Zettelkasten, το γερμανικό μυστικό για καλύτερη οργάνωση

Κρατήστε πολλές σημειώσεις για να θυμάστε τις πιο σημαντικές πτυχές ενός θέματος και να τις συνδέετε με άλλες ιδέες. Αυτό είναι το θεμέλιο της μεθόδου Zettelkasten.
Zettelkasten, το γερμανικό μυστικό για καλύτερη οργάνωση

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να εφαρμόσετε τις κατευθυντήριες γραμμές που διαβάσατε σε ένα βιβλίο ή κάτι που παρακολουθήσατε σε ένα βίντεο ή κάτι που ακούσατε στη δουλειά σας, αλλά δεν σας βοήθησαν; Αν ναι, είναι επειδή σίγουρα δεν γνωρίζατε τη μέθοδο Zettelkasten .

Αυτός ο τρόπος δόμησης των ιδεών ενδείκνυται ως σύστημα για τη μελέτη, τον προσωπικό προγραμματισμό και την αποδοτικότητα της εργασίας. Από το όνομα και μόνο, μπορεί να πιστέψετε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί λίγη προσοχή.

Αν και υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, η εγκυρότητα αυτού του τρόπου έχει πρόσφατα επανέλθει λόγω της χρησιμότητάς του για άτομα που ασχολούνται με την έρευνα, τη μάθηση και τη δημιουργία περιεχομένου. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία.

Τι είναι η μέθοδος Zettelkasten;

Zettelkasten είναι μια θεωρία που προτείνει τη λήψη, την ταξινόμηση και τη χρήση σημειώσεων. Στόχος είναι η χρήση των σημειώσεων για τη νοητική οργάνωση των ιδεών και την αφομοίωση των εννοιών, έτσι ώστε να μπορούν να συσχετίζονται παλαιά και νέα κείμενα.

Το σύστημα αυτό είναι γερμανικής προέλευσης και δημιουργήθηκε από τον κοινωνιολόγο Niklas Luhmann, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δική του τακτική για να γράψει 400 ακαδημαϊκά άρθρα και πάνω από 70 βιβλία.

“Zettel” σημαίνει “χαρτί” ή “φύλλο χαρτιού”, ενώ “kasten” σημαίνει “κουτί”. Η ένωση των δύο όρων παραπέμπει σε ένα “κουτί σημειώσεων”. Είναι επίσης γνωστό και ως κουτί με χαρτάκια. Ενώ σήμερα υπάρχουν πολλαπλά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για σημειώσεις, την εποχή εκείνη ο Luhmann χρησιμοποιούσε μόνο μολύβι και χαρτί.

Η ουσία του συστήματος είναι η δημιουργία μιας χρήσιμης σύνδεσης μεταξύ των σημειώσεων. Δεν έχει νόημα να υπάρχει ένας σωρός από σχόλια χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους. Το Zettelkasten βοηθά στα εξής:

  • Επιτρέπει τη βελτίωση των στόχων.
  • Είναι η ρίζα νέων ιδεών.
  • Λειτουργεί ως βοηθός.
  • Χρησιμεύει για τη σύνδεση των σκέψεων.
  • Λειτουργεί ως είδος οργάνωσης.
  • Όλες οι σημειώσεις οδηγούν σε έναν σκοπό.
  • Βοηθάει στον προβληματισμό και τη συλλογιστική για ένα θέμα.
Zettelkasten
Η μέθοδος Zettelkasten σας επιτρέπει να διαμορφώνετε ιδέες, να τις πλέκετε μεταξύ τους και να τις αξιοποιείτε.

Κλειδιά για να εφαρμόσετε τη θεωρία του Zettelkasten στην πράξη

Ο δημιουργός του Zettelkasten έγραφε κάθε σημείωση στο τέταρτο μέρος μιας σελίδας, σημειώνοντας στην πάνω αριστερή περιοχή μια σειρά αριθμών για την αναγνώρισή τους. Επιπλέον, πρόσθεσε διαιρέσεις και διακλαδώσεις σε αυτές τις σημειώσεις.

Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε με τη χρήση λογισμικού, ο χειρισμός του γερμανικού τύπου ντοσιέ απαιτεί την τήρηση ορισμένων κριτηρίων, τα οποία θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Ενοποίηση, μία σημείωση ανά ιδέα

Αυτό είναι γνωστό ως “αρχή της ατομικότητας”. Το σωστό είναι μία ιδέα ανά φύλλο, διότι η ατομικότητα διευκολύνει την ακριβή συσχέτισή τους. Η βάση είναι να γράφετε σύντομες σημειώσεις και να προσδιορίζετε την προέλευσή τους.

