5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα. Θα τα λατρέψετε!

Κιβώτια, παλέτες, κομμάτια ξύλου και ακόμη και βαρέλια μπορούν να μετατραπούν σε τέλεια έπιπλα για οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας. Αμφιβάλλετε; Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μερικές προτάσεις για να πρωτοτυπήσετε με τη διακόσμηση.
5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα. Θα τα λατρέψετε!

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2019

Εάν σκέφτεστε να διακοσμήσετε το σπίτι σας, μην βιαστείτε να πληρώσετε πολλά για έπιπλα που μπορεί και να μην αξίζουν τον κόπο. Αντί για αυτό, ρίξτε μια ματιά γύρω σας και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε με αυτά που έχετε ήδη διαθέσιμα. Για να σας βοηθήσουμε, σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές καταπληκτικές ιδέες για ανακυκλωμένα έπιπλα.

Έχουμε συχνά την λύση ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και δεν την βλέπουμε. Δεν το συνειδητοποιούμε: αντί να πετάμε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε, μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε και να τους δίνουμε νέα ζωή.

Για να σας βοηθήσουμε στη διαδικασία διακόσμησης με παλαιά υλικά, θα σας προτείνουμε μερικές καινοτόμες ιδέες για ανακυκλωμένα έπιπλα. Οι ιδέες αυτές είναι μεν πρωτότυπες, αλλά όχι αντισυμβατικές. Θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να χάσετε καθόλου από  το στυλ σας.

5 θαυμάσιες ιδέες για να κατασκευάσετε ανακυκλωμένα έπιπλα

1. Ράφια από κουτιά φρούτων

ανακυκλωμένα έπιπλα

Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ή σε έναν μανάβη  και ζητήστε τα κιβώτια που τους περισσεύουν.

Μπορείτε να φτιάξετε εκπληκτικά ράφια από αυτά τα απλά ξύλινα κουτιά. Αρκεί να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα:

 1. Πάρτε 6 ή 9 κουτιά φρούτων και βάψτε τα ένα χρώμα που σας αρέσει. Δεν είναι ανάγκη να είστε προσεκτικοί – το αντίθετο μάλιστα. Ένα “πρόχειρο” βάψιμο θα δώσει ένα πιο ρουστίκ αποτέλεσμα.
 2. Αν έχετε δύο μακρύτερα κομμάτια ξύλου, χρησιμοποιήστε τα σαν δύο κάθετες σανίδες για να στηρίξετε τα ράφια και να τους δώσετε μεγαλύτερη σταθερότητα.
 3. Συνδέστε τα κιβώτια μεταξύ τους και με τις σανίδες με καρφιά.
 4. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τροχούς και λαβές σε κάθε πλευρά για να γίνει φορητό, αλλά αυτό σαφώς είναι προαιρετικό.

Μια τελευταία σύστασηΜπορείτε να μεταβάλλετε το ύψος των στηλών, δίνοντας στα νέα ανακυκλωμένα έπιπλα σας ακόμη περισσότερο στυλ.

 

 

2. Τραπέζι σαλονιού από παλέτες

Για δημιουργικούς ανθρώπους, οι παλέτες είναι μια δημιουργική πρόκληση. Αν βρουν πεταμένη παλέτα, σε λίγα λεπτά θα σκεφτούν μια χρήση γι’αυτή και θα τη φέρουν στο σπίτι.

Δείτε πως θα φτιάξετε ένα όμορφο, απλό τραπεζάκι για το καθιστικό σας, χρησιμοποιώντας παλέτες:

 1. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες και, αν θέλετε, να βάλετε βερνίκι ή βαφή στην παλέτα.
 2. Έπειτα, κόψτε μερικά κομμάτια ξύλου για να δημιουργήσετε ένα τραπεζάκι με το ύψος που θέλετε. Αν μπορείτε να βρείτε σιδερένια πόδια τραπεζιού, ακόμη καλύτερα, δεδομένου ότι δημιουργούν μια ρουστίκ, βιομηχανική εμφάνιση.
 3. Βιδώστε τα πάνω στην παλέτα: σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια μακριά βίδα στη μία πλευρά και δύο στο πάνω μέρος.
 4. Τοποθετήστε ένα μεγάλο γυαλί στην κορυφή. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε λωρίδες από ξύλο για να γεμίσετε τα κενά μεταξύ της μιας λωρίδας ξύλου και της επόμενης.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ξύλινες σφήνες, τοποθετώντας τις μεταξύ της κορυφής της παλέτας και του γυαλιού. Αυτό θα κάνει το τραπέζι επίπεδο και ταυτόχρονα πιο ψηλό.

