Καταθλιπτική ψευδοάνοια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Λόγω της ανησυχίας που προκαλούν τα γνωστικά συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης ή η σύγχυση, συχνά τίθεται η διάγνωση της άνοιας. Ίσως, στο παρασκήνιο, να υπάρχει κατάθλιψη.
Καταθλιπτική ψευδοάνοια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρτίου, 2023

“Απλώς ξεχνάει πράγματα, τον ρωτάς κάτι και είναι σαν να βρίσκεται στον δικό του κόσμο”. Πολλές διαβουλεύσεις για ύποπτες περιπτώσεις άνοιας ξεκινούν με φράσεις που αποκαλύπτουν καθημερινές καταστάσεις όπως αυτές. Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά μπορεί να κρύβεται κατάθλιψη και τότε είναι που μπορεί να εμφανιστεί η καταθλιπτική ψευδοάνοια.

Η άνοια μπορεί να λειτουργήσει ως συλλεκτικός όρος για τις ανησυχίες σχετικά με τη γνωστική απόδοση. Ωστόσο, αν εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο, θα βρούμε διαταραχές της διάθεσης.

Τι είναι η άνοια και η κατάθλιψη;

Για να καταλάβουμε τι είναι η καταθλιπτική ψευδοάνοια, είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε ρωτώντας τι είναι η άνοια και τι είναι η κατάθλιψη. Η άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό εκφυλιστικών ασθενειών που συνήθως έχουν πολλαπλές αιτίες και συνεπάγονται προοδευτική επιδείνωση, ιδίως σε ορισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες. Ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η κατάθλιψη αναφέρεται σε μια διαταραχή της διάθεσης, η οποία έχει επίσης υποτύπους και εκφράζεται μέσω πολλαπλών συμπτωμάτων. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι τα ακόλουθα:

  • Απάθεια
  • Κόπωση
  • Αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ήταν ευχάριστες
Καταθλιπτική ψευδοάνοια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο γνωστός τύπος άνοιας. Έχει ισχυρή συσχέτιση με τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Ας μιλήσουμε για την καταθλιπτική ψευδοάνοια

Χρησιμοποιούμε τον όρο καταθλιπτική ψευδοάνοια επειδή, αν και δεν πρόκειται για άνοια, συχνά συγχέεται με αυτήν. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν γνωστικές μεταβολές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει προηγούμενη ψυχιατρική διαταραχή, η οποία συμπίπτει με την κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό να προσδιορίζεται η συμπτωματολογία για να καταλήξουμε σε ακριβείς διαγνώσεις.

Γενικά, η καταθλιπτική ψευδοάνοια ξεκινά με μια μεταβολή της διάθεσης, με την αρχή της αγωνίας, της θλίψης και της κακουχίας. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν περισσότερα γνωστικά σημάδια, όπως απώλεια μνήμης, απροσεξία, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στην έναρξη και ολοκλήρωση εργασιών, καθώς και διαταραχή της κρίσης. Σε ένα τρίτο στάδιο, υπάρχει η ανάγκη να θέλει κανείς να μείνει μόνος του, να μην κάνει τίποτα (απομόνωση και αδράνεια), γεγονός που δυσχεραίνει τις αλληλεπιδράσεις. Αυτό οδηγεί σε προοδευτική έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε ότι η μεταβολή της διάθεσης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς συμπεριφέρονται κατά την επίλυση ορισμένων νευρολογικών δοκιμασιών. Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη διατηρούν την απάθεια και την ατονία τους και γενικά απαντούν με“δεν ξέρω”.

Η καταθλιπτική ψευδοάνοια μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Καταθλιπτική ψευδοάνοια vs νευροεκφυλιστικές νόσοι: Οι κύριες διαφορές

Πολλοί επαγγελματίες θεωρούν ότι η καταθλιπτική ψευδοάνοια αποτελεί πρόκληση, καθώς τα επικαλυπτόμενα σημεία και συμπτώματα της άνοιας μπορεί αρχικά να περιπλέξουν τη διάγνωση. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν περισσότερα για το θέμα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να αποσαφηνίσουν αυτή τη διάγνωση:

Η χρονικότητα

Όσον αφορά τη χρονικότητα, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία των ασθενών. Για παράδειγμα, όσοι εκδηλώνουν αυτά τα σημάδια και είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι, συχνά τους λένε αμέσως ότι έχουν άνοια. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ανασυνθέσουμε το ιστορικό και την περίπτωσή τους.

Μια ψευδοάνοια έχει υποξεία έναρξη και ταχύτερη εξέλιξη. Υπό αυτή την έννοια, επηρεάζει πιο εμφανώς την καθημερινή και λειτουργική λειτουργία, ιδίως τη συνιστώσα της διάθεσης, σε σύγκριση με τη γνωστική συνιστώσα.

