Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; Πόσες ώρες θα πρέπει να ξεκουραζόμαστε την ημέρα; Η αλήθεια είναι ότι οι σημερινοί ρυθμοί ζωής εμποδίζουν εκείνες τις συνήθειες ύπνου που διασφάλιζαν μια καλή υγεία. Σας προσκαλούμε να συνεχίσετε την ανάγνωση και ν' ανακαλύψετε ορισμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; Η παροιμία “Θα κοιμηθώ όταν πεθάνω” έχει γίνει πολύ δημοφιλής καθώς αρκετοί άνθρωποι θεωρούν τον ύπνο χάσιμο χρόνου. Είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για κάτι “δημιουργικό”. Τι λένε οι ειδικοί όμως; Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε, σύμφωνα με την επιστήμη;

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε την επιστημονική απάντηση αναφορικά με το πόση ξεκούραση χρειάζονται οι άνθρωποι για να παραμείνουν υγιείς και παραγωγικοί.

Συχνά, λανθασμένα, οι άνθρωποι αναβάλουν τον ύπνο για να δουλέψουν, να μελετήσουν, ή να γυμναστούν. Έχουν πειστεί ότι μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί αν χρησιμοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο ξεκούρασης. Όμως, το αντίθετο είναι αλήθεια, ο ύπνος έχει τεράστια επίδραση στην υγεία σας.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο;

Υπάρχουν πολλά υγιεινά οφέλη όταν κοιμάστε αρκετά και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

1. Ο ύπνος αποτρέπει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη σχετίζεται με τις ορμόνες του άγχους, όπως την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Επιπλέον, λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν την παραγωγή αυτών των ορμονών. Ένα χαλαρό, σωστά ξεκούραστο, σώμα διευκολύνει την παρουσία της μελανίνης και της σεροτονίνης.

Αυτές οι ουσίες εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους και σας βοηθούν να νιώσετε καλύτερα και πιο πλήρεις συναισθηματικά.

2. Διατηρεί την υγεία του καρδιαγγειακού

Γιατρός κρατά πλαστική καρδιά

Αυτό το σημείο συνδέεται με το προηγούμενο καθώς η αϋπνία αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του, προκαλεί αύξηση της πίεσης και του ρυθμού της καρδιάς.

Έτσι, το άγχος θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη

Ο εγκέφαλος συνεχίζει να εργάζεται όταν κοιμόμαστε καθώς οι νευρωνικές συνδέσεις δε σταματούν. Ο ύπνος αποτελείται από διάφορα στάδια: αϋπνία, ύπνος μη REM, και ύπνος REM.

Οι νευρώνες λειτουργούν σε όλα τα στάδια, αν και στο τελευταίο αποκαθίσταται η βραχυπρόθεσμη μνήμη και μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμη. Ορισμένες μελέτες αποκάλυψαν ότι ένας υπνάκος μετά τη μελέτη οδηγεί σε βελτιώσεις στο διάβασμα.

4. Βοηθά στο αδυνάτισμα

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη καταστολής της όρεξης και τα λιπώδη κύτταρα δεν απελευθερώνουν αρκετή όταν δεν έχετε ένα ξεκούραστο ύπνο.

Ομοίως, η αϋπνία προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερης γκρελίνης από το στομάχι, την ορμόνη της πείνας. Γι’ αυτό η έλλειψη ύπνου συνδέεται στενά με την παχυσαρκία.

5. Ο ξεκούραστος ύπνος βοηθά στην ώθηση του ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα ακόμη σύστημα που λειτουργεί κατά τον ύπνο καθώς αναγεννιέται και δυναμώνει ώστε να καταπολεμά τους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες που παραμονεύουν. Δηλαδή, μπορείτε να αποτρέψετε καλύτερα τις λοιμώξεις αν κοιμάστε όπως πρέπει.

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειάζονται οι άνθρωποι σύμφωνα με την επιστήμη;

Όπως βλέπετε, η ξεκούραση επηρεάζει, σχεδόν, όλα τα συστήματα που κάνουν το σώμα να λειτουργεί. Γι’ αυτό η πνευματική, σωματική, και συναισθηματική υγεία εξαρτώνται από την ποιότητα του ύπνου σας, όπως και το επίπεδο της παραγωγικότητάς σας.

