Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια ασθένεια που συνήθως χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια, παράσιτα ή μη μολυσματικούς παράγοντες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2020

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας χαρακτηρίζονται από τη φλεγμονή που προκαλεί η ασθένεια στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η διάρροια, ο έμετος, ο κοιλιακός πόνος και οι μυϊκές κράμπες είναι συχνές.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο The New England Journal of Medicine , οι πιο συχνές αιτίες αυτής της ασθένειας (90% των εστιών σε ενήλικες) είναι νοροϊοί, παθογόνα RNA που ανήκουν στην οικογένεια Caliciviridae.

Έτσι, παρά ό, τι νομίζετε, οι περισσότερες επιδημικές εκδηλώσεις γαστρεντερίτιδας προκαλούνται από ιούς και όχι από βακτήρια. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να γνωρίζετε τη συμπτωματολογία της νόσου για να μάθετε πώς να την αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά.

Η θνησιμότητα της γαστρεντερίτιδας

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες εκτιμούν ότι υπάρχουν τρία έως πέντε δισεκατομμύρια κρούσματα γαστρεντερίτιδας κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σίγουρα αρκετά σημαντικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι πολύ πιο σοβαρή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Εδώ είναι μερικά γεγονότα:

 • Η διάρροια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 525.000 θανάτους ετησίως.
 • Μελέτες ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον 453.000 από αυτούς τους βρεφικούς θανάτους οφείλονται σε ροταϊό (22% των θανάτων σε χώρες όπως η Αιθιοπία ή η Ινδία).
 • Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί με την πρόσβαση σε ασφαλές νερό και επαρκή αποχέτευση σε δημόσιες εγκαταστάσεις.
 • Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διαρροϊκής νόσου στα βρέφη κάθε χρόνο.

Όπως είδαμε, οι πιο συνηθισμένοι ιογενείς παράγοντες που προκαλούν γαστρεντερίτιδα σε ενήλικες είναι νοροϊοί, ενώ τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι πιο ευαίσθητα στον ροταϊό. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε διάκριση μεταξύ των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας σύμφωνα με τους αιτιολογικούς παράγοντες, τότε διαβάστε παρακάτω.

πόνος στο στομάχι
Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα από τα κλασικά σημάδια γαστρεντερίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται πολύ από τον αιτιολογικό παράγοντα. Πηγές, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, τονίζουν ότι υπάρχουν τρία κύρια παθογόνα στοιχεία: ιοί, βακτήρια και παράσιτα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει με κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία.

Ιική γαστρεντερίτιδα

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η ιογενής γαστρεντερίτιδα (που ονομάζεται επίσης γρίπη του στομάχου) που προκαλείται από ροταϊό είναι συνήθως ασυμπτωματική σε ενήλικες, με περίοδο επώασης από μία έως τρεις ημέρες. Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται εξωτερικά συμπτώματα, αυτά διαρκούν από πέντε έως επτά ημέρες.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό γιατί παρόλο που αυτές οι ασθένειες δεν απαιτούν συνήθως κλινική παρέμβαση, τα ευαίσθητα άτομα μπορούν να απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Για παράδειγμα, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, η παρουσία αίματος σε εμετό και διάρροια ή η αδυναμία συγκράτησης υγρών για 24 ώρες είναι σαφή συμπτώματα που απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Βακτηριακή γαστρεντερίτιδα

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα βακτήρια του γένους καμπυλοβακτήριο είναι οι πιο συνηθισμένοι αιτίες της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας. Τα μισά από αυτά οφείλονται σε έκθεση σε μολυσμένο κρέας πουλερικών. Άλλες λοιμώξεις που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα είναι: E. coli, σαλμονέλα και σιγκέλα.

Η Βιβλιοθήκη Υγείας των Βετεράνων των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συγκεντρώσει τη γενική συμπτωματολογία αυτού του τύπου μόλυνσης. Μερικά από τα πιο κοινά σημεία είναι τα ακόλουθα:

 • Υδατική διάρροια
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός και ρίγη
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αίμα στα κόπρανα, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις

Όπως είδαμε, οι διαφορές μεταξύ της ιογενούς και της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας είναι ελάχιστες, αν και ο πυρετός και το αίμα στα κόπρανα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του τελευταίου.

Φυσικά, μια προοδευτική επιδείνωση, με συνεχή αύξηση του πυρετού πέρα ​​από τους 38 βαθμούς Κελσίου, η παρουσία αίματος στα κόπρανα και τα στοιχεία αφυδάτωσης (ξηροστομία και απουσία ούρων) είναι σαφή σημάδια ότι η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη.

