Θετική Σκέψη: Πώς να την ενσωματώσετε στη ζωή σας

Η θετική σκέψη μπορεί να αποφέρει αμέτρητα οφέλη στην καθημερινή σας ζωή. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά και πώς να σκέφτεστε πιο θετικά σε αυτό το άρθρο.
Θετική Σκέψη: Πώς να την ενσωματώσετε στη ζωή σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου, 2022

Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα δυνατό να εφαρμόσουμε τη θετική σκέψη στην καθημερινή μας ζωή προς όφελός μας. Αυτό το ακούμε συχνά. Αλλά μπορούμε πραγματικά να είμαστε πάντα τόσο αισιόδοξοι σε όλες τις περιστάσεις;

Σίγουρα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά ή τραυματικά γεγονότα ή τα συναισθήματα που βιώνουμε σχετικά με αυτά. Ωστόσο, η θετική σκέψη προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε ότι είναι πάντα δυνατό να προχωρήσουμε μπροστά και μάλιστα να μάθουμε από τις δύσκολες εμπειρίες μας.

Όπως είπε ο Viktor Frankl, ψυχίατρος που επέζησε από στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: “Αν δεν είναι στο χέρι σας να αλλάξετε μια κατάσταση που σας προκαλεί πόνο, μπορείτε πάντα να επιλέξετε τη στάση με την οποία θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.”

Η δύναμη της σκέψης

Έχουμε την τάση να υποτιμούμε τη δύναμη του μυαλού μας. Ωστόσο, οι σκέψεις που κυριαρχούν σε αυτό θα μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε τις μέρες μας με ενέργεια ή, αντίθετα, με απάθεια.

Ίσως αυτό να μη φαίνεται πολύ πειστικό για ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται ρεαλιστές. Όμως δεν πρόκειται για μαγεία και  η θετική σκέψη δεν θα ξεπηδήσει σαν τζίνι από το μπουκάλι με ένα χτύπημα των δακτύλων.

Το θέμα είναι ότι όλα τα πράγματα γύρω μας, πριν υλοποιηθούν, ήταν ιδέες. Με άλλα λόγια, κάθε εφεύρεση που βλέπουμε γύρω μας ήταν πρώτα μια σκέψη στο μυαλό ενός ατόμου που είχε ένα όραμα, μια έμπνευση.

Ομοίως, όταν αναλαμβάνουμε ένα έργο, είναι επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι θα το φέρουμε σε επιτυχή κατάληξη. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα το ξεκινούσαμε καν. Δεν είναι, όμως, η σκέψη που μας καθοδηγεί;

Φυσικά, εφόσον πρόκειται για θετική σκέψη, μπορεί να μας οδηγήσει στο μέρος που θέλουμε να πάμε. Γιατί αν είναι αρνητική, ποιος ξέρει πού θα καταλήξουμε… Σίγουρα σε ένα άλλο σενάριο που δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Mujer sin un pensamiento positivo
Η παρακολούθηση της τηλεόρασης ή η περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα με ειδήσεις για το τι συμβαίνει σε έναν κόσμο γεμάτο καταστροφές μπορεί να μας κρατάει ενήμερους, αλλά επίσης μας πλημμυρίζει με αρνητικότητα.

Βυθίζεστε σε αρνητικές σκέψεις;

Γιατί βυθιζόμαστε και πνιγόμαστε σε αρνητικές σκέψεις; Λοιπόν, το κάνουμε επειδή είναι συχνά πιο εύκολο. Αν αναλύσουμε τον αριθμό των φορών που παραπονιόμαστε μέσα σε μία μόνο ημέρα, για παράδειγμα, θα εκπλαγούμε.

Η παρακολούθηση της τηλεόρασης ή των κοινωνικών δικτύων με ειδήσεις για το τι συμβαίνει σε έναν κόσμο γεμάτο καταστροφές μπορεί να μας κρατάει ενήμερους, αλλά μας πλημμυρίζουν επίσης με αρνητικότητα, σαν να πρόκειται για ιό.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν βρισκόμαστε σε μια ουρά και ακούμε τα παράπονα των άλλων ανθρώπων. Τότε αρχίζουμε και εμείς οι ίδιοι να παραπονιόμαστε. Τα κακά πράγματα είναι μεταδοτικά. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τα καλά.

Από την άλλη πλευρά, πόσες φορές έχουμε ξυπνήσει σκεπτόμενοι ότι θα έχουμε μια φρικτή και βαρετή μέρα ή ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια περίπλοκη κατάσταση και δεν θα τα καταφέρουμε; Πόσα πρωινά έχουμε ανησυχήσει για το μέλλον;

Σίγουρα όλα αυτά τα έχουμε βιώσει κάποια στιγμή και οι συνέπειες είναι αισθητές. Νιώθουμε κακόκεφοι, έχουμε όρεξη να μείνουμε στο σπίτι και δεν θέλουμε να δούμε κανέναν. Ωστόσο, πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ένταση και εκνευρισμό και θα δώσουμε άσχημες απαντήσεις στους γύρω μας. Και η αρνητική σκέψη φέρνει μια κακή συμπεριφορά και άσχημα λόγια που επηρεάζουν τους άλλους. Στη συνέχεια, αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις για εμάς.