Οι νευροεκφυλιστικές άνοιες έχουν βραδύτερη και προοδευτικότερη εξέλιξη.

Μνήμη

Στην καταθλιπτική ψευδοάνοια επηρεάζονται ταυτόχρονα η άμεση και η παλαιά μνήμη. Ενώ, στην περίπτωση της άνοιας, η επιδείνωση αρχίζει με την άμεση μνήμη.

Κοινωνικές δεξιότητες και σχέσεις με το περιβάλλον

Γενικά, η κατάθλιψη έχει σχεδόν άμεσο αντίκτυπο στις κοινωνικές σχέσεις από την έναρξή της, καθώς το άτομο τείνει να απομονώνεται, είναι επιφυλακτικό και έχει μικρό ενδιαφέρον για αλληλεπίδραση. Στην άνοια, αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα. Κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να μοιραστεί μια πρόσφατη ανάμνηση, αλλά εξακολουθεί να θέλει να συναντηθεί με φίλους.

Καταθλιπτική ψευδοάνοια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η αλλαγή της διάθεσης είναι ένα βασικό σημείο στη διαφοροποίηση μεταξύ των νευροεκφυλιστικών νόσων και εκείνων που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Μερικά κλειδιά ενάντια στην καταθλιπτική ψευδοάνοια

Μερικές αρχικές συστάσεις που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι οι ακόλουθες:

  • Προσπαθήστε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο δύσκολο κι αν είναι και όσο λίγη όρεξη κι αν έχετε να το κάνετε, πρέπει να ξεπεράσετε το ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα. Ξεκινήστε με απλές, βραχυπρόθεσμες δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνετε για έναν 10λεπτο περίπατο κάθε μέρα, να πλένετε τα ρούχα σας, να καθιερώσετε συνήθειες υγιεινής και να διαβάζετε.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ρουτίνα για το πρωινό ξύπνημα και το βραδινό ύπνο. Ακόμα και αν απλά θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι όλη μέρα, πρέπει να προσπαθήσετε να συνεχίσετε με ορισμένες δραστηριότητες. Αν σας είναι πολύ δύσκολο, δοκιμάστε να βάλετε διάφορα ξυπνητήρια ή να δεσμευτείτε με κάποιες ευθύνες που σας αναγκάζουν να σηκώνεστε.
  • Αποφύγετε τη χρήση ουσιών, όπως τα παράνομα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η κατάθλιψη και οι παραλλαγές της, όπως η καταθλιπτική ψευδοάνοια, απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχολογικών θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, όταν εκτελείτε αυτές τις δραστηριότητες, δεν πρόκειται να αισθανθείτε αμέσως καλά, ούτε θα τις κάνετε απαραίτητα με την ίδια ευχαρίστηση που τις κάνατε στο παρελθόν. Μην το περιμένετε αυτό, γιατί μπορεί να σας απογοητεύσει.

Να έχετε κατά νου ότι τα μικρά βήματα σας βοηθούν να βγείτε από το σημείο όπου βρίσκεστε σήμερα και να βαδίσετε προς το σημείο όπου θέλετε να βρίσκεστε αύριο.

Ανακαλύψτε: Πώς να μειώσετε την αγωνία με 5 χαλαρωτικές θεραπείες

Κατανοώντας την υγεία στο σύνολό της

Πέρα από το γεγονός ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, ένα από τα κεντρικά σημεία που συντηρεί τη σύγχυση στη διάγνωση έχει να κάνει με τα δεδομένα που παρέχονται στον επαγγελματία. Είναι σύνηθες τα μέλη της οικογένειας να ανησυχούν για τα γνωστικά συμπτώματα και να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά, παραμελώντας τα συναισθηματικά.

Η ποιότητα ζωής και η ευεξία αποτελούν ένα σύνολο. Ενώ μπορεί να ανησυχούμε ότι κάποιος δεν μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μια εργασία, στην περίπτωση της καταθλιπτικής ψευδοάνοιας, τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίτερα, με άλλα σημάδια (απώλεια ενδιαφέροντος, απαισιόδοξη προοπτική, αποθάρρυνση).

Υπό αυτή την έννοια, ας μην υποτιμούμε τον ρόλο των συναισθημάτων. Η διάθεση είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rodríguez Palancas, A., García de la Rocha, M., Losantos, R. J., Moreno, J. M., Sierra, I., Fernández Armayor, V., & Martín, A. (2002). Pseudodemencia depresiva:¿ depresión o demencia?. Psiquis (Madr.)23(4), 155-163.
  • Carrasco Perera, J. L., Rodríguez Sánchez, J. M., & Legascue de Larrañaga, I. (2004). Diagnóstico diferencial entre seudodemencia depresiva, demencia frontal y demencia subcortical: estudio de un caso. Actas esp. psiquiatr, 60-64.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.