Παρασιτική γαστρεντερίτιδα

Πρόκειται για μια πολύ ευρεία κατηγορία και καλύπτει τα παράσιτα από τα πρωτόζωα έως τις εντερικές ταινίες, τα νηματώδη και άλλα επίπεδα σκουλήκια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γενική γαστρεντερίτιδα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα αυτών των τύπων γαστρεντερίτιδας είναι παρόμοια με αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Ωστόσο, εμφανίζονται νέα σημάδια όπως τα ακόλουθα:

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε πολλές περιπτώσεις (όπως η λοίμωξη από εντερική ταινία), το παράσιτο τρέφεται απευθείας από το περιεχόμενο των εντέρων ή το αίμα του ασθενούς.

Επίσης, αυτοί οι τύποι ασθενειών διαρκούν συνήθως περισσότερο από αυτούς που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για παράδειγμα, η εντερική ταινία μπορεί να επιβιώσει στο σώμα για δύο ή τρία χρόνια εάν δεν υπάρχει αντιπαρασιτική θεραπεία.

Μη μολυσματική γαστρεντερίτιδα και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν οφείλονται όλα τα επεισόδια γαστρεντερίτιδας σε μολυσματικούς παράγοντες. Μερικές από τις καταστάσεις που προκαλούν αυτήν τη γενική συμπτωματολογία είναι οι ακόλουθες:

 • Κατανάλωση γλουτένης σε ασθενείς με κοιλιοκάκη
 • Η νόσος του Crohn, δηλαδή, μια φλεγμονή ορισμένων τμημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα
 • Τροφική δηλητηρίαση
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Τα προειδοποιητικά σημάδια που σας λένε ότι πρέπει να δείτε έναν γιατρό είναι: υψηλός πυρετός, έντονος πόνος, αίμα στα κόπρανα και αφυδάτωση.

Τι πρέπει να θυμάστε για τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

Ενώ αυτή η ομάδα ασθενειών μοιράζεται πολλά προφανή συμπτώματα, παρά την ποικιλομορφία που παρατηρείται, απαιτείται ιατρική διάγνωση σε όλες τις σοβαρές περιπτώσεις για την εφαρμογή της πιο αποτελεσματικής θεραπείας για κάθε ασθενή. Γενικά, η παρουσία αφυδάτωσης του σώματος ή αίματος στα κόπρανα είναι σαφή προειδοποιητικά σημάδια για να σας δείξει ότι πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως έναν γιατρό.

Έτσι, συνοπτικά, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν πάντα διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία, ανεξάρτητα από τον αιτιολογικό παράγοντα. Ωστόσο, θα υπάρχουν πάντα πολύ σαφείς παραλλαγές ανάλογα με το αν η αιτία της νόσου είναι βακτήρια, ιός ή παρασιτικός παράγοντας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Glass, R. I., Parashar, U. D., & Estes, M. K. (2009). Norovirus gastroenteritis. New England Journal of Medicine361(18), 1776-1785.
 • Enfermedades diarréicas, Organización Mundial de la Salud (OMS). Recogido a 20 de agosto en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease
 • Elliott, EJ (2007 Jan 6). «Acute gastroenteritis in children.». BMJ (Clinical research ed.) 334 (7583)
 • Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD (February de 2012). «2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis». The Lancet Infectious Diseases 12 (2): 136-41.
 • Gastroenteritis, MedlinePLUS.gov. Recogido a 20 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/gastroenteritis.html
 • Blacklow, N. R., & Greenberg, H. B. (1991). Viral gastroenteritis. New England Journal of Medicine325(4), 252-264.
 • Galanis, E (2007 Sep 11). «Campylobacter and bacterial gastroenteritis.». CMAJ : Canadian Medical Association 177 (6): 570-1.
 • Gastroenteritis bacteriana, Veteran Health Library. Recogido a 20 de agosto en https://www.veteranshealthlibrary.va.gov/Spanish/DiseasesConditions/Digestive/142,89212_VA
 • Sepúlveda, Sofía E., et al. “Enfermedad inflamatoria intestinal: Una mirada inmunológica.” Revista médica de Chile 136.3 (2008): 367-375.
 • Meza-Lucas, Antonio, and Francisco Aguilar Rebolledo. “Teniasis humana por Taenia solium.” Revista Mexicana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio 49.2 (2002): 92-99.
 • Sáez, Marta Lázaro, Rógger Álvaro Bendezú García, and Marina Torres Almendros. “Enfermedad celiaca.” SESIONES HOSPITALARIAS 2011-2012 COMPLEJO HOSPITALARIO TORRECÁRDENAS (2010): 53.
 • Baños, N. D., Pelayo, M. P. M., Baños, P. D., & Vázquez, F. A. R. (1998). Gastroenteritis Parasitaria. Patogenia y signos clínicos. Bovis, (79), 43-59.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.