Οι διαφορετικοί τύποι μύτης: Ποιος είναι ο δικός σας;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μύτης. Καθένας έχει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τη γοητεία του. Τους γνωρίζετε; Σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από τη γεωγραφική και πολιτιστική καταγωγή.
Οι διαφορετικοί τύποι μύτης: Ποιος είναι ο δικός σας;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρετε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μύτης; Από αισθητική άποψη, το κέντρο του προσώπου είναι πολύ σημαντικό για την εναρμόνιση των χαρακτηριστικών του. Γι ‘αυτό, σε μεγάλο βαθμό, τα πρόσωπα των ανθρώπων εξαρτώνται από τους τύπους της μύτης.

Φυσικά, πέρα ​​από αυτό, η μύτη σας επιτρέπει να αναπνέετε, να αντιλαμβάνεστε μυρωδιές και να κρατά τα γυαλιά σας. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε συγκεκριμένα στους τύπους της μύτης.

Ξέρετε τι τύπο έχετε;

Οι διαφορετικοί τύποι μύτης

Όπως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, η μύτη κάθε ατόμου είναι διαφορετική και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για αυτόν τον λόγο, μπορούμε να πούμε ότι, παρόλο που είναι όλες διαφορετικές, εναρμονίζουν πάντα το πρόσωπο.

Τώρα, ο ανατομικός σχεδιασμός της μύτης είναι βασικός: τα ρουθούνια ή οι ρινικές κοιλότητες που περνά ο αέρας, δύο ρινικά πτερύγια που καλύπτουν αυτές τις κοιλότητες, το διάφραγμα και το άκρο. Αυτά, με τη σειρά τους, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τους τύπους της μύτης.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορές από μύτη σε μύτη. Οι μύτες ποικίλλουν ανάλογα με το σχήμα της γέφυρας, το ύψος, το πλάτος και το άνοιγμα των ρινικών κοιλοτήτων, μεταξύ άλλων πτυχών. Αυτό καθιστά δυνατή την ταξινόμησή τους σε μεγάλες ομάδες, ανάλογα με το γενικό τους σχήμα.

γαμψή μύτη
Οι τύποι της μύτης σχετίζονται με τη γεωγραφική καταγωγή και την απόκλιση μεταξύ των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

Τύποι μύτης: Επίπεδη μύτη

Μια επίπεδη μύτη χαρακτηρίζεται από το ότι έχει μια μικρή βυθισμένη γέφυρα. Τα ρουθούνια εκτείνονται προς τα πλάγια. Επίσης, η άκρη είναι επίπεδη.

Παίρνει το όνομά της επειδή έχει μια βυθισμένη ή πεπλατυσμένη εμφάνιση από το πλάι. Με άλλα λόγια, το ρινικό εξάρτημα δεν προεξέχει πολύ από το πρόσωπο.

Οι επίπεδες μύτες είναι συχνές σε πληθυσμούς με κίτρινες και μαύρες αποχρώσεις του δέρματος. Στους Ασιάτες, είναι λιγότερο συνηθισμένη από ό, τι σε άτομα με αφρικανική καταγωγή.

Τύποι μύτης: Μύτη που κοιτάει προς τα επάνω- γαλλική μύτη

Σε αντίθεση με το προηγούμενο, μια γαλλική μύτη έχει ένα προεξέχον άκρο. Το διάφραγμα είναι συνήθως ίσιο, αν και κάμπτει λίγο προς το τέλος. Επομένως, οι ρινικές κοιλότητες φαίνεται να δείχνουν προς τα εμπρός.

Αυτός ο τύπος μύτης είναι συχνός σε άτομα από τη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, κυριαρχεί και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Αυτός ο τύπος μύτης προέκυψε από μια προσαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπνέουν καλύτερα κρύο αέρα.

Από την άλλη πλευρά, οι γαλλικές μύτες μοιάζουν αιχμηρές, όπως αυτές κάποιων χαρακτήρων κόμικς. Είναι ένα από τα πιο απαιτητικά σχήματα μύτης στις ρινοπλαστικές. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν εναρμονίζονται σε όλα τα πρόσωπα με τον ίδιο τρόπο.

Ευρεία μύτη

Το διακριτικό χαρακτηριστικό μιας ευρείας μύτης είναι μια συνεχής διεύρυνση από το ευθύ διάφραγμα έως την άκρη. Ο διάσημος παίκτης μπάσκετ Lebron James έχει αυτό το είδος μύτης.

Τα ρινικά πτερύγια διαστέλλονται, όπως και οι ρινικές κοιλότητες. Ονομάζεται επίσης Nubian μύτη επειδή είναι συχνή σε Αφρικανούς Αμερικανούς, σε κατοίκους της Ανατολικής Ασίας και σε Ισπανικές εθνικότητες. Είναι επίσης κοινή σε άλλους πληθυσμούς της Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν.

