Το σωστό γάλα για τα μωρά μετά το πρώτο έτος

Ποιο είναι το σωστό γάλα για τα μωρά μετά την ηλικία του ενός έτους; Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αναφορικά με τη θρεπτική του αξία; Σήμερα, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Το σωστό γάλα για τα μωρά μετά το πρώτο έτος
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να επιλέγουν το σωστό γάλα για τα μωρά μόλις αυτά γίνουν ενός έτους. Ο λόγος είναι πως με την επιλογή λάθος γάλατος αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, ειδικά μεταβολικών ή αυτοάνοσων.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα μωρά. Ωστόσο, μόλις αυτά γίνουν ενός έτους, οι ενεργειακές τους απαιτήσεις αυξάνονται. Έτσι, το μητρικό γάλα δε μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή θρέψης. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα που να ικανοποιούν τις θρεπτικές ανάγκες των μωρών.

Ποιο γάλα είναι το καλύτερο λοιπόν; Τι θα πρέπει να ελέγχετε όταν επιλέγετε το σωστό γάλα για τα μωρά μετά τον πρώτο χρόνο;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Το σωστό γάλα για τα μωρά μετά τον πρώτο χρόνο – Πρόσθετη ζάχαρη

Το πρόβλημα με πολλά γάλατα για μωρά είναι ότι περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του μεταβολισμού των βρεφών, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες ως παιδιά ή ενήλικες.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Ένωση κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι σημαντική η μείωση της κατανάλωσης απλών σακχάρων στα παιδιά. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το μέτρο βοηθά στην πρόληψη μεταβολικών προβλημάτων όπως είναι ο διαβήτης.

Έτσι, μη δίνοντας σημασία στην ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που έχει το γάλα μπορούν να υπάρξουν συνέπειες στην υγεία των μωρών. Επιπλέον, η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων συνδέεται με τις αλλαγές στο λιπιδικό προφίλ των ανθρώπων.

Γάλα σε σκόνη, μπιμπερό και πιπίλα
Όταν επιλέγετε γάλα για μωρά είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε πως δεν έχουν πολλή ζάχαρη.

Η σπουδαιότητα των ωμέγα-3 λιπαρών στο γάλα για τα μωρά

Μάλλον θα έχετε ακούσει για τα οφέλη των ωμέγα-3, τα λιπαρά οξέα με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στη διατροφή σας. Η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacology & Therapeutics.

Ακόμη, αυτά τα λιπίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Η συχνή έκθεσή τους σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες από μικρή ηλικία είναι ικανή να μειώσει την παρουσία αυτοάνοσων διεργασιών.

Σχετικά με το παραπάνω, μια έρευνα που έλαβε χώρα το 2017 κατάφερε να συσχετίσει την τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών κατά τη βρεφική ηλικία με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.

Έτσι, είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας αυτό όταν επιλέγετε το σωστό γάλα για τα μωρά άνω του ενός έτους. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να φροντίσετε να επιλέγετε εκείνα που έχουν λιπαρά οξέα στη σύνθεσή τους.

Ένα γάλα με βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είναι ένα συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 97 έγκυες γυναίκες και 90 μωρά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα επίπεδα αυτής της μικροθρεπτικής ουσίας ήταν μικρότερα από τα συνιστώμενα.

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών ενός ενήλικου ατόμου. Γι’ αυτό, μπορεί ν’ αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτή η πάθηση είναι συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ευεξία.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης σχετίζονται με ανεπάρκεια μυϊκής δύναμης και έναν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολύπλοκων ασθενειών.

Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που δύσκολα μπορούμε να λάβουμε μόνο μέσω της διατροφής. Για την ακρίβεια, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την απορρόφησή της είναι μέσω της υγιούς έκθεσής μας στον ήλιο.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας σε βιταμίνη D, θα πρέπει να επιλέγετε γάλατα τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Άτομο βάζει γάλα σε ποτήρι
Το σωστό γάλα για τα μωρά μετά τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε το σωστό γάλα για μωρά μετά το πρώτος έτος

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν τρεις κύριες παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε γάλα για το μωρό σας. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Για παράδειγμα, την εμπιστοσύνη σας σε μια εταιρεία, την παρουσία χημικών πρόσθετων, κ.λπ..

Θα πρέπει να βλέπετε την ετικέτα με τις θρεπτικές πληροφορίες ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή. Αν αδιαφορήσετε γι’ αυτές τις πληροφορίες μπορεί να επιλέξετε ένα κακής ποιότητας προϊόν. Ταυτόχρονα, το γάλα μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων.

Να θυμάστε ότι τα μωρά και τα παιδιά βρίσκονται στην ανάπτυξη. Έτσι, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βλαβερών ουσιών αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης πολύπλοκων ασθενειών όταν ενηλικιωθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή θρέψη του παιδιού τους από τη στιγμή που θα γεννηθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Mendonça MA, Araújo WMC, Borgo LA, Alencar EdR (2017) Lipid profile of different infant formulas for infants. PLoS ONE 12(6): e0177812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177812
  • Schunck WH., Konkel A., Fischer R., Weylandt KH., Therapeutic potential of omega 3 fatty acid derived epoxyeicosanoids in cardiovascular and inflammatory diseases. Pharmacol Ther, 2018. 183: 177-204.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 2017.
  • Avar Ozdemir A., Ercan Gundemir Y., Kuçuk M., Yildiran Saric D., et al., Vitamin D deficiency in pregnant women and their infants. J Clin Res Pediatr Endocrinol, 2018. 10 (1): 44-50.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.