Το αστείο είναι ότι αργότερα διαμαρτυρόμαστε για την κακοτυχία, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι εμείς την προκαλέσαμε. Οι αρνητικές σκέψεις συχνά στοιχειώνουν το μυαλό μας και δεν είμαστε σε θέση να τις απελευθερώσουμε. Αντιθέτως, τις τροφοδοτούμε συνεχώς και τελικά καταλήγουν να μας καταβροχθίζουν.

Η άλλη επιλογή: Η θετική σκέψη

positive thinking man
Για να πετύχουν τα καλά πράγματα και να βιώσουν την ευτυχία στη ζωή, οι άνθρωποι πρέπει να υιοθετούν συνεχώς αισιόδοξες ιδέες, στάσεις και σχέδια.

Η κεντρική ιδέα της θετικής σκέψης υπαγορεύει ότι, για να πετύχουν τα καλά πράγματα και να βιώσουν την ευτυχία στη ζωή, οι άνθρωποι πρέπει να υιοθετούν συνεχώς αισιόδοξες ιδέες, στάσεις και σχέδια.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τη θετική σκέψη έχει αυξηθεί. Συχνά, κυκλοφορούν χιλιάδες βιβλία, σεμινάρια, μαθήματα, προγράμματα και ιστοσελίδες που προωθούν τα ιδανικά της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά από τα κανάλια για την εδραίωση αυτού του τύπου σκέψης είναι τα εξής:

  • Οραματιστείτε την επιτυχία σας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
  • Επαναλάβετε θετικές επιβεβαιώσεις
  • Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας μέσω της αυτοεκπλήρωσης
  • Χρησιμοποιείστε θετικές σκέψεις για την αντιμετώπιση της εκδήλωσης αρνητικών σκέψεων

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η θετική σκέψη δεν είναι μια μαγική συνταγή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρνητικής κατάστασης. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθετε να δουλεύετε, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ασκήσεις για θετική σκέψη

Έχουμε ήδη αναφέρει μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη θετική σκέψη στη ζωή μας: να μετατρέψουμε την αρνητική ιδέα σε κάτι παραγωγικό.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές ακόμη πρακτικές που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά αποδοτικές, όπως η ενσυνειδητότητα, όπως υποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Papeles del Psicólogo. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

1. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μας επιτρέπει να συνδεθούμε με το παρόν και, κυρίως, να παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τις συνειδητοποιήσουμε και να τις αφήσουμε να κυλήσουν χωρίς να τις κρατάμε στο μυαλό μας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει ο διαλογισμός: μας κάνει να συνειδητοποιούμε το εδώ και το τώρα, μας βοηθά να σχετικοποιήσουμε τα προβλήματα και μας επιτρέπει να αφήσουμε το παρελθόν, καθώς και να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το μέλλον.

Αν κάνουμε το διαλογισμό συνήθεια, σιγά σιγά θα νιώθουμε καλύτερα και οι θετικές σκέψεις θα έχουν περισσότερο χώρο στο μυαλό μας και στη ζωή μας, αφού ο διαλογισμός ηρεμεί τις αρνητικές σκέψεις, γεγονός που ανοίγει χώρο για τις θετικές. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά δεν θα προσκολλούμαστε τόσο πολύ σε αυτές.

2. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων

journaling can help with positive thinking
Η τήρηση ενός ημερολογίου συναισθημάτων μπορεί να μας βοηθήσει να παρακολουθούμε τα μοτίβα της σκέψης μας.

Ακόμα και το να λέμε απλά “αρκετά!” κάθε φορά που αρνητικές σκέψεις μας βασανίζουν, είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα. Ακόμα καλύτερα, είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων.

Ο λόγος είναι ότι μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτό το ημερολόγιο και να δούμε πραγματικά τι είδους συναισθήματα νιώθουμε, πόση αρνητικότητα υπάρχει και αν είναι δικαιολογημένη. Τις περισσότερες φορές, θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολύ απαισιόδοξοι και αυτό θα μας ωθήσει να αλλάξουμε.

3. Φτιάξτε έναν πίνακα στόχων και επιτευγμάτων

Μπορούμε να έχουμε έναν μικρό πίνακα ή μαυροπίνακα στο χώρο εργασίας μας ή στην τραπεζαρία του σπιτιού. Σε αυτόν μπορούμε να γράφουμε κάτι που θέλουμε να πετύχουμε, τι θέλουμε να κάνουμε ή τι θέλουμε να γίνουμε.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να θέσουμε έναν ρεαλιστικό στόχο που να είναι εφικτός. Παραδείγματα συγκεκριμένων στόχων θα μπορούσαν να είναι: να φτιάξω τον κήπο, να τρέξω δέκα χιλιόμετρα, να χάσω πέντε κιλά, να μάθω να χορεύω τανγκό, να γράψω ένα βιβλίο ή να μάθω να ετοιμάζω λαζάνια.

