Τι είναι η διπλωπία που έχει ο Marc Márquez;

Ο Ισπανός οδηγός αγώνων υποφέρει και πάλι από διπλωπία. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για τη διπλωπία και τι περιλαμβάνει.
Τι είναι η διπλωπία που έχει ο Marc Márquez;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου, 2022

Η είδηση ότι ο Marc Marquez έχει διπλωπία έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στη ζωή και την επαγγελματική καριέρα του μοτοσικλετιστή. Αυτή τη φορά, μετά το ατύχημά του στη Μανταλίκα, ενώ γίνονταν οι δοκιμές του Moto GP, η κατάστασή του επανήλθε.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο Marquez έχει αυτό το πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ένα κρανιοεγκεφαλικό τραύμα, η διπλωπία επανεμφανίζεται. Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μικροτραυματισμούς , αλλά με πραγματικά σοβαρές επιπτώσεις που απειλούν ακόμη και τη ζωή.

Η βασική αιτία είναι η παράλυση του τέταρτου κρανιακού νεύρου στη δεξιά πλευρά, η οποία τροποποιεί τη λειτουργία του άνω λοξού μυός στην ίδια πλευρά. Ως εκ τούτου, οι βολβοί των ματιών δεν μπορούν να προσαρμοστούν καλά και εμφανίζεται διπλωπία.

Τι είναι η διπλωπία;

Η διπλωπία του Marc Márquez είναι η διπλή οπτική αντίληψη ενός αντικειμένου. Με απλά λόγια, μιλάμε για διπλή όραση.

Πιθανότατα όλοι έχουμε βιώσει αυτή την εμπειρία κάποια στιγμή, αλλά μόνο προσωρινά. Ωστόσο, η διαταραχή μπορεί να διαμορφωθεί ως μια πιο χρόνια και επίμονη κλινική εικόνα που σχετίζεται με πιο σοβαρές καταστάσεις όρασης καθώς και με νευρολογικές διαταραχές.

Συνολικά, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διπλωπίας:

  • Μονοφθαλμική διπλωπία: Αυτή εμφανίζεται με το ένα μόνο μάτι ανοιχτό.
  • Διόφθαλμη διπλωπία: Εμφανίζεται μόνο με τα δύο μάτια ανοιχτά και σταματά όταν κλείσει το ένα βλέφαρο.
diplopia Marc Márquez exam
Η διπλωπία είναι ένα σύμπτωμα που πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται κατά καιρούς. Αυτό που πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας είναι να διαπιστώσει την αιτία.

Τα αίτια της διπλωπίας

Δεδομένου ότι η μονοφθαλμική και η διόφθαλμη διπλωπία δεν είναι το ίδιο πράγμα, οι αιτιολογίες επίσης αλλάζουν. Δηλαδή, τα αίτια της κάθε μορφής τείνουν να είναι διαφορετικά.

Ο καταρράκτης, ο κερατόκωνος και ο αστιγματισμός είναι οι συχνότερες αιτίες της μονοφθαλμικής παραλλαγής. Όλες αυτές οι παθήσεις έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μεταβολή της διέλευσης του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Ως εκ τούτου, οι ακτίνες αδυνατούν να φτάσουν στο πίσω μέρος του ματιού, όπου θα έπρεπε να διεγείρουν σωστά τους υποδοχείς. Από την άλλη πλευρά, η διόφθαλμη διπλωπία προκαλείται συχνά από μυασθένεια gravis και παράλυση των οφθαλμοκινητικών κρανιακών νεύρων. Πρόκειται για τα νεύρα που συμβολίζονται με τους λατινικούς αριθμούς III, IV και VI. Ακριβώς, ο Marc Márquez έχει παράλυση του αριθμού IV αυτή τη στιγμή .

Το ιστορικό της διπλωπίας του Marc Márquez

Όπως ήδη αναφέραμε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Marc Márquez πάσχει από διπλωπία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αρχεία μας, είναι η τέταρτη φορά. Η αρχή έγινε στα νιάτα του, ενώ αγωνιζόταν στο ισπανικό πρωτάθλημα ταχύτητας. Ένας τραυματισμός στο κρανίο οδήγησε σε συμπίεση ορισμένων οφθαλμικών μυών που δεν επέτρεπαν τη σωστή οπτική προσαρμογή. Ωστόσο, δεδομένου ότι επρόκειτο για φλεγμονώδη κατάσταση, βελτιώθηκε γρήγορα.

