Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η έλλειψη ξεκούρασης

Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι η έλλειψη ξεκούρασης επηρεάζει τον εγκέφαλο. Όταν κοιμόμαστε άσχημα, είμαστε ευερέθιστοι και λιγότερο συνδεδεμένοι την επόμενη μέρα. Μάθετε πώς η έλλειψη ανάπαυσης επηρεάζει τον εγκέφαλό μας σε αυτό το άρθρο!
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η έλλειψη ξεκούρασης

Τελευταία ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου, 2021

Όταν υπάρχει έλλειψη ξεκούρασης, οι λειτουργίες στον εγκέφαλό μας αρχίζουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Είμαστε πιο αργοί, έχουμε λιγότερη μνήμη και βιώνουμε σημαντική μυϊκή κόπωση.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα έχουν μια επιστημονική εξήγηση που υποδεικνύουν τη σημασία του εγκεφαλικού ιστού για την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, η βέλτιστη συντήρηση αυτού του ιστού απαιτεί επαρκή ύπνο.

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην έλλειψη ξεκούρασης. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται άσχημα λόγω ψυχολογικών διαταραχών, όπως η αϋπνία λόγω άγχους, και άλλοι κοιμούνται άσχημα λόγω κακών συνηθειών πριν τον ύπνο.

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή μακροπρόθεσμα. Ας σκεφτούμε ότι ένας μαθητής κοιμάται άσχημα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προχωρήσει επαρκώς την καριέρα του. Ή σκεφτείτε έναν εργαζόμενο που δεν θα αποδώσει τόσο καλά στη δουλειά του και θα διατρέξει ακόμη και ζωτικούς κινδύνους εάν χειριστεί μηχανήματα, για παράδειγμα.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο λόγω έλλειψης ανάπαυσης; Ποιες είναι οι διαδικασίες που επηρεάζει η έλλειψη ξεκούρασης;

Παρακάτω, θα δούμε τις επιπτώσεις της έλλειψης ανάπαυσης σε τρεις κύριους τομείς που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου: διάθεση, μνήμη και κιρκάδιο ρυθμό.

Η έλλειψη ξεκούρασης αλλάζει τη διάθεσή σας

Οι γονείς που μένουν ξύπνιοι όλο το βράδυ για τα παιδιά του το ξέρουν καλά. Η επόμενη μέρα είναι γεμάτη εκνευρισμό και όλα δείχνουν να μας θυμώνουν πάρα πολύ, ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα.

Αυτή η διαταραχή της διάθεσης πηγάζει από την αποσύνδεση που προκαλεί η έλλειψη ανάπαυσης μεταξύ της αμυγδαλής του εγκεφάλου και του υπόλοιπου ιστού του νευρικού συστήματος. Μια αποσυνδεδεμένη αμυγδαλή δρα με παρορμήσεις, χωρίς μεσολαβητικές ενέργειες στον φλοιό του εγκεφάλου.

Το αρνητικό γίνεται πιο αρνητικό και ακόμη χειρότερο στην ερμηνεία των πραγμάτων από την αμυγδαλή. Υπό κανονικές συνθήκες, με αρκετό ύπνο, αυτός ο τρόπος ερμηνείας περνά μέσα από άλλα εγκεφαλικά εμπόδια, τα οποία επεξεργάζονται μια πιο κατάλληλη απάντηση. Μετά από μια άγρυπνη νύχτα, δεν υπάρχουν όρια στον θυμό μας.

Δεν είναι μόνιμο αποτέλεσμα, καθώς, μετά τον ύπνο τις απαραίτητες ώρες, το σύστημα επανασυνδέεται ξανά. Ωστόσο, σε άτομα με κακό ύπνο, η ευερεθιστότητα μπορεί συχνά να αλλάξει σημαντικά τις κοινωνικές σχέσεις.

Ένας γιατρός που δείχνει ένα πλαστικό μοντέλο του εγκεφάλου.
Η επιστημονική έρευνα για τον ύπνο επιβεβαιώνει ότι η κακή ξεκούραση μεταβάλλει τον ιστό του εγκεφάλου.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Σπιτική συνταγή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης

Η έλλειψη καλού ύπνου προκαλεί κακά αποτελέσματα στις εξετάσεις

Η έρευνα για τον ύπνο δείχνει τον ιππόκαμπο ως μια άλλη περιοχή που πλήττεται έντονα από την έλλειψη ανάπαυσης. Αυτός ο τομέας είναι βασικός για τους μαθητές, καθώς εκεί δημιουργείται η μνήμη.