Μπορείτε να γράψετε στη μία πλευρά όλα όσα χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο και μπορείτε επίσης να προσθέσετε, κατά διαστήματα, τι έχετε πετύχει στην επιδίωξη του στόχου σας, για παράδειγμα: Σήμερα έτρεξα πέντε χιλιόμετρα… αγόρασα ένα όμορφο φυτό γιασεμί... ή, τελείωσα το πρώτο κεφάλαιο.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε φράσεις παρακίνησης, που απευθύνονται στον εαυτό μας, όπως: μπορείς να το κάνεις, θα το πετύχεις, είσαι στο σωστό δρόμο.

4. Πάρτε στον εαυτό σας ένα μικρό δώρο κάθε μέρα

Συχνά ξεχνάμε τα μικρά πράγματα γύρω μας που μας κάνουν ευτυχισμένους. Έχουμε την τάση να αναζητούμε την εξιδανικευμένη ευτυχία, ενώ στην πραγματικότητα η ευτυχία βρίσκεται πραγματικά στην ισορροπία και στο να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, με τις πέντε αισθήσεις μας.

Μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να ενθαρρύνουμε τη θετική σκέψη είναι να χαρίζουμε στον εαυτό μας κάτι που μας αρέσει. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την αγορά ενός φορέματος ή ενός κοσμήματος, αλλά για πιο απλά πράγματα.

Για παράδειγμα, ίσως σας αρέσει το τσάι ή η μουσική. Τότε, ετοιμάστε στον εαυτό σας ένα φλιτζάνι τσάι, βάλτε την αγαπημένη σας μελωδία και αφιερώστε αυτά τα λεπτά μόνο για να γευτείτε και να ακούσετε, απολαμβάνοντας και λέγοντας στον εαυτό σας ότι κάνετε στον εαυτό σας ένα δώρο και λίγη αγάπη γιατί το αξίζετε.

Αυτή η άσκηση θα μας κάνει να εκτιμήσουμε ότι υπάρχουν και καλά πράγματα γύρω μας. Και για λίγο, θα απομακρύνουμε από το μυαλό μας τις σκέψεις που δεν μας κάνουν καλό.

5. Δείξτε ευγνωμοσύνη και θετική σκέψη

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε πιο θετικές σκέψεις αυξάνοντας τα θετικά μας συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό μας αναζητά πάντα τη σύμπτωση μεταξύ αυτού που νιώθουμε και αυτού που σκεφτόμαστε, οπότε όταν είμαστε λυπημένοι, κάνουμε λυπημένες σκέψεις, ενώ όταν είμαστε χαρούμενοι, σκεφτόμαστε μόνο πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους.

Γι’ αυτό κάθε πρωί που ξυπνάμε, πρέπει να αφιερώνουμε ένα λεπτό για να ευχαριστήσουμε για κάτι καλό που έχουμε στη ζωή μας. Κατά προτίμηση για κάτι συγκεκριμένο, όπως το σπίτι στο οποίο ζούμε.

Ομοίως, το βράδυ, θα πρέπει να ευχαριστούμε για κάτι καλό που μας συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, για να ασκήσουμε την ευγνωμοσύνη πρέπει να αναζητήσουμε τι είναι καλό στη ζωή μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μιας θετικής στάσης και θετικής σκέψης.

Τα οφέλη της θετικής σκέψης

Στο βιβλίο της “9 Steps for Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within (2004)”, η Shivani Goodman αναφέρει ότι οι ασθένειες προκύπτουν λόγω τοξικών συμπεριφορών και συναισθηματικού πόνου.

Ομοίως, ο ογκολόγος Carl Simonton, στο βιβλίο του Getting Well Again (1978), υποστηρίζει ότι η σκέψη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις προσωπικές πεποιθήσεις που κρύβονται πίσω από αυτό, υπάρχουν αποδείξεις ότι η θετική σκέψη μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται οι ακόλουθες έρευνες:

  • Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι αυτού του είδους οι σκέψεις έχουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση του στρες και του άγχους.
  • Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν τη χρήση της για τον έλεγχο της συναισθηματικής σας δυσφορίας και των καθημερινών σας ανησυχιών.
  • Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology το 2021 διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ελπίδας για το μέλλον και της ποιότητας του ύπνου.
  • Τέλος, υπάρχουν μελέτες που σημειώνουν ότι συμβάλλει στην αύξηση της ευεξίας και της υποκειμενικής ευτυχίας.

Μια ισορροπία στη ζωή μας με θετική σκέψη

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν έχετε περισσότερες θετικές σκέψεις από ό,τι αρνητικές στο μυαλό σας; Αν δεν υπάρχει καλή ισορροπία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις σας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αν νιώθουμε κατάθλιψη ή αρνητική διάθεση είναι να επισκεφτούμε έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να μας προσφέρει καθοδήγηση καθώς και εξατομικευμένη προσοχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.