioquímica y Biología.
  • Guadarrama-Ortiz, P., Ramírez-Aguilar, R., Madrid-Sánchez, A., Castillo-Rangel, C., Carrasco-Alcántara, D., & Aguilar-Roblero, R. (2014). Controladores del tiempo y el envejecimiento: núcleo Supraquiasmático y glándula pineal. International Journal of Morphology, 32(2), 409-414.
  • Valdez Ramírez, P. (2005). Ritmos circadianos en los procesos atencionales del ser humano (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.