Εξόγκωμα γύρω από ένα piercing: Τι μπορείτε να κάνετε

Η παρουσία ενός εξογκώματος γύρω από ένα piercing συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως λοίμωξη. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης.
Εξόγκωμα γύρω από ένα piercing: Τι μπορείτε να κάνετε

Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιουνίου, 2022

Το εξόγκωμα γύρω από ένα piercing δεν αποτελεί λόγο πανικού. Παρόλο που είναι πολύ συχνές, ενοχλητικές και δυσάρεστες, αυτές οι μάζες εμφανίζονται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης και συνήθως αυτοθεραπεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Μια μάζα γύρω από ένα piercing προκαλείται από τη διάσπαρτη συσσώρευση ουλώδους ιστού και εμφανίζεται συχνότερα στους πυκνότερους ιστούς, όπως ο χόνδρος της μύτης ή του αυτιού.

Παρόλο που μερικές φορές συγχέεται με ένα χηλοειδές ή μια λοίμωξη, η πραγματική προέλευση είναι η παρουσία μιας υπερτροφικής ουλής που σχηματίζεται από τραύμα στον ιστό μετά την τοποθέτηση του piercing. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα των κοσμημάτων είναι απαραίτητη.

Γιατί εμφανίζεται ένα εξόγκωμα γύρω από ένα piercing;

Αυτές οι υπερτροφικές ουλές στα piercings έχουν πολλαπλούς παράγοντες που σχετίζονται με αυτές και η αιτία τους είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι πρόκειται για μια αντίδραση του οργανισμού.

Αυτή η υπερτροφική ουλή προκαλείται από τραύμα μαλακών μορίων. Ο χόνδρος, το δέρμα, οι μύες και η ινώδης περιοχή φλεγμαίνουν. Αυτό οδηγεί στην υπερπαραγωγή κολλαγόνου. Αυτός ο νέος ιστός συσσωρεύεται πάνω από το τραύμα, σχηματίζοντας το εξόγκωμα.

Υπάρχει τρόπος να το προλάβετε;

Το εξόγκωμα γύρω από ένα piercing ή η υπερτροφική ουλή μπορεί να εμφανιστεί ώρες μετά το piercing έως εβδομάδες ή χρόνια αργότερα. Επειδή υπήρξε τραύμα (τοποθέτηση κοσμήματος) πριν, θα μπορούσε να προληφθεί με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα της περιοχής γύρω από το piercing.

Συνιστάται η ακόλουθη φροντίδα:

 • Αποφεύγετε να αγγίζετε τη διάτρητη περιοχή, ιδίως με άπλυτα χέρια.
 • Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή άλλων τραυματισμών στην περιοχή της διάτρησης.
 • Μην ασκείτε συνεχή πίεση.
 • Αξιολογήστε τον τύπο του κοσμήματος πριν το τοποθετήσετε. Οι αλλεργίες στο υλικό μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή. Συνιστώνται υποαλλεργικά κοσμήματα (χρυσός 18 ή 24 καρατίων, ανοξείδωτος χάλυβας ή τιτάνιο).
 • Καθαρίζετε το σκουλαρίκι 2 έως 3 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση με φυσιολογικό διάλυμα ή ουδέτερο σαπούνι.
 • Σε περίπτωση που έχετε κάνει piercing στο αυτί, προσπαθήστε να φοράτε τα μαλλιά σας ψηλά όταν φοράτε σκουλαρίκια.
Higiene para colocar un piercing.
Το σημείο όπου τοποθετείται το κόσμημα θα πρέπει να έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα φροντίδας και υγιεινής.

Θεραπεία των υπερτροφικών ουλών

Η καλύτερη θεραπεία για ένα εξόγκωμα είναι η υπομονή. Συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 μήνες, χρόνος που είναι αρκετός για να σας κάνει να ανησυχήσετε.

