Οι σχολές του βουδισμού και πώς διαφέρουν

Λέγεται ότι υπάρχουν τρεις κύριες σχολές του βουδισμού. Όλες υποστηρίζουν την πίστη στις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες και το Οχταπλό Μονοπάτι, όπως κηρύχθηκαν από τον Βούδα. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ακολουθούν αυτό το μονοπάτι.
Οι σχολές του βουδισμού και πώς διαφέρουν

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 10 Απριλίου, 2023

Αν και οι μη οπαδοί αντιλαμβάνονται τον Βουδισμό ως ένα ομοιόμορφο σύστημα πεποιθήσεων, η αλήθεια είναι ότι είναι τόσο διαφορετικός όσο και κάθε άλλη θρησκεία. Έτσι, μπορούμε να βρούμε διάφορες σχολές βουδισμού. Αν και ακολουθούν τους ίδιους στόχους, διαφέρουν ως προς τον τρόπο επίτευξής τους.

Ο βουδισμός είναι μια από τις σημαντικότερες θρησκείες του κόσμου. Ξεκίνησε πριν από 2500 χρόνια στην Ινδία, με τον Siddhārtha Gautama (Βούδα), και εξαπλώθηκε τις επόμενες χιλιετίες σε όλη την Ασία και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Το δόγμα αυτό περιλαμβάνει μια ποικιλία παραδόσεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων και πνευματικών πρακτικών που αποδίδονται στον Βούδα. Ωστόσο, υπήρξε μια αμφιλεγόμενη θρησκεία. Μετά το θάνατο του ασκητή, σε μια προσπάθεια να διαιωνιστούν οι διδασκαλίες του και να τιμηθεί το παράδειγμά του, εμφανίστηκαν διάφορες σχολές βουδισμού.

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των διδασκαλιών αυτού του δόγματος και των διαφορετικών σχολών βουδισμού που έχουν προκύψει από αυτό.

Ο Βούδας και η φιλοσοφία του

Ο Siddhārtha Gautama ήταν ένας ινδουιστής πρίγκιπας του 5ου αιώνα π.Χ., ο οποίος, βλέποντας φτωχούς και ετοιμοθάνατους ανθρώπους, συνειδητοποίησε ότι η ανθρώπινη ζωή υποφέρει. Από εκεί και πέρα, απαρνήθηκε τον πλούτο του και αφιερώθηκε στον ασκητισμό, επιτυγχάνοντας τη φώτιση αναγνωρίζοντας την παροδικότητα που ενυπάρχει σε όλες τις πτυχές της ζωής και κατανοώντας πώς μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς να υποφέρει.

Έτσι ανέπτυξε την έννοια των Τεσσάρων Ευγενών Αληθειών, σύμφωνα με την οποία ο πόνος στη ζωή προκαλείται από την προσκόλληση στα πράγματα. Και το οχταπλό μονοπάτι, το οποίο αναφέρεται στην πνευματική πειθαρχία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να απαλλαγεί από την προσκόλληση και τον πόνο της επιθυμίας και της απώλειας.

Με αυτή την έννοια, οι Βουδιστές πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ένας κύκλος πόνου και αναγέννησης (οι ψυχές ξαναγεννιούνται σε διαφορετικά σώματα, ανάλογα με το πώς συμπεριφέρθηκαν στις προηγούμενες ζωές τους). Ωστόσο, αν κάποιος φτάσει σε μια κατάσταση διαφώτισης (νιρβάνα), είναι δυνατόν να ξεφύγει από αυτόν τον κύκλο για πάντα.

Ο Βούδας κήρυξε τις διδασκαλίες του από τη στιγμή που έφτασε στη διαφώτιση μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 80 ετών. Πριν από το θάνατό του, ο ασκητής ζήτησε από τους μαθητές του να μην επιλέξουν έναν ηγέτη, αλλά να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι και να αναπαυθεί η σορός του σε μια Στούπα σε ένα σταυροδρόμι.

