Διατροφή για κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Για να μάθουμε τη σωστή διατροφή για άτομα με δυσανεξία στη φρουκτόζη, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της κληρονομικής δυσανεξίας στη φρουκτόζη και της δυσαπορρόφησης της φρουκτόζης.
Διατροφή για κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι αβέβαιοι για τα τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να τρώνε. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για το συστατικό που προκαλεί τη δυσανεξία, ποια τρόφιμα το περιέχουν και από ποια συγκεκριμένη κατάσταση πάσχετε.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δίαιτες για άτομα με δυσανεξία στη φρουκτόζη. Έτσι, όταν γνωρίζουν τι είναι και τι πρέπει να τρώνε, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να ακολουθήσουν μια σωστή δίαιτα.

Τι είναι η φρουκτόζη;

ζαχαρωτά και δυσανεξία στη φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι η απλή ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα. Κανονικά, καταναλώνεται ως σακχαρόζη. Αυτή η ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ζάχαρη που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Όταν καταναλώνετε σακχαρόζη, διαιρούνται τα συστατικά της στα έντερα, απελευθερώνοντας γλυκόζη και φρουκτόζη.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η σορβιτόλη είναι μια άλλη πηγή φρουκτόζης. Αυτή η ουσία είναι ένα γλυκαντικό, το οποίο, όταν μεταβολίζεται από τον οργανισμό, μπορεί να παράγει φρουκτόζη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να φτιάξετε ψωμί χωρίς γλουτένη

Επιπλέον, η φρουκτόζη, υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να απορροφηθεί από τα εντερικά σας κύτταρα και να μεταβολιστεί στο σώμα σας, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές της. Ένα άτομο πάσχει από δυσανεξία στη φρουκτόζη όταν το σώμα του έχει προβλήματα τόσο στην απορρόφηση όσο και στο μεταβολισμό αυτής της απλής ζάχαρης.

Προκειμένου να γνωρίζουμε τη σωστή διατροφή για άτομα με δυσανεξία στη φρουκτόζη, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της κληρονομικής δυσανεξίας στη φρουκτόζη και της δυσαπορρόφησης της φρουκτόζης.

Κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Η αιτία αυτής της ασθένειας είναι μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το μεταβολισμό της φρουκτόζης. Εμφανίζεται σε 1 στα 20.000 άτομα. Αυτή η μετάλλαξη αναγκάζει αυτά τα άτομα να στερούνται του ενζύμου που εμπλέκεται στις βιοχημικές αντιδράσεις του σώματος: φρουκτόζη-διφωσφορική αλδολάση Β ή αλδολάση Β.

Όταν ένα άτομο στερείται αυτού του ενζύμου, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της φρουκτόζης, αυτό το σάκχαρο συσσωρεύεται με τη μορφή ενδιάμεσου προϊόντος της μετατροπής της φρουκτόζης, η οποία είναι τοξική.

Δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης

Στομάχι άνδρα

Πρόκειται για μια πεπτική διαταραχή που εμποδίζει την απορρόφηση της φρουκτόζης. Επηρεάζει περίπου το 30% του πληθυσμού. Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση έχουν κύτταρα στο έντερο τους που δεν μπορούν να απορροφήσουν τη φρουκτόζη. Έτσι, εμφανίζονται γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτάται από την παθολογία από την οποία υποφέρετε.

Διατροφή για άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Πόνος σε γυναικείο στομάχι

Τα άτομα με αυτόν τον τύπο δυσανεξίας στη φρουκτόζη πρέπει να ακολουθούν αυστηρή δίαιτα. Δεν μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα από ένα έως δύο γραμμάρια αυτής της ζάχαρης.

Επομένως, είναι σημαντικό για τον ασθενή να διαβάζει όλες τις ετικέτες τροφίμων για να διασφαλίσει ότι δεν περιέχουν φρουκτόζη. Δυστυχώς, τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή δεν μπορούν να καταναλώσουν τα περισσότερα παρασκευασμένα τρόφιμα.

Για να πάρετε μια ιδέα των τροφίμων που τα άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη μπορούν και δεν μπορούν να καταναλώσουν, διαβάστε την ακόλουθη λίστα:

Επιτρεπόμενα τρόφιμα

 • Γλυκαντικά. Σιρόπι γλυκόζης, σακχαρίνη.
 • Φρούτα (μόνο περιστασιακά). Αβοκάντο, ώριμες ελιές.
 • Λαχανικά. Μπρόκολο, σπανάκι, πατάτες, μανιτάρια, αντίδια.
 • Λαχανικά περιορισμένης κατανάλωσης. Σέλινο, κάρδαμο, λάχανο, αγγούρι, μαρούλι, κουνουπίδι.
 • Κρέας και ψάρι. Μόνο φρέσκα.
 • Δημητριακά και τα υποπροϊόντά τους. Αλεύρι σίτου, βρώμη, καλαμπόκι, σίκαλη, λευκό ψωμί, ρύζι.

Τα άτομα με αυτήν τη διαταραχή δεν μπορούν να καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα ή ψάρια που περιέχουν φρουκτόζη, σακχαρόζη ή σορβιτόλη. Επίσης, δεν μπορούν να καταναλώνουν ποτά σόγιας, συμπυκνωμένο γάλα, γιαούρτι φρούτων ή ντομάτες για παράδειγμα.

Διατροφή για άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη γαστρεντερικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση φρουκτόζης, είτε πλήρως είτε εν μέρει.

Επομένως, πρέπει να ακολουθούν δίαιτες με περιορισμένη φρουκτόζη. Αυτός ο περιορισμός θα ποικίλλει, ανάλογα με το εάν πάσχουν από ολική ή μερική δυσαπορρόφηση και τον βαθμό δυσανεξίας τους.

Εάν ο ασθενής πάσχει από ολική δυσαπορρόφηση, η διατροφή του πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθούν τα άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη ή σακχαρόζη.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με μερική δυσαπορρόφηση, η οποία είναι η πιο κοινή παθολογία, μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μπορούν ακόμη και να καταναλώνουν μέτρια ποσότητα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Εδώ είναι μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη:

 • Αποξηραμένα βερίκοκα, λωτός και κεράσια.
 • Δαμάσκηνα.
 • Μήλα, αχλάδια και σταφύλια.

Αντίθετα, εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη:

 • Παπάγια, αβοκάντο, καρύδα.
 • Φουντούκια και κάστανα.
 • Αγκινάρες, μελιτζάνες και μανιτάρια.
 • Γάλα, τυρί και αυγά.
 • Φρέσκο ​​κρέας και ψάρι.

Παρά όλες αυτές τις ενδείξεις, είναι σημαντικό να αναζητήσετε εξειδικευμένη συμβουλή από κάποιον γιατρό εάν υποφέρετε από οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε για μια εξατομικευμένη διατροφή με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
 • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
 • Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.