Μια κακή νυχτερινή ανάπαυση μειώνει τις πιθανότητες να διατηρηθούν νέες πληροφορίες την επόμενη μέρα. Καταστρέφει ακόμη και τη διατήρηση εικόνων, πέρα από τα δεδομένα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επεξεργασία των αναμνήσεων της προηγούμενης ημέρας και της ημέρας σε εξέλιξη.

Αυτό ενισχύει τον στόχο της επίτευξης επαρκούς υγιεινής ύπνου σε φοιτητές, ιδιαίτερα σε φοιτητές πανεπιστημίου. Η επαγγελματική σταδιοδρομία απαιτεί ένα βαθμό προσοχής και διατήρησης που μπορεί να τονωθεί από τον νυχτερινό ύπνο.

Όταν κοιμάστε, ο ιππόκαμπος μεταφέρει μνήμες από τους νευρώνες του σε άλλους λοβούς εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την καταγραφή των σκέψεων και τη μελλοντική διευθέτησή τους.

Έλλειψη ξεκούρασης και μελατονίνης

Οι άνθρωποι κινούνται σε καθημερινό κιρκάδιο ρυθμό που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Αυτός ο κύκλος αφύπνισης-ύπνου έχει οριστεί, εξωτερικά, από τις ώρες του ηλιακού φωτός. Μέσα στο σώμα, αυτός ο κανονισμός ανταποκρίνεται στην ορμόνη μελατονίνη.

Η μελατονίνη σταματά την παραγωγή της όταν δέχεται φως και αντίστροφα, παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο σκοτάδι. Με αυτόν τον τρόπο, η ορμόνη αυξάνει τη συγκέντρωσή της για να μας ενθαρρύνει να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε.

Η μη ανάπαυση τις κατάλληλες ώρες ωθεί το βιολογικό μας ρολόι και καταστρέφει τον κανονικό κύκλο αφύπνισης-ύπνου. Αυτό μας εκθέτει λανθασμένα στο φως, τόσο ηλιακό όσο και τεχνητό, το οποίο αλλάζει την παραγωγή μελατονίνης.

Μεσοπρόθεσμα, εάν ο κύκλος αφύπνισης-ύπνου μεταβάλλει συνεχώς τα χρονοδιαγράμματα, μπορούμε να εισέλθουμε σε βάρδιες φάσης. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να κοιμηθούμε την ώρα που θέλουμε να κοιμηθούμε και δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να ξυπνήσουμε για να είμαστε δραστήριοι το πρωί.

Μια γυναίκα που δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ.
Συνέπεια της έλλειψης ανάπαυσης είναι η μείωση της παραγωγής μελατονίνης.

Υγιεινή ύπνου για έλλειψη ξεκούρασης

Έχουμε δει πώς η έλλειψη ξεκούρασης επηρεάζει τον εγκέφαλο, αλλά υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν μέτρα υγιεινής ύπνου που μπορούμε να λάβουμε για να βοηθήσουμε τον ιστό του εγκεφάλου μας ώστε να λειτουργεί σωστά.

Ας θυμηθούμε ότι μέσω του νευρικού συστήματος, επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι, η φροντίδα του είναι προτεραιότητα. Μια καλή ξεκούραση θα εξασφαλίσει καλύτερη διάθεση και περισσότερη προσοχή την επόμενη μέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Krause, Adam J., et al. “The sleep-deprived human brain.” Nature Reviews Neuroscience 18.7 (2017): 404.
  • Tempesta, Daniela, et al. “Sleep and emotional processing.” Sleep medicine reviews 40 (2018): 183-195.
  • Yoo, Seung-Schik, et al. “A deficit in the ability to form new human memories without sleep.” Nature neuroscience 10.3 (2007): 385-392.
  • Palmer, Cara A., and Candice A. Alfano. “Sleep and emotion regulation: an organizing, integrative review.” Sleep medicine reviews 31 (2017): 6-16.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.