Ωστόσο, κανένα από τα αιτήματά του δεν έγινε δεκτό. Οι μαθητές του οργανώθηκαν γρήγορα σε ομάδες, με επικεφαλής έναν ηγέτη, και μοίρασαν τα λείψανά του, επιλέγοντας ο καθένας ένα μέρος για να τα εναποθέσει σε μια Στούπα.

Στη συνέχεια, προέκυψαν δογματικές διαφορές μεταξύ των οπαδών του Βούδα. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω διαιρέσεις εντός της κοινότητας.

Templos del Buda.
Αν και ο Βούδας ζήτησε να μην υπάρχουν ηγέτες μεταξύ των οπαδών του, αυτό δεν τηρήθηκε και το δόγμα τροποποιήθηκε από διάφορες ομάδες.

Σχολές του βουδισμού

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι Βουδισμού:

  • Θεραβάντα.
  • Μαχαγιάνα
  • Vajrayana.

Όλοι υποστηρίζουν την πίστη στις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες και το Οχταπλό Μονοπάτι, όπως κηρύχθηκαν από τον Βούδα. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ακολουθείται αυτό το μονοπάτι.

Σχολές βουδισμού: Θεραβάντα

Ο  βουδισμός Θεραβάντα είναι η παλαιότερη μορφή που υπάρχει και μεταφράζεται ως “ο δρόμος των γερόντων“. Αυτή η σχολή βασίζεται στον Κανόνα του Πάλι, ο οποίος αναφέρεται στη συλλογή των πρώτων διδασκαλιών και λόγων του Βούδα.

Ο βουδισμός Θεραβάντα μπορεί να θεωρηθεί ο πιο συντηρητικός τύπος βουδισμού, καθώς ακολουθεί τις παλαιότερες διδασκαλίες του Βούδα και δεν προσθέτει νέες γραφές. Στόχος της είναι να καλλιεργήσει κανείς την απελευθέρωση και να γίνει Arhat (αυτός που έχει επιτύχει τη νιρβάνα), χωρίς την υποχρέωση να διδάξει σε άλλους το μονοπάτι προς τη φώτιση.

Αν και, μπορείτε να το κάνετε αν το επιλέξετε. Αλλά σε αντίθεση με το Μαχαγιάνα, ο στόχος δεν είναι να γίνει κανείς πνευματικός οδηγός, αλλά να απελευθερωθεί από τη σαμσάρα (την αιώνια επανάληψη της μετενσάρκωσης και του θανάτου). Ο βουδισμός της Θεραβάντα χωρίζεται σε έναν κλήρο μοναχών και σε ένα εκκλησίασμα λαϊκών ανθρώπων, με τους μοναχούς να θεωρούνται πνευματικά πιο προχωρημένοι από τους υπόλοιπους.

Μεταξύ των επιμέρους παραδόσεων, οι δάσκαλοι εστιάζουν σε διαφορετικές πρακτικές που οδηγούν στην αφύπνιση. Ορισμένες παραδόσεις ενθαρρύνουν την επανειλημμένη ανάγνωση των Suttas, ενώ άλλες εστιάζουν στον συγκεντρωτικό διαλογισμό για να εργαστούν προς την αφύπνιση.

Η Θεραβάντα είναι πιο δημοφιλής στη Νοτιοανατολική Ασία, σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Βιρμανία (Μιανμάρ), η Καμπότζη και το Λάος.

Σχολές βουδισμού: Μαχαγιάνα

Η Μαχαγιάνα, που σημαίνει “μεγάλο όχημα”, είναι η μεγαλύτερη σχολή του βουδισμού. Είναι δημοφιλής σε πολλές χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Νεπάλ, του Θιβέτ, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ταϊβάν, της Κορέας, του Βιετνάμ και της Μογγολίας.

Η σχολή Μαχαγιάνα πιστεύει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν τη φύση του Βούδα και μπορούν να επιτύχουν υπερβατική συνείδηση. Ο στόχος της πρακτικής δεν είναι να επιτύχει κανείς τη φώτιση για τον εαυτό του, αλλά να καλλιεργήσει την ιδιότητα του Βούδα για όλους τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, πολλοί ειδήμονες παίρνουν τους όρκους του Μποντισάτβα, δηλαδή την υπόσχεση να επιστρέψουν σε αυτόν τον κόσμο έως ότου όλα τα έμβια όντα απαλλαγούν από τον πόνο.

