Οι 10 κλέφτες της ενέργειας

· 12 Μαρτίου 2016
Με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιούμε ότι η συγχώρεση αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Με τη συγχώρεση η ζωή μας βελτιώνεται καθώς παύουμε να κουβαλάμε το φορτίο της πικρίας.

Μας έχει δοθεί ενέργεια την οποία θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε θετικά αντί να τη σπαταλάμε. Η ενέργειά σας σάς επιτρέπει να δουλεύετε με όρεξη, σας βοηθά να σκέφτεστε θετικά τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας και να εκμεταλλεύεστε την κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται μπροστά σας. Μόνο εσείς έχετε τη δύναμη να ελέγχετε αυτή την ενέργεια και να επωφελείστε από αυτή κάθε μέρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο της ενέργειάς σας με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κίνητρα, η διάθεση και η παραγωγικότητά σας.

Η ενέργεια είναι το κλειδί της επιτυχίας και της αντιμετώπισης κάθε εμποδίου που μπορεί να εμφανιστεί στο δρόμο σας. Καθένας από μας μπορεί να ανανεώνει καθημερινά αυτή την ενέργεια και να επωφελείται στο μέγιστο από αυτή ώστε να εξωτερικεύονται η δύναμη και τα ταλέντα καθώς και οτιδήποτε άλλο μας επιτρέπει να ξεχωρίζουμε σαν άτομα. Κάθε άτομο είναι προικισμένο με ενέργεια και αυτό είναι το κλειδί της προσωπικής και της επαγγελματικής του ανάπτυξης. Ο σπουδαιότερος πνευματικός ηγέτης Δαλάι Λάμα έχει καθορίσει τους 10 «κλέφτες της ενέργειας» που όλοι θα πρέπει να τους γνωρίζουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε την ενέργειά μας και να αποφύγουμε τυχόν καταστάσεις που μπορεί να μας εμποδίσουν να επωφεληθούμε από αυτή.

Μείνετε μακριά από τοξικά άτομα

thlipsi

  • «Απομακρυνθείτε από τους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή σας μόνο και μόνο για να μοιράζονται μαζί σας τα παράπονα, τα προβλήματα και τις ιστορίες καταστροφής ή φόβου, όπως και εκείνους που κρίνουν τους άλλους. Αν κάποιος ψάχνει ένα κάδο για να πετάξει μέσα τα σκουπίδια του, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε εσείς αυτός».

Όλοι μας μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι άνθρωποι προσφέρουν κάτι θετικό στη ζωή μας και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας σταματήσουν και μειώνουν την απόδοσή μας.

Να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την ηρεμία του μυαλού μας από το να γνωρίζουμε ότι δεν χρωστάμε τίποτα σε κανένα και ότι κανείς δεν μας χρωστάει.

  • «Να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως. Παράλληλα, προσπαθήστε να συγκεντρώνετε αυτά που σας χρωστούν οι άλλοι ή αποφασίστε να τα ξεχάσετε, αν είναι ακατόρθωτο να τα πάρετε πίσω.»

Όταν είμαστε αξιόπιστοι με τα χρέη μας, είμαστε πιο ήρεμοι απέναντι στους άλλους αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι καλύτερο να κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να ελευθερωθούμε από τα χρέη μας και να μην χρειάζεται να κρυβόμαστε ή να ντρεπόμαστε που δεν τα έχουμε πληρώσει.

Να τηρείτε τις υποσχέσεις σας

  • «Αν δεν έχετε τηρήσει τις υποσχέσεις σας αναρωτηθείτε γιατί αντιστέκεστε. Πάντα έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη, να απολογηθείτε, να επανορθώσετε, να διαπραγματευτείτε ξανά και να βρείτε μια άλλη εναλλακτική για μια υπόσχεση που δεν μπορέσατε να τηρήσετε. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε είναι να λέτε ΟΧΙ από την αρχή.»

Δεν έχει σημασία πόσο μικρή μπορεί να είναι μια υπόσχεση καθώς μπορεί να έχει τεράστια σημασία για τον άνθρωπο στον οποίο την έχετε δώσει. Όταν τηρούμε τις υποσχέσεις μας, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αναθέστε σε κάποιον άλλο τα πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε

logomachia

  • «Όταν είναι εφικτό, αναθέστε σε κάποιον άλλο τις εργασίες που δεν θέλετε να κάνετε και αφιερώστε το χρόνο σας σε κάτι που σας αρέσει πολύ περισσότερο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τις αρμοδιότητές σας αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες φορές είναι καλύτερα να δίνετε τη δουλειά σε κάποιον άλλο που μπορεί να την κάνει καλύτερα ή που μπορεί να σας αντικαταστήσει όταν δεν αισθάνεστε καλά για να την ολοκληρώσετε. Επίσης, αυτό μας υπενθυμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πράγματα που έχουν πραγματική σημασία στη ζωή μας.