3. Χρησιμοποιήστε ένα βαρέλι για να αποθηκεύσετε τα ποτά σας

ανακυκλωμένα έπιπλα

Ένα βαρέλι για να αποθηκεύετε τα μπουκάλια των ποτών σας θα δώσει μια μοναδική χαρακτηριστική πινελιά στο σαλόνι σας. Αν έχετε άλλα ξύλινα έπιπλα, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από σκούρο ξύλο, αυτό το έπιπλο θα δέσει αρμονικά με το χώρο σας.

Για φτιάξετε αυτό το ιδιαίτερο έπιπλο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Πάρτε ένα αχρησιμοποίητο βαρέλι και αποκαταστήστε το: αφαιρέστε τις ατέλειες και το βερνίκι ή βάψτε το.
 2. Στη συνέχεια, κόψτε μία από τις πλευρές του, αφήνοντας 20 έως 30 εκατοστά (ανάλογα με το ύψος του βαρελιού) στο πάνω και στο κάτω μέρος. Μπορείτε να αφήσετε αυτό το μέρος ανοικτό ή να χρησιμοποιήσετε τα κομμάτια ξύλου που έχετε κόψει σαν πόρτες, βάζοντας μεντεσέδες και στις δύο πλευρές.
 3. Βάλτε ξύλινα ράφια στη μέση, τα οποία θα λειτουργήσουν ως διαχωριστικά και θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε το χώρο στο έπακρο.
 4. Αφήστε το καπάκι του βαρελιού για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βάλετε ανοιχτά μπουκάλια και ποτήρια.

4. Κρεμαστά ξύλινα έπιπλα

Αν θεωρείτε ότι κάποια γωνιά του σπιτιού σας χρειάζεται μια μικρή αναβάθμιση, εξετάστε αυτήν την επιλογή:

 1. Πάρτε ένα κομμάτι ξύλου, σκουπίστε το και περάστε το με ένα στρώμα βερνικιού.
 2. Κάνετε τέσσερις τρύπες στο ξύλο, βάλτε στο ταβάνι ένα άγκιστρο σχήματος S και συνδέστε τέσσερα κομμάτια σχοινιού στο άγκιστρο με ένα σταθερό κόμπο.
 3. Στη συνέχεια, δέστε το σχοινί μέσα από τις τρύπες που κάνατε στο ξύλο, δημιουργώντας ένα κόμπο κάτω από κάθε τρύπα για να το υποστηρίξετε.

Μη βάζετε αντικείμενα από γυαλί ή πορσελάνη σε αυτό το κρεμαστό έπιπλο. Ομοίως, προσπαθήστε να το τοποθετήσετε σε ένα μέρος του σπιτιού όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρα. Αν και φαίνεται πολύ όμορφο, όπως είναι λογικό, είναι αρκετά ασταθές.

 

 

5. Σκάλα που γίνεται ραφιέρα/παπουτσοθήκη

ανακυκλωμένα έπιπλα

Οι περισσότεροι τρελαίνονται όταν υπάρχουν παπούτσια διάσπαρτα γύρω από το δωμάτιο. Αν είστε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, σας δίνουμε μια λύση στα προβλήματά σας. Πάρτε μια παλιά σκάλα και μερικά κομμάτια ξύλου και δημιουργήστε μια ραφιέρα/παπουτσοθήκη. Έτσι θα τα έχετε όλα διευθετημένα!

Όπως και με τις προηγούμενες ιδέες για ανακυκλωμένα έπιπλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστή μπογιά, βερνίκι και διάφορες άλλες τεχνικές για να δώσετε μια προσωπική πινελιά σε αυτό το έπιπλο .

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ απλή, αυτή η ιδέα είναι και πολύ πρακτική.

Από τη μία, είναι εύκολη στη χρήση και θα μπορείτε αμέσως να βρείτε οποιοδήποτε παπούτσι ψάχνετε. Από την άλλη, θα μπορείτε να αποθηκεύσετε σχεδόν όλα τα παπούτσια σας. Σαν αποτέλεσμα, το δωμάτιό σας θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο τακτοποιημένο.

Τώρα που έχετε μερικές ιδέες για ανακυκλωμένα έπιπλα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σχεδιάσετε τι θέλετε να υλοποιήσετε, να βρείτε τα υλικά και να πιάσετε δουλειά. Είναι καλή ιδέα να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει και να σας δώσει και μια δεύτερη γνώμη ή πολύτιμες προτάσεις.

Έχει έρθει ώρα – αλλά και η μόδα – της επαναχρησιμοποίησης!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.