Κατευθυντήριες γραμμές για την εισαγωγή στη συμπληρωματική σίτιση

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την εισαγωγή της συμπληρωματικής σίτισης έχουν τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνουν νέα υποστήριξη και συστάσεις μετά τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις. Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Κατευθυντήριες γραμμές για την εισαγωγή στη συμπληρωματική σίτιση
Irene Nora Melamed

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Irene Nora Melamed.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαΐου, 2023

Το τάισμα ενός βρέφους είναι μια πράξη αγάπης. Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να βοηθηθεί η ανάπτυξη του μικρού. Αν και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τα επιστημονικά στοιχεία και την ασφάλεια του μωρού, κάθε οικογένεια πρέπει να απολαμβάνει τη στιγμή. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να δώσετε προσοχή στις συστάσεις. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να εισαγάγετε τη συμπληρωματική σίτιση;

Οδηγίες για την εισαγωγή της συμπληρωματικής σίτισης

Η συμπληρωματική σίτιση έχει υποστεί πολλαπλές αλλαγές όσον αφορά τις καταλληλότερες χρονικές στιγμές και τις κατάλληλες στιγμές γι’ αυτήν.

Οι ειδικοί έχουν αναθεωρήσει τις συμβουλές σχετικά με την πρόωρη μετάβαση του βρέφους σε τροφές που συμπληρώνουν το μητρικό γάλα, καθώς μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν αλλεργίες και είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι το μωρό είναι έτοιμο γι’ αυτές.

Κατευθυντήριες γραμμές για την εισαγωγή στη συμπληρωματική σίτιση
Δεν πρέπει να μετακινήσετε πρόωρα το μωρό σας σε συμπληρωματική διατροφή, γιατί μπορεί να μην είναι ακόμη αρκετά ώριμο γι’ αυτό.

Η Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού της Ισπανικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría) τονίζει ότι:

“Συμπληρωματική σίτιση (CF) θεωρείται μια διαδικασία κατά την οποία προσφέρονται στο μωρό, εκτός από το μητρικό γάλα, στερεές τροφές ή υγρά διαφορετικά από το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα. Αυτό γίνεται ως προσθήκη και όχι ως υποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, οι οδηγίες για την εισαγωγή συμπληρωματικής διατροφής έχουν αλλάξει πολλές φορές. Υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες διαφορές σε σχέση με τις συμβουλές της προηγούμενης γενιάς”.

Ομοίως, και σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι γονείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ταΐζουν το παιδί με μητρικό γάλα αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ηλικίας τους. Μετά από αυτό, μπορούν να προσθέσουν και άλλες τροφές, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ακολουθούν τις οδηγίες και συνεχίζουν να τρέφουν το παιδί με μητρικό γάλα, όπως και όποτε το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

Πρόσθετες συστάσεις για τη συμπληρωματική σίτιση

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα μωρά έτοιμα να ξεκινήσουν τη συμπληρωματική διατροφή την ίδια στιγμή. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας να είναι ενήμεροι για τις αναπτυσσόμενες ικανότητες του μωρού.

Η Παιδιατρική Εταιρεία της Βαλένθια (Sociedad Valenciana de Pediatría (SVP)) συνιστά στους γονείς να μην καθυστερούν να εισάγουν το παιδί τους σε στερεές τροφές μετά τους 8 ή 10 μήνες, προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή στο μέλλον. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε ένα έγγραφο με συστάσεις σίτισης σχετικά με τα παιδιά που βρίσκονται σε στάδιο θηλασμού ή προσχολικής ηλικίας, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την ανοικτή ημέρα για τα ακαδημαϊκά μαθήματα του Ιατρικού Κολλεγίου της Βαλένθια το 2018-2019.

Ορισμένα σχόλια και πρόσθετη υποστήριξη

Υπάρχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη συμπληρωματική διατροφή των μωρών:

“Η τροφή που δίνουν οι γονείς στο παιδί τους πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει επίσης να είναι πλούσια σε ενέργεια, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες, θερμίδες και μέταλλα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του μωρού”.

Όσον αφορά την ποσότητα, η ίδια πηγή σημειώνει ότι “αν και κατά την περίοδο του θηλασμού το μωρό θα τρώει κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες, όταν συμπεριλαμβάνεται η συμπληρωματική διατροφή, οι χρόνοι αυτοί θα παραταθούν.”

Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα για πότε πρέπει να τρώει το μωρό, υπάρχουν τροφές που οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνει. Επιπροσθέτως, προτείνουν να προστίθενται οι όποιες νέες τροφές με φυσικό τρόπο και σταδιακά. Αυτό γίνεται για να μπορεί το μωρό να ανακαλύψει νέες υφές, θερμοκρασίες και γεύσεις.

Κατευθυντήριες γραμμές για την εισαγωγή στη συμπληρωματική σίτιση
Οι τροφές που θα εισάγετε στο μωρό σας θα πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια σειρά βασικών θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι υπάρχει επαρκής παροχή βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών, μεταξύ άλλων.

Συνοψίζοντας για τη συμπληρωματική σίτιση

  • Είναι ζωτικής σημασίας να μην βιαστείτε ή να μην προτρέχετε όταν σκέφτεστε πότε θα εισαγάγετε τη συμπληρωματική διατροφή.
  • Βασιστείτε στην υποστήριξη εξουσιοδοτημένων επαγγελματιών για να σας καθοδηγήσουν σε αυτό. Ωστόσο, μην απορρίπτετε τις απόψεις των στενών μελών της οικογένειας – μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν!
  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με ορισμένες τάσεις που μπορεί να έχετε δει σχετικά με τη συμπληρωματική διατροφή,  ή άλλες πτυχές της ανάπτυξης του μωρού σας. Η τρέχουσα τεχνική του απογαλακτισμού με τη βοήθεια του μωρού (Baby-Led Weaning, BLW), ή η συμπληρωματική διατροφή με την καθοδήγηση του μωρού, είναι ένα βασικό παράδειγμα. Μία από τις κύριες ανησυχίες εδώ είναι το ζήτημα του πνιγμού.
  • Έχοντας αυτό κατά νου, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει σε δημοσίευση του 2016 ότι “απαιτείται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γονείς γνωρίζουν πώς να δίνουν στο μωρό ασφαλείς τροφές μέσα σε ασφαλή περιβάλλοντα σίτισης“.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Asociación Española de Pediatría
  • Sociedad Valenciana de Pediatria
  • Fangupo LJ, Heath AM, Williams SM, et al. A Baby-Led Approach to Eating Solids and Risk of Choking.
    Pediatrics. 2016;138(4):e20160772

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.