Ξεκουραστείτε και αναλάβετε δράση

  • «Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί, αν δείτε ότι το έχετε ανάγκη και να δράσει αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία.»

Η φύση και ο τρόπος ζωής μας έχουν διαφορετικούς ρυθμούς και ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει πώς να τους αντιμετωπίσει. Πολλές φορές, αν δεν σταματάμε όταν το χρειαζόμαστε μπορεί να είναι πολύ μεγάλο λάθος και ομοίως όταν δεν ενεργούμε όταν πρέπει, μπορεί να μας κάνει να μετανιώσουμε.

Πετάξτε τα άχρηστα, επιλέξτε τα χρήσιμα και οργανωθείτε

  • «Πετάξτε τα άχρηστα, επιλέξτε τα χρήσιμα και οργανωθείτε καθώς δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν ακατάστατο χώρο γεμάτο με πράγματα από το παρελθόν που δεν χρειάζεστε πλέον.»

Από τα φυσικά μέχρι και τα πνευματικά αγαθά, είναι σημαντικό να πετάμε οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε και να αφήνουμε μόνο ό,τι μας είναι χρήσιμο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να οργανώσουμε καλά τη ζωή μας σήμερα και να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας στο μέλλον.

Να φροντίζετε την υγεία σας

diatrofi

  • «Να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας. Αν ο μηχανισμός του σώματός σας δεν λειτουργεί σε βέλτιστο επίπεδο, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Ξεκουραστείτε λίγο».

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν έχετε την καλύτερη δουλειά, πολλά λεφτά και τα πιο ακριβά πράγματα αν δεν απολαμβάνετε τη ζωή και δεν φροντίζετε το σώμα σας. Για να απολαμβάνουμε τη ζωή και να εκμεταλλευόμαστε στο μέγιστο την ενέργεια που διαθέτουμε, θα πρέπει να αφιερώνουμε τον ανάλογο χρόνο στο σώμα μας. Να κάνουμε αποτοξίνωση, να διαλογιζόμαστε, να ικανοποιούμαστε, να τρώμε σωστά, να ασκούμαστε, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε καλή υγεία.

Αντιμετωπίστε τις δύσκολες καταστάσεις

  • «Αντιμετωπίστε τις τοξικές καταστάσεις που ανεχόσασταν μέχρι πρότινος από κάποιο φιλικό σας πρόσωπο ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας. Σταματήστε να ανέχεστε τις αρνητικές ενέργειες του συντρόφου σας ή μιας ομάδας ανθρώπων και λάβετε τα ανάλογα μέτρα.»

Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι ο υγιέστερος τρόπος για να τις καταπολεμήσετε και να μην γίνουν ακόμη χειρότερες. Είναι σημαντικό να αναλύετε και να αποφασίζετε εγκαίρως καθώς η αναβολή ή η παράβλεψη των πραγμάτων μπορούν να σας προκαλέσουν στρες, να δυσκολεύσουν τη συγκέντρωσή σας και την επίλυσή τους.

Αποδοχή

  • «Αποδοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπετε ή ότι τα παρατάτε αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αντιστέκεστε ή να εναντιώνεστε σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αλλάξει.»

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ορισμένες φορές η ζωή μάς φέρνει κάποιες καταστάσεις που θα πρέπει να αποδεχτούμε καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε είναι να τις αποδεχτούμε. Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε· όταν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, αυτομάτως έχουμε και την επιλογή να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες.

Συγχώρεση

  • «Συγχωρείτε. Ξεκολλήστε από μια κατάσταση που σας προκαλεί πόνο· μπορείτε να εγκαταλείψετε τον πόνο μιας ανάμνησης.»

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας είναι η αγάπη ή η σύνδεσή μας με το Θεό για να μάθουμε να συγχωρούμε. Αληθεύει το γεγονός ότι η ζωή πολλές φορές δημιουργεί καταστάσεις που μας προκαλούν θυμό, πόνο, πικρία και φόβο που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε. Ωστόσο, όταν αποφασίζουμε να μην θρέφουμε αυτά τα συναισθήματα και αρχίζουμε να συγχωρούμε, όλα βελτιώνονται στη ζωή μας και με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πάρει τη σωστή απόφαση. Το μίσος, η πικρία και ο θυμός είναι συναισθήματα που δεν μας αποφέρουν τίποτα καλό και μπορούν να μας κάνουν να πάρουμε λανθασμένες αποφάσεις.