Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαρυγγίτιδα στα μωρά

Η φαρυγγίτιδα στα μωρά οφείλεται συνήθως σε ιούς όπως ο αδενοϊός ή ο εντεροϊός. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι βακτηριακής προέλευσης. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε την καλύτερη πορεία δράσης για να την αντιμετωπίσετε.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαρυγγίτιδα στα μωρά

Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η φαρυγγίτιδα είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση στα μωρά, γενικά στα μικρά παιδιά. Πρόκειται για φλεγμονή της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το λαιμό, που συχνά προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι βακτηριακή.

Ο εντοπισμός οποιασδήποτε ασθένειας σε ένα μωρό είναι περίπλοκος, καθώς δεν μπορούν ακόμη να επικοινωνήσουν λεκτικά. Οι γονείς συνήθως το υποπτεύονται όταν το παιδί γίνεται ευερέθιστο ή αρνείται να φάει.

Γενικά, τα μωρά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και θεραπεία. Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φαρυγγίτιδα στα βρέφη και τι πρέπει να κάνετε γι ‘αυτό.

Φαρυγγίτιδα στα μωρά

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η φαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει το λαιμό. Συχνά, σε αυτήν την κατάσταση τείνει να μην γίνεται σωστή διάγνωση ή να συγχέεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, για παράδειγμα.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν σε λάθος θεραπείες για να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Υπάρχει μια γελοία τάση να προτείνουμε τη χρήση αντιβιοτικών για τον ερεθισμό του φάρυγγα. Αυτό είναι απλά λάθος γιατί δεν οφείλεται πάντα σε βακτήρια.

Πρώτα απ ‘όλα, σημειώστε ότι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού με πονόλαιμο δεν υποδηλώνουν φαρυγγίτιδα. Ομοίως, σχεδόν το 70% της φαρυγγίτιδας στα βρέφη είναι ιογενής, οπότε τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν καθόλου.

Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Επιπλέον, συνήθως προκαλείται από μολυσματικό παθογόνο, επομένως είναι μεταδοτική. Τα αδέλφια επηρεάζονται περισσότερο.

Ένα μωρό κλαίει.
Η ύποπτη φαρυγγίτιδα στα βρέφη ξεκινά με παρατεταμένο και ανεξήγητο κλάμα από το βρέφος. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία του για να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία.

Αιτίες για τη φαρυγγίτιδα στα μωρά

Πολλοί ιοί που προκαλούν φαρυγγίτιδα μπορούν να προσβάλλουν ένα βρέφος. Ωστόσο, η ακριβής αιτία δεν είναι κλινικά αποδεδειγμένη. Επιπλέον, αυτός ο τύπος φαρυγγίτιδας συνήθως υποχωρεί μόνος του σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

Μερικοί από τους ιούς που μπορούν να το προκαλέσουν είναι ο αδενοϊός, ο εντεροϊός και ο ιός του απλού έρπητα. Τα κλινικά χαρακτηριστικά αυτών έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, υπάρχει συνήθως φλεγμονή του προαυλικού γαγγλίου στην περίπτωση του αδενοϊού και μπορεί επίσης να υπάρχει επιπεφυκίτιδα.

Η εντεροϊική φαρυγγίτιδα στα βρέφη συνήθως επικρατεί το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Επιπλέον, ο ιός του έρπητα μπορεί να προκαλέσει εξέλκωση κυστιδίων στον ουρανίσκο ή στα ούλα.

Βακτηριακή φαρυγγίτιδα στα μωρά

Σημειώστε ότι η φαρυγγίτιδα στα μωρά μπορεί να είναι βακτηριακή, αν και αυτό είναι σπάνιο. Συγκεκριμένα, η πιο διαδεδομένη οφείλεται σε ένα βακτήριο, τον Streptococcus pyogenes. Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη.

Αυτή η μόλυνση είναι σχετική επειδή μπορεί να παράγει μια πολύ πιο εκτεταμένη κλινική εικόνα από τη φαρυγγίτιδα. Για παράδειγμα, μερικές φορές επηρεάζει το δέρμα ή τα νεφρά. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά.

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας στα μωρά

Είναι δύσκολο για τους γονείς να ανιχνεύσουν στα βρέφη τους τη φαρυγγίτιδα, όπως πολλές άλλες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά δεν μπορούν να το επικοινωνήσουν και επίσης επειδή τα σημάδια τείνουν να είναι μη εμφανή. Τα μωρά είναι συχνά ανήσυχα και δεν μπορούν να κοιμηθούν.

Είναι επίσης ευερέθιστα και χωρίς όρεξη. Μερικά βρέφη μπορεί να κλαίνε διαφορετικά από το κανονικά και μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Επιπλέον, ορισμένα μωρά έχουν πρησμένους αδένες κοντά στο λαιμό.

Ένα άτομο που κρατά ένα θερμόμετρο.
Ο πυρετός είναι ένα από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας στα μωρά. Γίνονται επίσης ευερέθιστα.

Θεραπεία για τη φαρυγγίτιδα στα μωρά

Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει φαρυγγίτιδα. Πράγματι, το 80% των περιπτώσεων οφείλεται σε αυτοπεριορισμένη ιογενή λοίμωξη, αλλά ένας επαγγελματίας πρέπει να τα εξετάσει και να αποκλείσει άλλες αιτίες.

Η ιογενής φαρυγγίτιδα δεν απαιτεί θεραπεία, αλλά ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Θα μειώσει τον πόνο.

Η φαρυγγίτιδα που προκαλείται από τον Streptococcus pyogenes απαιτεί αντιβιοτικά. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν πενικιλίνη από το στόμα καθώς βοηθά στη μείωση των κλινικών συμπτωμάτων και του κινδύνου μετάδοσης.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας

Αυτή η λοίμωξη είναι κοινή σε βρέφη και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο για να μάθετε πώς να την διαχειριστείτε. Δεν είναι όλες οι αιτίες βακτηριακές, οπότε μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά ως την πρώτη πορεία δράσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gerber MA. Diagnosis and treatment of pharyngitis in children. Pediatr Clin North Am. 2005;52(3):729-vi. doi:10.1016/j.pcl.2005.02.004
  • Regoli M, Chiappini E, Bonsignori F, Galli L, de Martino M. Update on the management of acute pharyngitis in children. Ital J Pediatr. 2011;37:10. Published 2011 Jan 31. doi:10.1186/1824-7288-37-10
  • Arnold JC, Nizet V. Pharyngitis. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 2018;202-208.e2. doi:10.1016/B978-0-323-40181-4.00027-X
  • Lang S, Kansy B. Cervical lymph node diseases in children. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2014;13:Doc08. Published 2014 Dec 1. doi:10.3205/cto000111
  • Le Marechal F, Martinot A, Duhamel A, Pruvost I, Dubos F. Streptococcal pharyngitis in children: a meta-analysis of clinical decision rules and their clinical variables. BMJ Open. 2013;3(3):e001482. Published 2013 Mar 9. doi:10.1136/bmjopen-2012-001482
  • Kheirkhah D, Sharif A. Treatment Options of Streptococcal Pharyngitis in Infancy. Jundishapur J Microbiol. 2016;9(11):e41798. Published 2016 Oct 15. doi:10.5812/jjm.41798
  • Álvez González, F. (2008, May 1). Faringitis estreptocócica en niños menores de 2 años. Anales de Pediatria. Ediciones Doyma, S.L. https://doi.org/10.1157/13120214

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.