Τι είναι η παραφίμωση: πώς αντιμετωπίζεται

20 Οκτωβρίου 2019
Η παραφίμωση είναι μια ιατρική πάθηση κατά την οποία η ακροποσθία του πέους παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο και δε μπορεί να επιστρέψει στην αρχική της θέση.

Εσείς γνωρίζετε τι είναι η παραφίμωση; Η παραφίμωση είναι μια πάθηση κατά την οποία η ακροποσθία λαμβάνει μια ανώμαλη ανατομική θέση. Η ακροποσθία είναι ένα τμήμα δέρματος το οποίο καλύπτει την κορυφή του πέους, γνωστή και ως βάλανος.

Όταν πάσχει από παραφίμωση κάποιος, η ακροποσθία παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο και δε μπορεί να επιστρέψει στην αρχική της θέση. Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, καθώς το αίμα του πέους δε μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική ροή.

Είναι σημαντικό να μη μπερδέψετε την παραφίμωση με τη φίμωση. Η τελευταία αναφέρεται στο περίσσιο δέρμα που αποτρέπει την πλήρη αποκάλυψη της βαλάνου. Η φίμωση είναι φυσιολογική στα μωρά. Όμως, κανονικά περνά με τον καιρό και μαζεύεται φυσιολογικά.

Τι είναι η παραφίμωση;

Γιατί προκαλείται;

Άνδρας κοιτά το πέος του

Παραφίμωση έχουμε όταν η ακροποσθία οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στο πέος.

Μπορούν να την προκαλέσουν διάφοροι παράγοντες, όπως:

  • Ανολοκλήρωτη ανάπτυξη (όπως συμβαίνει στα μωρά).
  • Βίαιο μάζεμα ακροποσθίας που προκαλεί μια ινώδη ουλή.
  • Σφικτή ακροποσθία.
  • Ανολοκλήρωτη περιτομή.
  • Πεϊκό τραύμα.
  • Μόλυνση η οποία έχει προκληθεί από κακή υγιεινή ή από ξένο σώμα (σκουλαρίκι), κ.λπ..

Ίσως σας ενδιαφέρει: Σημάδια πως έχετε φτωχή κυκλοφορία του αίματος. Τα ξέρετε;

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της παραφίμωσης;

Προφανώς, το κυριότερο σημάδι είναι η ανικανότητα επιστροφής της ακροποσθίας στην αρχική της θέση. Ο ασθενής αισθάνεται πόνο και πρήξιμο όταν προσπαθεί να την επαναφέρει. Αν η κατάσταση επιμένει για ώρες, το αίμα συσσωρεύεται και το δέρμα γίνεται μπλε εξαιτίας της παρεμπόδισης της ροής του αίματος.

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για ένα εμφανές πρόβλημα, οι γιατροί το αντιμετωπίζουν συχνά άμεσα. Είναι πολύ σπάνιο για τον ασθενή να πάει στα επείγοντα με προχωρημένη γάγγραινα καθώς η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Η διάγνωση είναι απλή καθώς αρκεί η φυσική εξέταση του πέους. Εφόσον δεν απαιτείται κάποιο άλλο τεστ, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία. Η διάγνωση είναι αξιόπιστη χάρη στη φυσική εξέταση.

Ανακαλύψτε: Μετράει το μέγεθος; Τα βασικά της ανατομίας μιας διείσδυσης

Τι είναι η παραφίμωση – Αντιμετώπιση

Άνδρας με πρόβλημα παραφίμωσης

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν γίνει έγκαιρα αντιληπτή, η χειροκίνητη χειραγώγηση της πρησμένης ακροποσθίας θα είναι μάλλον αρκετή.

Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, οι γιατροί χορηγούν παυσίποναΊσως χρειαστεί να εφαρμόσετε και πάγο στην περιοχή. Αν δεν υποχωρήσει το πρήξιμο, ένας ειδικός μπορεί να εξάγει το αίμα με μια λεπτή βελόνα ή δημιουργώντας μια κλίση της πίεσης με την οποία θα γίνει ευκολότερη η αποστράγγιση του αίματος.

Επιπλέον, οι γιατροί ίσως κάνουν μια μικρή τομή στην ακροποσθία για να την ελευθερώσουν. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως “ραχιαία τομή,” καθώς απελευθερώνει την ακροποσθία και της επιτρέπει να επιστρέψει στην αρχική της θέση.

Όμως, αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, ίσως χρειαστεί χειρουργείο. Η περιτομή είναι μια χειρουργική τεχνική που έχει σκοπό την αφαίρεση της ακροποσθίας.

Με την αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο, δε θα προκληθεί ξανά παραφίμωση. Ωστόσο, οι γιατροί θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η ακροποσθία έχει φύγει πλήρως ώστε να μην προκληθούν ουλές μετά το χειρουργείο.

Επιπροσθέτως, αν ο ασθενής έχει κάποια λοίμωξη, είναι πιθανό να του χορηγηθούν άμεσα αντιβιοτικά. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, αν έχει εξαπλωθεί η μόλυνση, το πύον θα αποστραγγιστεί και θα εφαρμοστεί αντιβιοτική αλοιφή.

Τα προγνωστικά είναι εξαιρετικά αν η κατάσταση αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αν υποφέρετε από κάποια δυσφορία, σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε άμεσα τα επείγοντα ώστε να σας εξετάσουν το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση.

  • Hayashi, Y., Kojima, Y., Mizuno, K., & Kohri, K. (2011). Prepuce: Phimosis, Paraphimosis, and Circumcision. The Scientific World JOURNAL. https://doi.org/10.1100/tsw.2011.31
  • Simonis, K., & Rink, M. (2014). Paraphimosis. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_65
  • Phimosis and paraphimosis. (2017). In Congenital Anomalies of the Penis. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43310-3_38