Φυσικά έχετε ακούσει τη θεωρία που λέει ότι θα πρέπει να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα. Αυτή προήρθε από τον Nathaniel Kleitman το 1938, έναν ερευνητή που πέρασε λίγο παραπάνω από έναν μήνα σε μια σκοτεινή σπηλιά με έναν από τους μαθητές του. Συνειδητοποίησαν ότι κοιμόντουσαν 8 με 8,5 ώρες κάθε βράδυ όταν ανέλυαν τις συνήθειες ύπνου τους.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν το γεγονός πως ο ύπνος για συγκεκριμένες ώρες επιφέρει υγιεινά οφέλη. Παραδείγματος χάρη, έχει αποδειχθεί ότι ο φτωχός ύπνος αλλοιώνει αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών. Το ίδιο ισχύει για τους χώρους εργασίας.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες επιβεβαιώνουν πως η θνησιμότητα είναι μικρότερη σε όσους κοιμούνται 7 με 8 ώρες την ημέρα, και μεγαλύτερη σε όσους κοιμούνται λιγότερες από 4.

Μία παραπάνω ώρα ύπνου μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής. Επειδή μπορεί να δράτε όπως αναμένατε μέσα στην ημέρα, έχοντας κοιμηθεί λιγότερες από 8 ώρες, δε σημαίνει ότι αυτό κάνει καλό στην υγεία σας.

Τι συμβαίνει όταν δεν έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο;

Γυναίκα κοιμάται

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, από διαταραχές στην ψυχική υγεία, μέχρι συναισθηματικές επιπλοκές. Αυτές οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Εδώ, έχουμε ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν κοιμάστε τη συνιστώμενη διάρκεια κάθε μέρα:

 • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 καθώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα στην απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το ζάχαρο.
 • Οι αγχώδεις διαταραχές συμβαίνουν επειδή η αϋπνία προκαλεί στρες και, κατά συνέπεια, άγχος και κατάθλιψη.
 • Υπάρχει απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας επειδή οι διαταραχές ύπνου μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες (ο μικρής διάρκειας και φτωχής ποιότητας ύπνος συμβάλλει στη μείωση της λίμπιντο και της παραγωγής σπέρματος).
 • Οι γνωστικές διαταραχές λόγω της έλλειψης συγκέντρωσης και των προβλημάτων μνήμης μπορούν να οδηγήσουν σε κάθε είδους ατύχημα.
 • Υπάρχει μείωση της μυϊκής ανάπτυξης, ειδικά μετά την ηλικία των 30, όπου η αύξηση είναι μονάχα 20% καθώς η λίγη ξεκούραση αλλοιώνει την αναγέννηση των κυττάρων.

Πόσον ξεκούραστο ύπνο θα πρέπει να έχετε σύμφωνα με την επιστήμη;

Τώρα που έχετε όλες τις πληροφορίες, γνωρίζετε ότι αυτή η επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να κάνει πολύ καλό στην υγεία, τη δουλειά, και σχεδόν σε οποιαδήποτε δραστηριότητά σας.

Οι ενήλικοι χρειάζονται 8 ώρες ύπνου και τα μωρά 13, ενώ οι έφηβοι 9. Πολλαπλασιάστε αυτές τις ώρες με όλη τη διάρκεια ζωής και θα ανακαλύψετε ότι θα πρέπει να περνούμε το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας κοιμώμενοι.

Το ερώτημα είναι αν αξίζει να δαπανήσετε όλον αυτόν τον χρόνο στην ξεκούραση με αντάλλαγμα μια πιο υγιεινή ζωή. Ο φτωχός ύπνος έχει αρνητικές συνέπειες στο σώμα και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ζημιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • San Molina, L. (2010). Comprender la depresión. Editorial AMAT.
 • Alonso, C. F. (2009). El estrés en las enfermedades cardiovasculares. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clínico San Carlos, 583-590.
 • Rico-Rosillo, María Guadalupe, and Gloria Bertha Vega-Robledo. “Sueño y sistema inmune.” Revista Alergia México 65.2 (2018): 160-170.
 • Escobar, Carolina, et al. “La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 4.2 (2013): 133-142.
 • Reinoso-Suárez, F. (2005). Neurobiología del sueño. Revista de Medicina de la Universidad de Navarra, 10-17.
 • Strada Herrera, G. La función de memoria del sueño. Cómo el cerebro promueve el aprendizaje mientas duerme.
 • Zapata Giraldo, A. F. (2013). La temporalidad en el insomnio(Bachelor’s thesis, Uniandes).
 • Castro, A. M., Caamaño, L. U., & Julio, S. C. (2014). Calidad del dormir, insomnio y rendimiento académico en Estudiantes de Medicina. Duazary: Revista internacional de Ciencias de la Salud11(2), 2.
 • Rodríguez-Morilla, B., & Madrid-Navarro, C. J. (2015). ¿ Cuándo, cuánto y cómo dormir?. Eubacteria, nº 33 (2015).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.