Οι 9 πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά

Οι αλλεργίες είναι μια αντίδραση σε αβλαβείς ουσίες που λαμβάνει χώρα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες αλλεργίες αναπτύσσονται συνήθως στην παιδική ηλικία. Πολλοί άνθρωποι τις ξεπερνούν, αλλά άλλοι όχι. Ακολουθεί μια λίστα με τις 9 πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά.
Οι 9 πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται τον οργανισμό με υπερβολικό τρόπο. Συνήθως, επιτίθενται σε κάτι που δεν είναι επιβλαβές. Οι αλλεργίες είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τις 9 πιο συνηθισμένες αλλεργίες στα παιδιά.

Μια σύγχρονη κατάσταση

Οι 9 πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά
Τα αλλεργιογόνα είναι τα στοιχεία ή οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Κανονικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, από τη στιγμή που εμφανίζεται αυτή η άμεση υπερευαίσθητη αντίδραση, κάθε φορά που το άτομο έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, συμβαίνει το ίδιο πράγμα.

Οι αλλεργίες αναπτύσσονται συνήθως στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά με γονείς ή αδέλφια που έχουν αλλεργίες είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες. Ωστόσο, μπορεί να μην αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον, μπορεί να μην αντιδρούν στα ίδια αλλεργιογόνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γονείς και οι παππούδες μας ήταν πολύ λιγότερο αλλεργικοί από τα παιδιά μας. Στην πραγματικότητα, οι πιο συχνές αλλεργίες είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης ζωής. Ο τρόπος ζωής, τα ανθυγιεινά τρόφιμα και η ρύπανση έχουν κάνει τα αλλεργιογόνα να εξαπλωθούν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό των παιδιών με τροφικές αλλεργίες έχει αυξηθεί κατά 50%.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο λόγος είναι προφανής. Οι προηγούμενες γενιές έτρωγαν περισσότερα φρέσκα τρόφιμα. Σήμερα, τα τρόφιμά μας είναι επεξεργασμένα με χημικά πρόσθετα. Επιπλέον, έτρωγαν περισσότερα βιολογικά τρόφιμα από εκείνα που είχαν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ομοίως, οι αναπνευστικές αλλεργίες έχουν χειροτερέψει λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τον κύκλο παραγωγής γύρης των φυτών. Επίσης, η χρήση χημικών ουσιών στο σπίτι για την προσωπική υγιεινή έχει επιδεινώσει τις αλλεργίες.

Οι πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά

Η κατηγορία των “πιο συχνών αλλεργιών” ποικίλλει ανάλογα με τα αλλεργιογόνα. Είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες, όσοι πάσχουν από αλλεργίες έρχονται σε επαφή με αλλεργιογόνα μέσω της τροφής, της αναπνοής ή του δέρματος. Ακολουθεί ο κατάλογός μας με τις πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά:

1. Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μικροσκοπικά έντομα ζουν παντού γύρω μας. Συσσωρεύονται στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τα λούτρινα ζώα. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος για να σταματήσουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται. Επομένως, αερίζετε συχνά το χώρο για να μειώσετε τη συσσώρευση σκόνης και να αποτρέψετε τα ακάρεα.

2. Γύρη

Η γύρη είναι ένα άλλο κύριο αλλεργιογόνο. Αυτές οι αλλεργίες είναι εποχιακές, αφού κάθε δέντρο, θάμνος, ακόμα και χόρτο εκπέμπουν σωματίδια γύρης που ταξιδεύουν στον αέρα για να γονιμοποιήσουν άλλα. Μπορείτε να είστε αλλεργικοί σε διάφορους τύπους γύρης, αν και ένας από τους πιο συνηθισμένους και ερεθιστικούς είναι η γύρη του γρασιδιού. Τα φυτά αυτά είναι κυρίως ποώδη, όπως το σιτάρι, η βρώμη ή το κριθάρι. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητάς τους, μπορούν να αναπτυχθούν σε όλα τα είδη περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένα σε πιο αγροτικές περιοχές.

Επί του παρόντος, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της γύρης στον αέρα από πολυάριθμες πηγές. Μπορείτε να τις βρείτε στις ιστοσελίδες της πόλης σας ή σε ιστότοπους για τον καιρό.