Σε αντίθεση με τη Θεραβάντα, πολλές παραδόσεις της Μαχαγιάνα περιέχουν διδασκαλίες εκτός του κανόνα του Πάλι. Μέσα σε αυτή τη σχολή υπήρχαν πολλοί σεβαστοί δάσκαλοι και σούτρας. Αυτές περιλαμβάνουν δημοφιλείς διδασκαλίες, όπως η Λωτόσουτρα ή η Καρδιάσουτρα.

Η πρακτική του διαλογισμού περιλαμβάνει επίσης περισσότερες ψαλμωδίες και μάντρα. Ειδικά στις θιβετιανές παραδόσεις.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα που θα σας αρέσουν

Βαζραγιάνα

Η βαζραγιάνα (“διαμαντένιο όχημα”) ονομάζεται έτσι λόγω της συσχέτισης της φώτισης με μια άφθαρτη ουσία. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η σχολή είναι μια ποικιλία της Μαχαγιάνα, ωστόσο άλλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τύπο βουδισμού.

Τόσο στη Θεραβάντα όσο και στη Μαχαγιάνα, κάποιος αποφασίζει να ακολουθήσει το μονοπάτι, αποδέχεται τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες και το Οχταπλό Μονοπάτι ως νόμιμα και δεσμεύεται σε μια πνευματική πειθαρχία που θα οδηγήσει στη φώτιση, απαρνούμενος τις άχρηστες συνήθειες.

Ωστόσο, στη Βαζραγιάνα, υποθέτουμε ότι όλοι έχουμε τη φύση του Βούδα. Η Μαχαγιάνα το επιβεβαιώνει επίσης αυτό, αλλά στη Βαζραγιάνα αρκεί να το συνειδητοποιήσει κανείς για να αφυπνιστεί πλήρως.

Επομένως, ένας μαθητής δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει αμέσως τις κακές συνήθειες για να ξεκινήσει την εργασία στο μονοπάτι. Πρέπει απλώς να δεσμευτεί να το ακολουθήσει. Τότε, η επιθυμία για επιβλαβείς ή ανθυγιεινές συμπεριφορές θα εξασθενίσει σταδιακά.

Με άλλα λόγια, αντί να απομακρυνθεί κανείς από την επιθυμία, περπατάει μέσα από αυτήν, εγκαταλείποντας την προσκόλληση. Όπως και στη Μαχαγιάνα, η σχολή Βαζραγιάνα εστιάζει στο να γίνει ένας Μποντισάτβα για να καθοδηγήσει τους άλλους.

Ο Δαλάι Λάμα, που συχνά θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης όλων των Βουδιστών, είναι τεχνικά μόνο ο πνευματικός ηγέτης της σχολής Βαζραγιάνα. Οι απόψεις του συνάδουν με αυτή τη σχολή του βουδισμού.

Dalái Lama.
Ορισμένες εικόνες του βουδισμού, για τους μη μυημένους, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν ανήκουν όλοι οι μοναχοί στην ίδια σύναξη ή δεν ακολουθούν τις ίδιες διδασκαλίες.

Οι σχολές του βουδισμού είναι μεταγενέστερες ερμηνείες

Προς το παρόν, είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε ποιος από τους τύπους του Βουδισμού είναι ο πιο πιστός στο όραμα του Βούδα. Ο δάσκαλος δεν άφησε τίποτα γραπτό. Έζησε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του και προσπάθησε να βοηθήσει τους άλλους να ξεπεράσουν τον πόνο τους.

Τα πρώτα βουδιστικά κείμενα γράφτηκαν από τους οπαδούς του αιώνες μετά το θάνατο του Βούδα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, το γεγονός παραμένει ότι ο Siddhārtha Gautama ίδρυσε ένα σύστημα πεποιθήσεων που έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια οπαδούς. Και, το οποίο, εδώ και αιώνες, προσφέρει στους ανθρώπους ένα μονοπάτι προς την πνευματική ειρήνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.