Εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού: Πότε είναι απαραίτητη;

Εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού. Οι περισσότερες από τις αιτίες της μειωμένης οπτικής οξύτητας περιλαμβάνουν την βλάβη στα μάτια.
Εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού: Πότε είναι απαραίτητη;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το ανθρώπινο μάτι είναι μια ανατομική δομή που έχει διαφορετικά μέσα διάθλασης και ο κρυσταλλικός φακός ο πιο σημαντικός από όλους. Πολλά θέματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν τις οφθαλμικές δομές, επομένως πρέπει να λάβουμε διορθωτικά μέτρα. Μία από τις διαθέσιμες θεραπείες είναι η εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού.

Η κύρια λειτουργία του διαθλαστικού μέσου είναι να κάνει τις ακτίνες φωτός να χτυπούν ένα συγκεκριμένο σημείο στον αμφιβληστροειδή για να επιτύχουν τη μέγιστη οπτική οξύτητα. Όταν υπάρχει πρόβλημα με τον κερατοειδή χιτώνα ή τον κρυσταλλικό φακό, το φως θα χτυπήσει το λάθος σημείο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα όρασης στο πάσχον άτομο.

Η εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού είναι η ιατρική θεραπεία για την επίλυση διαθλαστικών και καταρρακτικών προβλημάτων. Η διαδικασία συνίσταται στην εισαγωγή ενός καθαρού φυσικού φακού στο μάτι για διόρθωση ή αντικατάσταση ολόκληρου του κρυσταλλικού φακού. Είναι ένας τομέας στον οποίο πολλοί ειδικοί έχουν κάνει πολλές προόδους και καινοτομίες.

Τι μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του φακού;

Ο φακός είναι η κύρια δομή που επικεντρώνεται στην ανακατεύθυνση του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Όταν αλλάξει η λειτουργία του φακού, οι άνθρωποι θα έχουν αισθητά προβλήματα όρασης και άλλα οφθαλμικά συμπτώματα.

Ασθένειες διαφόρων ειδών μπορούν να επηρεάσουν αυτήν τη δομή, ο καταρράκτης είναι ένας από τους πιο συχνούς. Ο καταρράκτης είναι η παρουσία αδιαφάνειας στον κρυσταλλικό φακό πολύ μεταβλητού μεγέθους.

Είναι ένα ζήτημα υγείας που σχετίζεται με την ηλικία, είναι πιο συνηθισμένο στους ηλικιωμένους. Άλλες ασθένειες του κρυσταλλικού φακού που επηρεάζουν τη λειτουργία του είναι οι ακόλουθες:

 • Πρεσβυωπία
 • Καψική αδιαφάνεια
 • Ψευδοαποφολιδωτικό σύνδρομο

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διαταραχές που, παρόλο που δεν επηρεάζουν άμεσα τον φακό, μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία του. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Όλες αυτές οι συνθήκες μεταβάλλουν το σημείο στο οποίο το φως χτυπά τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα τη θολή όραση.

μάτι με καταρράκτη
Ο καταρράκτης μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και επομένως προτείνεται χειρουργική επέμβαση σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Πότε είναι απαραίτητη η εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού;

Η εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού είναι μια τεχνική που οι γιατροί χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια για να διορθώσουν τα διαθλαστικά προβλήματα και να εξαλείψουν την εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Στο παρελθόν, οι γιατροί συνιστούσαν αυτή τη χειρουργική επέμβαση μόνο σε σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την χρησιμοποιούν επίσης για να διορθώσουν διαταραχές μέτριας έντασης.

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιείται αυτή η θεραπεία: διαθλαστικές ασθένειες και καταρράκτης. Υπό αυτήν την έννοια, ο φακός που χρησιμοποιείται και η διαδικασία, γενικά, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ζήτημα της υγείας.

Διαθλαστικά προβλήματα

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση για όλους εκείνους που έχουν εμφανή διαθλαστικά προβλήματα. Επιπλέον, συνταγογραφείται για ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση με λέιζερ σε επιφανειακά ή βαθιά στρώματα του κερατοειδούς.

Οι φακοί που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με διαθλαστικά προβλήματα είναι ενδοφθάλμιοι φακοί. Ο ειδικός τοποθετεί αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο στον πρόσθιο ή οπίσθιο θάλαμο του ματιού χωρίς να αφαιρέσει τον κρυσταλλικό φακό. Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευή θα ανακατευθύνει το φως και θα εστιάσει στο σημείο της υψηλότερης οπτικής οξύτητας του αμφιβληστροειδούς.

Καταρράκτης

Η παρουσία θόλωσης στον φακό θα αποτρέψει το φως να περάσει μέσα από το φακό, οπότε ένα άτομο με καταρράκτη μπορεί να αντιμετωπίσει τύφλωση. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών, η χρήση γυαλιών βοηθά στα αρχικά στάδια, ωστόσο, οι θεραπείες που διατίθενται σε προχωρημένες περιπτώσεις είναι πιο επεμβατικές.

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέτρα σε ασθενείς με καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση ενδοφθάλμιου φακού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γιατροί θα χρησιμοποιούν ψευδοφακούς για να διορθώσουν το πρόβλημα, το οποίο περιλαμβάνει την αφαίρεση και αντικατάσταση του κρυσταλλικού φακού. Αυτή η επέμβαση είναι επίσης χρήσιμη σε ασθενείς άνω των 45 ετών με πρεσβυωπία.