3. Οι πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά: Μούχλα

Η μούχλα είναι ένα άλλο κοινό αλλεργιογόνο στο σπίτι και σε πολλά μέρη όπου ζουν παιδιά. Είναι ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Αυτός ο μύκητας αναδίδει μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Επίσης, τα σπόρια του προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό.

4. Κατοικίδια ζώα

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα είναι εκλυτικοί παράγοντες πολλών αλλεργιών. Η γούνα, το δέρμα, η πιτυρίδα, το σάλιο, ακόμη και τα ούρα των ζώων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά.

5. Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες είναι ισχυρά αλλεργιογόνα στις πόλεις. Στην πραγματικότητα, η έκθεση σε κτίρια που έχουν μολυνθεί από κατσαρίδες μπορεί να είναι η πηγή του άσθματος. Συνήθως, τα χημικά εντομοκτόνα μπορούν να επιδεινώσουν αυτή την αλλεργία . Στην πραγματικότητα, αυτά επιδεινώνουν τα συμπτώματα και δεν κάνουν πολλά για τον έλεγχο των εντόμων.

6. Τροφές

Μερικές από τις κυριότερες τροφές που προκαλούν αυτές τις αλλεργίες είναι:

 • Αγελαδινό γάλα
 • Αυγά
 • Θαλασσινά, όπως ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια
 • Ξηροί καρποί, όπως φιστίκια, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα και κάσιους
 • Σόγια

Επίσης, υπάρχει σύγχυση γύρω από το σιτάρι και τη γλουτένη. Οι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στη γλουτένη του σιταριού, αλλά μάλλον δυσανεκτικοί. Αυτή η αδυναμία πέψης της γλουτένης είναι γνωστή ως κοιλιοκάκη.

7. Τσιμπήματα εντόμων

Οι 9 πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά

Τα τσιμπήματα εντόμων προκαλούν πρήξιμο, κνησμό και ερυθρότητα σε πολλά παιδιά. Οι αλλεργίες στο δηλητήριο των εντόμων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις. Επιπλέον, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των παιδιών.

8. Φάρμακα

Τόσο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, τα αντιβιοτικά αποτελούν μέρος αυτής της ομάδας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας κάποιο είδος ταυτότητας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο. Υπάρχουν βραχιόλια και κολιέ για άτομα με αλλεργία στην πενικιλίνη, την ατροπίνη ή την αδρεναλίνη, ειδικά λόγω του κινδύνου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

9. Οι πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά: Χημικά προϊόντα

Ορισμένα απορρυπαντικά, καλλυντικά προϊόντα ή προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι οδηγούν στις πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά. Υπεύθυνα είναι τα χημικά συστατικά αυτών των προϊόντων. Επίσης, μπορεί να είναι ερεθιστικά για την αναπνευστική οδό ή το δέρμα.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αναφυλαξία. Πρόκειται για την ταχεία και έντονη άμυνα του οργανισμού όταν αντιληφθεί ένα αλλεργιογόνο. Μάλιστα, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Συμπτώματα των πιο κοινών αλλεργιών στα παιδιά

Girl blowing her nose on the couch.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο σε ένα αλλεργιογόνο. Ορισμένες αλλεργίες είναι πιο έντονες από άλλες. Επομένως, αν το παιδί σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ίσως χρειαστεί να κάνετε διάφορες εξετάσεις, ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε τι είδους και τι βαθμού αλλεργίες επηρεάζουν εσάς ή το παιδί σας.

Αλλεργίες στα παιδιά: Συμπτώματα αναπνευστικών αλλεργιών

 • Φτέρνισμα
 • Βήχας
 • Κνησμός στη μύτη ή στο λαιμό
 • Ρινική συμφόρηση ή ρινίτιδα
 • Ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια
 • Άσθμα, συριγμός και δυσκολίες στην αναπνοή

Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών ή τσιμπήματα εντόμων

Τελικές σκέψεις σχετικά με τις πιο συχνές αλλεργίες στα παιδιά

Πολλά παιδιά θα ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους νωρίς. Ωστόσο, άλλα θα ζουν μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι γονείς έχουν καθοριστική σημασία στο να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να αποτρέπουν την επαφή με τα αλλεργιογόνα που τα επηρεάζουν.

Ό,τι και να γίνει, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η αυτοθεραπεία. Επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν καθαρίζετε και να μη χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες στο σπίτι. Η υγεία των παιδιών σας θα ωφεληθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.