Εφαρμόστε την αυτονομία

Αυτονομία σημαίνει ότι κάθε σημείωση πρέπει να γίνεται κατανοητή χωρίς να εξαρτάται από άλλες παρατηρήσεις. Μπορείτε να τη μετακινήσετε, να τη διαχωρίσετε, να τη συνδέσετε ή να την επεξεργαστείτε, αλλά η σημείωση θα γίνεται πάντα κατανοητή από μόνη της.

Μια ιδιαιτερότητα της αυτονομίας είναι ότι αυτό που έχετε γράψει, θα διατηρήσει τη χρησιμότητά του, ακόμη και αν η αρχική πηγή πληροφοριών εξαφανιστεί.

Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις

Μην χρησιμοποιείτε φανταχτερές λέξεις γιατί το απλό περιεχόμενο αφομοιώνεται πιο γρήγορα. Γράψτε με δικά σας λόγια, ώστε όταν διαβάσετε το θέμα να το καταλάβετε, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό πριν το γράψατε.

Σχόλια με συνδέσμους

Η σημασία των συνδέσμων είναι ότι αν μια σημείωση δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο, θα χάσει τη χρησιμότητά της. Ενώ η ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για την κατανόηση των σημειώσεων, η σύνδεσή τους τις καθιστά πιο χρήσιμο υλικό.

Είναι ζωτικής σημασίας να εξηγείται ο λόγος της σύνδεσης. Διαφορετικά, με την πάροδο του χρόνου ξεχνιέται ο λόγος της σύνδεσης.

Μην δημιουργείτε κατηγορίες

Ένα Zettelkasten δεν είναι ταξινομημένο με ιεραρχίες ή κατηγορίες, ώστε να το χρησιμοποιείτε ως βάση για ελεύθερη σκέψη. Αν έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια τάξη, αυτή θα ήταν με βάση τα θέματα. Ο ενδεδειγμένος τρόπος διάκρισης των σημειώσεων είναι οι κωδικοί αριθμών και γραμμάτων. Για παράδειγμα: 1, 1α, 2, 2α, 2β, 3.

Μη διαγράψετε καμία σημείωση

Ακόμη και αν θεωρείτε ένα σχόλιο παρωχημένο, μη το διαγράψετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισυνάψετε μια άλλη σημείωση που να αιτιολογεί την απώλεια της εγκυρότητας. Από το αρχείο θα αντιληφθείτε αργότερα πώς μετασχηματίστηκαν οι σκέψεις σας .

Συνοψίστε

Εφόσον συγκεντρώνετε θέματα, κατασκευάστε συνοπτικές σημειώσεις. Δηλαδή, μια σημείωση που καλύπτει την αλληλουχία των συνδέσμων με τις άλλες σημειώσεις. Αυστηρά όλα θα πρέπει να παραπέμπουν στο σημείο από το οποίο προήλθαν, είτε από μια σημείωση είτε από μια σχετική ιδέα.

Πλεονεκτήματα της οργάνωσης μέσω της μεθόδου Zettelkasten

Η οργάνωση μέσω της μεθόδου Zettelkasten συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα, τη μνήμη, τον προγραμματισμό και την εξάλειψη του άγχους. Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο για κάποιον που είναι οργανωμένος να ξεχάσει λεπτομέρειες και είναι πιο πιθανό να επιτύχει χάρη σε αυτή την ικανότητα, τονίζει το Forbes magazine .

Επιπλέον, μια μελέτη από το περιοδικό Brain, Behavior and Immunity αναφέρει ότι τα οργανωμένα άτομα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Το επιχείρημα είναι ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τα επίπεδα της ιντερλουκίνης-6 και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, 2 θεμελιώδη στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα.

a women with notes and disorganization
Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την αποδοτικότητα, τη μνήμη και τη μείωση του στρες.

Συστάσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Zettelkasten

Η υπομονή είναι μια αρετή που πηγάζει από αυτό το σύστημα. Μην τα παρατάτε στην αρχή επειδή το θεωρείτε περίπλοκο. Σιγά-σιγά θα γίνει το κλικ με την τεχνική και θα δημιουργήσετε μια μεγάλη βάση δεδομένων.

Ωστόσο, αν θέλετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο με σύγχρονα εργαλεία, μπορείτε να δοκιμάσετε εφαρμογές σημειώσεων για κινητά τηλέφωνα. Ένα άλλο μυστικό είναι να μην περιμένετε πολύ καιρό για να εισάγετε νέες ιδέες. Ενεργήστε γρήγορα και σεβαστείτε τις αρχές της ατομικότητας, της αυτονομίας και της σύνδεσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.