Λίγο καιρό αργότερα, το 2011, είχε άλλο ένα ατύχημα και η συσσώρευση υγρού γύρω από τον οφθαλμικό κόγχο προκάλεσε επανεμφάνιση διπλωπίας. Του παρασχέθηκε θεραπεία και αναμενόταν να αναρρώσει αυτόματα, αλλά αυτό δεν συνέβη και στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε παράλυση στο τέταρτο κρανιακό νεύρο. Έτσι, στις αρχές του 2012, επιλέχθηκε η χειρουργική προσέγγιση.

Η τρίτη κρίση διπλωπίας του Marc Márquez ήταν τον Οκτώβριο του 2021 μετά από ένα προπονητικό ατύχημα. Εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, το σύμπτωμα εκδηλώθηκε στη συνέχεια και ο οφθαλμίατρός του το επιβεβαίωσε. Και πάλι, πίσω από αυτό βρισκόταν μια νευρική παράλυση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, δεν χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση και ανάρρωσε αυθόρμητα.

Μέχρι στιγμής, μετά από αυτή την τελευταία αναφορά μετά το ατύχημα στο Moto GP, ο γιατρός του εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει και άλλη περίπτωση διπλωπίας, πιθανώς ως υποτροπή αυτής του 2021. Είναι λιγότερο σοβαρή αυτή τη φορά, αν και πιθανότατα σχετίζεται επίσης με την ίδια παράλυση του οφθαλμοκινητικού νεύρου. Προς το παρόν, δεν θα γίνει χειρουργική επέμβαση. Ο αθλητής θα ακολουθήσει την απαραίτητη θεραπεία.

Moto GP
Οι υψηλές ταχύτητες των αγώνων μοτοσικλέτας εκθέτουν συχνά τους οδηγούς σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Αγγειίτιδα: Η ασθένεια που επηρέασε την όραση και την ακοή του Asthon Kutcher

Τι μέλλον περιμένει τον Marc Márquez;

Ο Marc Márquez γνωρίζει ήδη τη διπλωπία από πρώτο χέρι. Ως εκ τούτου, έχει περάσει τόσο από συντηρητικές όσο και από χειρουργικές θεραπείες. Η πρώτη επιλογή είναι πάντα να περιμένουμε μια αυθόρμητη λύση πριν προχωρήσουμε σε κάποια επέμβαση.

“Φαίνεται ότι έχω ένα déjà vu… Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πίσω στην Ισπανία, άρχισα να αισθάνομαι δυσφορία στην όρασή μου και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον Dr. Sanchez Dalmau, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχω ένα νέο επεισόδιο διπλωπίας”. -Marc Márquez’s Twitter

Ο Ισπανός μοτοσικλετιστής το γνωρίζει αυτό και δεν έχει άλλη λύση. Η παράλυση αυτού του τύπου που οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικό τραύμα αντιπροσωπεύει μόνο το 25% περίπου όλων των διαταραχών του τέταρτου κρανιακού νεύρου. Ευτυχώς, ωστόσο, αυτοί είναι και οι τύποι τραυματισμών που είναι λιγότερο πιθανό να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Το ιστορικό του Marquez δείχνει ότι δεν υπάρχουν άμεσα επακόλουθα που να τον εμποδίζουν να επιστρέψει στη δουλειά του.

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι συνυφασμένος με την επαγγελματική του καριέρα και το γνωρίζει αυτό από μικρός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Moreno Ramos, T., and R. García-Ramos García. “Alteraciones de la motilidad ocular: parálisis de los nervios craneales tercero, cuarto y sexto y otras causas de diplopía.” Neurología Suplementos 3.8 (2007): 60-67.
  • Carreras, Anna Camós, et al. “Paresia del cuarto nervio craneal.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 28.2 (2020): 4.
  • Danchaivijitr, C., and C. Kennard. “Diplopia and eye movement disorders.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 75.suppl 4 (2004): iv24-iv31.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.