Πώς είναι η εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού;

Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη και συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές. Η προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση ξεκινά μια εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όταν ο οφθαλμίατρος κάνει μικρές οπές λέιζερ μεταξύ του πρόσθιου θαλάμου του ματιού και του φακού για την αποφυγή αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης.

Είναι επίσης πιθανό η θεραπεία με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα να ξεκινήσει λίγες μέρες πριν, για να αποφευχθούν επιπλοκές. Σε γενικές γραμμές, η χειρουργική επέμβαση ενδοφθάλμιου φακού έχει ως εξής:

 • Ο ασθενής θα ξαπλώσει στην πλάτη του και ο ιατρός θα εφαρμόσει ένα τοπικό αναισθητικό για να εμποδίσει την αισθητηριακή ενδοφλέβια όραση. Μπορούν να χορηγούν ηρεμιστικά για να ηρεμήσουν τον ασθενή.
 • Στη συνέχεια, ο γιατρός θα αφαιρέσει τυχόν μικρόβια στην περιοχή των ματιών και θα ανοίξει τα βλέφαρα με ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται οφθαλμικό δείγμα.
 • Πρέπει να τοποθετήσουν λιπαντικά στον κερατοειδή για να αποφευχθούν τραυματισμοί. Στη συνέχεια, θα κάνουν μια μικρή τομή στο μάτι και θα εισάγουν τον ενδοφθάλμιο φακό.
 • Τέλος, ο ειδικός θα αφαιρέσει το λιπαντικό του κερατοειδούς και θα συνεχίσει να κλείνει την τομή με πολύ λεπτές ραφές.
 • Μόλις τελειώσει το ράμμα, θα τοποθετήσουν λιπαντικά έλαια στην οφθαλμική επιφάνεια και θα κλείσουν τα μάτια με ένα έμπλαστρο.

Οφέλη της χειρουργικής επέμβασης

Το μεγαλύτερο όφελος που επισημαίνουν οι ασθενείς είναι η σημαντική βελτίωση της οπτικής οξύτητας μετά τη συσκευή στο μάτι. Επιπλέον, οι φακοί είναι τόσο λεπτοί που η διαφορά δεν θα είναι αντιληπτή και δεν θα φέρει δυσφορία. Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

 • Είναι σε θέση να θεραπεύσει σοβαρές καταστάσεις που οι παραδοσιακοί φακοί δεν μπορούν να βελτιωθούν
 • Βελτιώνει σημαντικά τη νυχτερινή όραση
 • Εξαλείφει την εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής
 • Μπορούν να αφαιρεθούν εάν είναι απαραίτητο
 • Η ανάκτηση είναι γρήγορη και συνήθως δεν υπάρχει οφθαλμική ξηρότητα
εγχείρηση ματιού
Η τοποθέτηση ενός ενδοφθάλμιου φακού είναι μια εργασία που δεν απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά απαιτεί προηγούμενη προετοιμασία για την αποφυγή λοιμώξεων.

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές

Όπως με όλες τις χειρουργικές θεραπείες, η χειρουργική επέμβαση ενδοφθάλμιου φακού ενέχει κινδύνους. Ωστόσο, η επίπτωση αυτών των κινδύνων είναι πολύ χαμηλή.

Από την άλλη πλευρά, μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι η περιστροφή του φακού μέσα στο μάτι. Ευτυχώς, αυτό είναι πολύ σπάνιο. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μια άλλη επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης είναι ο σχηματισμός οπίσθιου καταρράκτη. Ωστόσο, η επίπτωσή του είναι επίσης χαμηλή και δεν σχετίζεται με την ηλικία. Μελέτες τον βρήκαν σε μόνο 46 ασθενείς από συνολικά 1653 περιπτώσεις που μελετήθηκαν.

Εγχείρηση ενδοφθάλμιου φακού: λύση χαμηλού κινδύνου

Η εν λόγω χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία επιλογής σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρού καταρράκτη και διαθλαστικών προβλημάτων. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, γρήγορη, με πολύ λίγους κινδύνους και επιπλοκές. Υπάρχουν επίσης λίγοι περιορισμοί για τους ασθενείς και οι γιατροί μπορούν να το εκτελέσουν σε ηλικιωμένους.

Ένας από τους περιορισμούς της χειρουργικής του ενδοφθάλμιου φακού είναι ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται έναν ειδικό κάθε 2 χρόνια για να ελέγχουν την κατάσταση του φακού και το υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα όταν το συγκρίνουμε με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτή η γρήγορη χειρουργική επέμβαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Martínez-Plaza E, López-Miguel A, Holgueras A, Barraquer R, Alió J, Maldonado M. Lentes intraoculares fáquicas: recientes avances e innovaciones. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. 2020;95(4):178-187.
 • Packer M. The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature. Clin Ophthalmol. 2018;12:2427-2438.
 • Gimbel HV, LeClair BM, Jabo B, Marzouk H. Incidence of implantable Collamer lens-induced cataract. Can J Ophthalmol. 2018;53(5):518-522.
 • Zhang J, He F, Liu Y, Fan X. Implantable collamer lens with a central hole for residual refractive error correction after corneal refractive surgery. Exp Ther Med. 2020;20(6):160.
 • Li Z, Xu Z, Wang Y, Liu Q, Chen B. Implantable collamer lens surgery in patients with primary iris and/or ciliary body cysts. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):287.
 • Chen H, Feng X, Niu G, Fan Y. Evaluation of dry eye after Implantable Collamer Lens surgery. Ophthalmic Res. 2020 Sep 22.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.