Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Τα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, όπως αυτά που περιέχουν ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά, έχουν ευεργετική επίδραση στη γνωστική υγεία. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε περισσότερα.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η μεσογειακή διατροφή έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι η ικανότητά της να βελτιώνει τη μνήμη. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής, που βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, είναι ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας.

Εκτός από το ότι προστατεύει την καρδιά, η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να προστατεύσει το σώμα από γνωστική εξασθένηση. Έτσι, η αύξηση της πρόσληψης ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση ισχυρής υγείας του εγκεφάλου. Τι λένε τα στοιχεία;

Λιπαρά οξέα για βελτίωση της μνήμης

Τα καλύτερα τρόφιμα για τον εγκέφαλο είναι τα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα τα ακόρεστα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη μνήμη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ρόλο στον σχηματισμό και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιπλέον, διεγείρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν ακόμη και να μειώσουν το πρήξιμο του εγκεφάλου.

Τρόφιμα όπως τα παρακάτω περιέχουν λιπαρά οξέα:

  • Φυτικά έλαια, ιδιαίτερα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Λιπαρά ψάρια
  • Οστρακόδερμα
  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life Sciences αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθά στη βελτίωση της μνήμης. Αναφέρει επίσης ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά εκτελούν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις αλλαγές στον ιππόκαμπο.

Τροφές από τη μεσογειακή διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από πολλά τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωσή τους βοηθά στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου.

Τα αντιοξειδωτικά στη μεσογειακή διατροφή συμβάλλουν στη μνήμη

Τα αντιοξειδωτικά είναι άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ή τη βελτίωση της γνωστικής υγείας. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε αυτές τις ουσίες, ειδικά στα λαχανικά που την αποτελούν.

Για να συμπεριλάβετε φλαβονοειδή όπως ανθοκυανίνες ή κουρκουμίνη στην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει να καταναλώνετε κόκκινα λαχανικά και μπαχαρικά.

Όπως αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Clinical and Experimental Research, η τακτική κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη στους ενήλικες.

Καθώς η μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά φυτικά τρόφιμα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης. Μόλις τα απορροφήσει το σώμα, μετριάζουν τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων τύπων πολύπλοκων ασθενειών.

Προσοχή στο κρασί στη μεσογειακή διατροφή

Παρά τα πολλαπλά οφέλη αυτής της διατροφής, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με ένα από τα συστατικά της. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί πίστευαν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται τώρα.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση, η οποία επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Αν και ορισμένα παλιά επιστημονικά άρθρα αναφέρουν ότι το κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, η περιεκτικότητά του σε τανίνη είναι σημαντικά χαμηλότερη από την περιεκτικότητα σε τανίνη των σταφυλιών. Επιπλέον, το ίδιο το αλκοόλ μειώνει την απορρόφησή τους και προκαλεί εντερικά προβλήματα.

Οι τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση αυτού του ποτού δεν έχει προστατευτικές επιδράσεις στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Ένα άτομο που χύνει ένα ποτήρι κρασί.
Οι ειδικοί δεν προτείνουν την κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Μια ποικίλη διατροφή που δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων τροφίμων σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά και λιπαρά υψηλής ποιότητας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, γι ‘αυτό έχουν θετικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση.

Επιπλέον, όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σύνθετων ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε τακτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, καθώς και ψάρια και μπαχαρικά.

Αναφέραμε τις αρνητικές πτυχές του κρασιού και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πίνετε περισσότερο νερό. Η χρήση μπαχαρικών για να καρυκεύσετε το φαγητό σας είναι σημαντική, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στη διατροφή σας. Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alzoubi KH., Mayyas F., Abu Zamzam HI., Omega 3 fatty acids protects against chronic sleep deprivation induced memory impairment. Life Sci, 2019. 227: 1-7.
  • Summers WK., Martin RL., Liu Y., Peña B., Marsh GM., Complex antioxidants in a randomized singel blinded study of memory in seniors. Aging Clin Exp Res, 2018. 30 (4): 395-405.
  • Aridi YS, Walker JL, Wright ORL. The Association between the Mediterranean Dietary Pattern and Cognitive Health: A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(7):674. Published 2017 Jun 28. doi:10.3390/nu9070674
  • Féart C, Samieri C, Barberger-Gateau P. Mediterranean diet and cognitive function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(1):14‐18. doi:10.1097/MCO.0b013e3283331fe4
  • Anastasiou CA, Yannakoulia M, Kosmidis MH, et al. Mediterranean diet and cognitive health: Initial results from the Hellenic Longitudinal Investigation of Ageing and Diet. PLoS One. 2017;12(8):e0182048. Published 2017 Aug 1. doi:10.1371/journal.pone.0182048

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.