Ως πρόσθετα μέτρα, θα μπορούσατε να αφαιρέσετε το κόσμημα και να χρησιμοποιήσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή οινόπνευμα για να το καθαρίσετε. Στη συνέχεια, απλώστε κάποιο αντισηπτικό τζελ ή υγρό και αντικαταστήστε το σκουλαρίκι σε λιγότερο από 15 λεπτά, γιατί δεν θέλετε να κλείσει η τρύπα.

Συνιστάται επίσης να τοποθετήσετε πάγο κοντά στην περιοχή για το πολύ 5 λεπτά. Μόλις επουλωθεί, μπορείτε να αλλάξετε το κόσμημά σας με ένα άλλο από διαφορετικό υλικό, αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει αλλεργική διαδικασία.

Μπορείτε επίσης να κάνετε καθημερινά μασάζ στην περιοχή με λάδι και να καθαρίζετε την περιοχή με φυσιολογικό ορό ή ένα ουδέτερο σαπούνι με αντιβακτηριδιακή δράση. Ωστόσο, αν υπάρχει υποψία μόλυνσης, δεν μπορεί να αφαιρεθεί το κόσμημα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορο κλείσιμο της πληγής.

Πώς να διακρίνετε ένα εξόγκωμα γύρω από ένα piercing από μια μόλυνση και ένα χηλοειδές

Το κλασικό εξόγκωμα γύρω από το piercing δεν είναι ούτε μόλυνση ούτε χηλοειδές. Είναι μια υπερτροφική ουλή.

Τα χηλοειδή είναι δυσανάλογα μεγάλες ουλές. Μπορούν να εμφανιστούν αυθόρμητα ή δευτερογενώς μετά από τραύμα, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πάντα υπερβαίνουν τα όρια της πληγής που τα προκάλεσε.

Ένα πραγματικό χηλοειδές εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 3 και 12 μηνών μετά τον τραυματισμό και συνεχίζει να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις υπερτροφικές ουλές, στις οποίες η ανάπτυξη σταματά.

Από την άλλη πλευρά, οι υπερτροφικές ουλές είναι ογκώδεις και σκληρές αλλά ποτέ δεν υπερβαίνουν τα όρια της αρχικής πληγής. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχουν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης.

Όταν υπάρχει λοίμωξη, η διαδικασία προκαλεί κάποιο πυρετό και ερυθρότητα στην περιοχή, πρήξιμο, πόνο κατά την ψηλάφηση και θερμότητα γύρω από τη διάτρητη περιοχή. Περιστασιακά μπορεί να υπάρχουν κίτρινες/πράσινες εκκρίσεις με άσχημη οσμή.

Η θεραπεία της λοίμωξης γίνεται με τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται αφαίρεση του piercing και αποστράγγιση του πύου. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από γιατρό, καθώς η αφαίρεση του κοσμήματος με συνεχιζόμενη λοίμωξη απαιτεί προσεκτικό περιβάλλον για την επέμβαση.

Τα χηλοειδή, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζονται με διηθητικά κορτικοστεροειδή, λέιζερ, κρυοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται επίσης την αφαίρεση του κοσμήματος.

Piercing en la boca.
Υπάρχουν περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες και πιο επιρρεπείς στις παρενέργειες του κοσμήματος, όπως τα χείλη και η γλώσσα.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ γιατρό;

Ορισμένα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα είναι τα εξής:

 • Πυρετός
 • Έκκριση κίτρινου ή πρασινωπού πύου με άσχημη οσμή
 • Πόνος που αυξάνεται προοδευτικά σε ένταση και είναι πιο αισθητός όταν τρίβεται
 • Προοδευτική ερυθρότητα με τάση σκουρόχρωσης της περιοχής (από κόκκινο σε μωβ)
 • Παρουσία μιας διογκωμένης ουλής που δεν παραμένει στα όρια της διάτρητης περιοχής και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου

Τα σκουλαρίκια χρειάζονται 3 έως 6 μήνες για να ολοκληρώσουν την επούλωση. Μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία ή ενόχληση στην περιοχή και είναι φυσιολογικό να έχετε ερυθρότητα με ελαφρύ πρήξιμο. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.