Μία διατροφή για τη δυσανεξία στη σορβιτόλη

Αν υποφέρετε από δυσανεξία στη σορβιτόλη, θα πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας ορισμένα τρόφιμα, όπως συγκεκριμένα φρούτα, επεξεργασμένα προϊόντα, και τις τσίχλες. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε περισσότερα.
Μία διατροφή για τη δυσανεξία στη σορβιτόλη
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Νιώσατε ποτέ δυσφορία στο έντερο, αέρια, ή είχατε διάρροια μετά την κατανάλωση φρούτων, ή τσίχλας; Ίσως υποφέρετε από δυσανεξία στη σορβιτόλη. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πώς να ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε σορβιτόλη.

Τι είναι η σορβιτόλη;

Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης η οποία βρίσκεται φυσικά στην κόκκινη άλγη, στα φύλλα και τα φρούτα των φυτών της οικογένειας Rosaceae, όπως:

 • Αχλάδια
 • Μήλα
 • Δαμάσκηνα
 • Κυδώνια
 • Ροδάκινα ή βερίκοκα

Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων ως γλυκαντικό, πηκτικό, και υγραντικό καθώς μπορεί να προσφέρει γλυκύτητα με λίγες μόνο θερμίδες.

Τι είναι η δυσανεξία στη σορβιτόλη;

Γυναίκα λέει όχι σε ντόνατ

Τα άτομα με δυσανεξία στη σορβιτόλη ίσως έχουν πεπτικά προβλήματα όπως πόνο, πρήξιμο, και αέρια.

Η δυσανεξία στη σορβιτόλη προκαλείται από μια ανεπάρκεια ενός συγκεκριμένου εντερικού μεταφορέα. Ωστόσο, και άτομα χωρίς αυτή την ανεπάρκεια μπορούν να απορροφήσουν συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης, περίπου 20-25 γραμμάρια. Έτσι, αν ξεπεράσετε αυτή την ποσότητα, ίσως υποφέρετε από τα συμπτώματα.

Υπάρχουν δύο τύποι δυσανεξίας στη σορβιτόλη:

 • Πρωτοβάθμια δυσανεξία. Αυτή είναι το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός ενζύμου του μεταφορέα σορβιτόλης, GLUT5. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας, και πώς μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
 • Δευτεροβάθμια δυσανεξία. Παρότι υπάρχει μια γενετική επιρροή, συμβαίνει έπειτα από κάποια εντερική ασθένεια (γαστρεντερίτιδα, φλεγμονή, κοιλιοκάκη, κ.λπ.) η οποία προκαλεί βλάβη στα τριχοειδή άκρα του εντερικού βλεννογόνου, είτε παροδική είτε μόνιμη.

Συμπτώματα

Ασθενείς με αυτή την πάθηση ίσως παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα τα οποία εκτείνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
 • Πρήξιμο
 • Διάταση ή κοιλιακό πρήξιμο
 • Αέρια
 • Εντερικοί ήχοι
 • Διάρροια με αέρια

Τροφές που περιέχουν σορβιτόλη

Αν έχετε δυσανεξία στη σορβιτόλη, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε τροφές που περιέχουν αυτή την ουσία. Παρακάτω, βρίσκονται οι τροφές με τις μεγαλύτερες ποσότητες σορβιτόλης:

Φυσικές (από την υψηλότερη προς τη μικρότερη ποσότητα)

 • Φρέσκα φρούτα. Αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια, φράουλες, σμέουρα, και μύρτιλα.
 • Κονσέρβες φρούτων. Χυμός μήλου, κονσερβοποιημένες φράουλες, νέκταρ κόκκινης σταφίδας, χυμός μούρου αφροξυλιάς, νέκταρ μαύρου φραγκοστάφυλου, και σμέουρα σε κονσέρβα.
 • Αποξηραμένα φρούτα. Δαμάσκηνα, αχλάδια, βερίκοκα, μήλα, χουρμάδες, και σταφίδες.

Τεχνητά

Γυναίκα τρώει τσίχλα

Η τσίχλα, όπως και τα προϊόντα διαίτης και τα αρτοσκευάσματα, περιέχουν σορβιτόλη.

Μπορείτε να τη βρείτε τόσο σε τρόφιμα και καλλυντικά, όσο και σε φαρμακευτικά προϊόντα ως πρόσθετο. Ως πρόσθετο, η σορβιτόλη ίσως αναγράφεται ως “σορβιτόλη” (Ε420i) ή “σιρόπι σορβιτόλης” (Ε420ii).

Στα τρόφιμα τη βρίσκουμε σε ζελέ, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κατεψυγμένα προϊόντα, τσίχλες, προϊόντα διαίτης, ή “χωρίς ζάχαρη“. Έτσι, θα πρέπει να προσέχετε με τα προϊόντα διαίτης καθώς η υπερβολική τους κατανάλωση ίσως προκαλέσει κάποιο είδος δυσανεξίας.

Στα καλλυντικά προϊόντα, βρίσκεται στις οδοντόκρεμες επειδή προσφέρει μεγαλύτερη πλαστικότητα, γλυκιά γεύση, και βελτιωμένη διαλυτότητα. Στη φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να τη βρείτε σε κρέμες τοπικής εφαρμογής, αλλά και σε σιρόπια.

Δυσανεξία στη σορβιτόλη – Διάγνωση

Αυτή τη στιγμή, η καλύτερη διαγνωστική εξέταση είναι το τεστ αναπνοής υδρογόνου. Η ανικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη σορβιτόλη προκαλεί τη ζύμωσή της από τα εντερικά βακτήρια, παράγοντας μια μεγάλη ποσότητα ελεύθερου υδρογόνου. Αυτό το υδρογόνο είναι που μετριέται από την εκπνοή.

Πριν την εξέταση, ο/η ασθενής θα πρέπει να νηστέψει για 8 ώρες. Μία ημέρα (24 ώρες) πριν την εξέταση, δε θα πρέπει να φάει φρούτα, λαχανικά, ή όσπρια, καθώς επιβραδύνουν την εντερική διαμετακόμιση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα καθαρτικά ή τα αντιβιοτικά τις ημέρες πριν την εξέταση.

Αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, ο βαθμός, καθώς και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται, αξιολογούνται ώστε να καθοριστεί η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο/η ασθενής.

Δυσανεξία στη σορβιτόλη – Διατροφικές συστάσεις

 • Αν υποπτεύεστε μία δυσανεξία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια εξέταση. Όμως, μην αλλάξετε από μόνοι σας τη διατροφή σας.
 • Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων ώστε να είστε σίγουροι/ες ότι δεν περιέχουν σορβιτόλη.
 • Αν υποφέρετε από σοβαρή δυσανεξία στη σορβιτόλη, τότε συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό σχετικά με τη σύνθεση των καλλυντικών πριν τα χρησιμοποιήσετε.
 • Περιορίστε τα φρούτα που περιέχουν σορβιτόλη.
 • Να προσέχετε αν καταναλώνετε προϊόντα διαίτης και τσίχλες που περιέχουν σορβιτόλη.

Ανησυχείτε ότι ίσως υποφέρετε από δυσανεξία στη σορβιτόλη; Αν βιώσετε συμπτώματα, τότε συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό για να κάνει τη διάγνωση. Επιπλέον, εφόσον διαγνωστείτε με αυτή τη δυσανεξία, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις διατροφικές συστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
 • Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
 • Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.