Aquiline, ή ρωμαϊκή μύτη

Η μύτη αυτή έχει μια ψηλή, μακριά και εξέχουσα γέφυρα. Το διάφραγμα καμπυλώνει προς τα μέσα στην άκρη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης γνωστό ως μύτη αγκίστρι, αφού μοιάζει με ράμφος πουλιού. Είναι πιο αισθητό από το πλάι.

Είναι χαρακτηριστικό ορισμένων εθνικών ομάδων της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία). Επίσης, είναι κοινό μεταξύ των Αράβων και των περιοχών που κάποια στιγμή είχαν καταληφθεί από αυτούς στο παρελθόν, καθώς και στους σλαβικούς λαούς.

Ελληνική μύτη

Η μύτη της Ελλάδας είναι ισορροπημένη στις αναλογίες της. Η γέφυρα είναι ευθεία, το διάφραγμα μόλις προεξέχει και τα ρουθούνια είναι μικρά. Έτσι, τα ρινικά πτερύγια δεν διαστέλλονται πολύ. Είναι το τέλειο συμπλήρωμα στο λεγόμενο ελληνικό προφίλ.

Μπορείτε να παρατηρήσετε αυτόν τον τύπο σχήματος μύτης σε κλασικά ελληνο-λατινικά εικονογραφικά και γλυπτικά έργα. Αυτός ο τύπος μύτης κυριαρχεί, αν και όχι αποκλειστικά, στις ευρωπαϊκές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Τύποι μύτης: Μύτη σαν λάμπα

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, αυτή η μύτη μοιάζει με λάμπα. Έχει μια στρογγυλή, φαρδιά ρινική άκρη. Στην πραγματικότητα, τα ρινικά πτερύγια δεν κολλούν τόσο πολύ.

Φυσικά, η στρογγυλεμένη ή σφαιρική άκρη είναι αισθητή, καθώς και η διεύρυνση του τμήματος που περιβάλλει τις ρινικές κοιλότητες. Αυτός ο τύπος μύτης είναι συχνός σε άτομα με μαύρο δέρμα, σε άτομα με αφρικανική καταγωγή και σε Αμερικανούς μικτής φυλής.

Μικρή μύτη

Μια μικρή μύτη ανασηκώνεται. Είναι πολύ πιο κοντή στη γέφυρα και στο διάφραγμα. Μπορεί να στρογγυλοποιηθεί στη βάση. Επίσης, γενικά δεν είναι πολύ φαρδιά και έχει μικρά πτερύγια και μικροσκοπικές ρινικές κοιλότητες.

Η απόσταση από την αψίδα των φρυδιών έως κάτω από τα ρουθούνια είναι μικρή σε σύγκριση με τους άλλους τύπους μύτης. Γι ‘αυτό φαίνεται τόσο μικρή στο πρόσωπο ενός ατόμου.

Τύποι μύτης: Μεγάλη και παχιά μύτη

Αυτή η μύτη καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του προσώπου ενός ατόμου. Μπορεί να είναι σαν τη ρωμαϊκή ή με μεγάλα ρινικά πτερύγια, με στρογγυλεμένο ή βολβοειδές άκρο.

Αυτός ο τύπος μύτης είναι ορατός από την πλευρά, αλλά και από το μπροστινό μέρος. Ο διάσημος λογοτεχνικός χαρακτήρας Cyrano de Bergerac είναι μια εμβληματική περίπτωση ενός ατόμου με μεγάλη μύτη.

Αυτός ο τύπος μύτης δεν κυριαρχεί σε μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού. Ωστόσο, είναι λιγότερο συχνή στους Ασιάτες και τους Βόρειους Ευρωπαίους.

στραβη μύτη
Αυτός ο τύπος μύτης είναι μεγάλος και μοναδικός.

Στραβή ή ασύμμετρη μύτη

Οι μύτες ορισμένων ανθρώπων μπορεί να είναι κάπως άνισες. Η μία πλευρά είναι διαφορετική από την άλλη. Μπορεί επίσης να μοιάζει με καμπύλη σε σχήμα S όταν φαίνεται από μπροστά. Η ανομοιογένεια ή η ασυμμετρία μπορεί να οφείλεται σε τραύμα.

Ο ηθοποιός Owen Wilson έχει αυτόν τον τύπο μύτης.

Ποικίλες μύτες

Η μύτη είναι το μέρος του προσώπου που προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή. Κάθε τύπος μύτης είναι διαφορετικός και πολύ προσωπικός. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με τη μύτη τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη ρινοπλαστική ως επιλογή για βελτίωση ή αλλαγή του σχήματος της μύτης τους.

Ωστόσο, η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, σε αποκλίνον διάφραγμα ή σε συγγενή δυσπλασία.

Σε γενικές γραμμές, το σχήμα της μύτης αντικατοπτρίζει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, τους προγόνους μας, τον πολιτισμό και η γεωγραφική τοποθεσία μας. Στην πραγματικότητα, οι τύποι της μύτης μπορούν επίσης να μας πουν ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
  • Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
  • Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
  • Vargas H.  Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea].  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
  • Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
  • Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.