Εξογκώματα στο πέος: Αιτίες και θεραπείες

Τα εξογκώματα στο πέος είναι πολύ συχνά και εμφανίζονται σε πολλούς άνδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κοινές αιτίες που δεν απαιτούν θεραπεία. Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες και πώς να τα αντιμετωπίσετε.
Εξογκώματα στο πέος: Αιτίες και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου, 2020

Τα εξογκώματα στο πέος συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία και είναι οι πιο συχνά σε άνδρες που έχουν ακμή σε άλλα μέρη του σώματός τους. Ωστόσο, αυτά τα εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα στη ζωή. Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου οκτώ στους δέκα άντρες έχουν ή είχαν εξογκώματα στο πέος.

Γενικά, είναι μια συχνή κατάσταση μεταξύ των ανδρών.

Τι προκαλεί τα εξογκώματα στο πέος;

Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε ότι το πέος έχει ένα στρώμα λεπτού, συρόμενου δέρματος. Αυτή ακριβώς η λεπτότητα και η ικανότητα κίνησης το καθιστούν ευαίσθητο. Το πάνω άκρο αυτού του ολοκληρωμένου τμήματος καταλήγει σε αυτό που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ως την ακροποσθία, το μέρος του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο.

Η βάλανος είναι μια περιοχή που επηρεάζεται συνήθως από τα εξογκώματα στο πέος. Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν: μια κορυφή, όπου βρίσκεται η τρύπα για ούρηση και εκσπερμάτωση, και μια βάση που ονομάζεται «στέμμα» της βαλάνου. Το στέμμα έχει μια αυλάκωση κάτω από την οποία συνήθως έρχεται σε επαφή με την ακροποσθία και τον χαλινό. Το τελευταίο είναι μια μικρή δομή που ενώνει το δέρμα του πέους με τη βάλανο.

Η βάλανος έχει θηλές και αδένες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι και ο καθένας θα μπορούσε να τους περάσει για εξογκώματα όταν γίνουν λίγο μεγαλύτεροι. Αυτά τα εξογκώματα είναι αρκετά κοινά, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Στη συνέχεια, θα απαριθμήσουμε τις συχνότερες αιτίες εξογκωμάτων στο πέος, ώστε να γνωρίζετε ποια είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία και ποια είναι ακίνδυνα. Εδώ είναι οι οκτώ πιο συχνές αιτίες:

 1. Εξογκώματα στο πέος και σπυράκια

Τα σπυράκια είναι κοινά εξογκώματα στο πέος και είναι παρόμοια με την ακμή του προσώπου. Τείνουν να εκρήγνυνται στα άκρα της βαλάνου και γίνονται εμφανή όταν ένας άντρας κινεί την ακροποσθία του. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος γνωστός ως σημεία Fordyce. Είναι μικρές ανώδυνες λευκές κουκκίδες. Πρόκειται για απλούς σμηγματογόνους αδένες και δεν χρειάζονται θεραπεία.

πόνος στο πέος
Τα σπυράκια στο πέος μπορεί να εμφανίζονται ως μικρά, ανώδυνα λευκά σημεία που δεν χρειάζονται θεραπεία.
 1. Έλκη του πέους

Σε αντίθεση με τα τυπικά σπυράκια, τα έλκη τρυπούν το δέρμα. Ένα έλκος του πέους συνδέεται στενά με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο σοβαρός πόνος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα αυτών των ΣΜΝ και συνήθως εμφανίζεται με πυρετό. Απαιτεί άμεση θεραπεία, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε έλκος. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιθανότατα μια μεταδοτική λοίμωξη.

 1. Τα θυλάκια των μαλλιών που μοιάζουν με εξογκώματα στο πέος

Οι τρίχες των όρχεων και η βάση του πέους μπορεί να μοιάζουν με εξογκώματα στην περιοχή όπου προσκολλώνται στο δέρμα. Είναι σύνηθες να ανησυχούν όσοι άνδρες τα παρατηρούν και μπορεί να σπεύσουν στα γραφεία των γιατρών τους, καθώς τα εν λόγω εξογκώματα εμφανίζονται συχνά σε μεγάλο αριθμό. Τα θυλάκια των μαλλιών είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές όπου υπάρχουν τρίχες στο σώμα σας. Δεν απαιτούν θεραπεία οποιουδήποτε είδους και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Αντίθετα, είναι απαραίτητα.

 1. Φουσκάλες

Οι φουσκάλες είναι σάκοι υγρού στο δέρμα. Εμφανίζονται όταν υπάρχουν εγκαύματα δευτέρου βαθμού ή όταν υπάρχει λοίμωξη, η οποία πιθανότατα οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εάν εμφανιστούν στο πέος. Έτσι, τα άτομα με αυτό το πρόβλημα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους και, εάν είναι δυνατόν, και έναν δερματολόγο.

 1. Κύστες οσχέου

Μια κύστη είναι ένα εξόγκωμα σημαντικού μεγέθους που περιέχει επίσης υγρό στο εσωτερικό. Δεν είναι συμπαγές στο εσωτερικό, ούτε έχει την τυπική διαμόρφωση μιας φουσκάλας. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα λευκό υγρό που μπορεί να μεγαλώνει μέχρι να εκραγεί και το υγρό να διαρρεύσει από αυτό.

Δεν είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά ορισμένοι άνδρες επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία και δεν χρειάζονται θεραπεία, εκτός εάν γίνουν αρκετά μεγάλα και αλλάξουν τη λειτουργία του πέους ή των όρχεων.

 1. Κονδυλώματα

Μπορείτε να υποψιάζεστε ότι τυχόν καφέ εξογκώματα στο πέος που διατηρούν την υγρασία στο πάνω μέρος τους είναι κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ειδικά εάν μοιάζουν με κουνουπίδι. Πρέπει να ξέρετε πώς να τα αναγνωρίσετε, επειδή είναι συχνά ένας τύπος λοίμωξης από ιό ανθρώπινου θηλώματος.

Τα κονδυλώματα είναι ενδεικτικά για ΣΜΝ και πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Όταν πρόκειται για ιό ανθρώπινων θηλωμάτων, μια γυναίκα θα επηρεαστεί περισσότερο από έναν άνδρα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο ιός είναι πρόδρομος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

χέρι δείχνει το πέος
Η παρουσία κονδυλωμάτων στο πέος μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Επομένως, απαιτούν ιατρική βοήθεια.
 1. Λευκές φουσκάλες

Ο σκληροειδής λειχήνας του πέους είναι μια σχετικά άγνωστη ασθένεια που συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Μπορεί να εμφανιστεί στη βάλανο, στην ακροποσθία ή στο σώμα του πέους. Εκδηλώνεται ως μια σειρά από λευκές κυψέλες. Είναι μια ασθένεια αυτοάνοσης φύσης. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το σώμα επιτίθεται στις δικές του δομές. Επομένως, δεν είναι λοίμωξη και δεν εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Επίσης, ο σκληροειδής λειχήνας εξαφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο και συχνά απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Εάν τα εξογκώματα γίνουν κόκκινα και έχουν βελούδινη υφή, τότε ένας γιατρός πρέπει να τα αναλύσει αμέσως, καθώς αυτό υποδηλώνει καρκίνο του πέους.

 1. Εξογκώματα στο πέος και μαργαριταροειδείς βλατίδες πέους

Είκοσι τοις εκατό των ανδρών εμφανίζουν αυτό το είδος εξογκωμάτων στο πέος. Εκδηλώνονται γύρω από τη βάλανο, συγκεκριμένα. Ορισμένες μελέτες εντόπισαν υψηλότερο επιπολασμό των μαργαριταροειδών βλατίδων σε τέσσερις άντρες στους δέκα κάτω των 25 ετών. Σε ιατρικούς όρους, αυτή η βλατίδα είναι αγγειοϊίνωμα. Είναι ένα μείγμα μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και ινώδους ιστού. Επίσης, δεν είναι μολυσματικό, δεν απαιτεί θεραπεία και δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Enríquez-Merino J, Ramos-Garibay A, López-López AM. Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Rev Cent Dermatol Pascua. 2019;28(1):25-29.
 • Brener KJ, Janeiro SMR, Aldrete VJ, et al. Carcinoma escamoso de pene: comunicación de un caso y revisión de la bibliografía. Bol Col Mex Urol. 2007;22(2):83-90.
 • Gibas A, Matuszewski M, Michajłowski I, Krajka K. Acne inversa of the scrotum and penis – aggressive urological treatment. Cent European J Urol. 2012;65(3):167–169.
 • Kumar P, Das A, Savant SS. Multiple Shiny Papules on the Shaft of the Penis. Indian J Dermatol. 2015;60(3):325.
 • Larrondo Muguercia, Rubén José, et al. “Lesiones en los genitales externos: Enfoque diagnóstico y conducta que debe seguir el Médico de la Familia.” Revista Cubana de Medicina General Integral 14.1 (1998): 5-14.
 • Peyrí Rey, E., and O. Arango Toro. “Liquen escleroso y atrófico del pene: lesión preneoplásica.” Actas Urológicas Españolas 27.2 (2003): 73-74.
 • Radhakrishnan S, Agarwal DC. Fordyce spots masquerading as penile warts. Med J Armed Forces India. 2016;72(4):384–385.
 • Rivera, Olivia Lugo, and Rosalía Cancela. “Patología cutánea del pene.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 8.3 (1999): 133-142.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.