Γνωρίστε γιατί ματώνουν τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα έχουν τις δικές τους νευρώσεις. Είναι μεταδοτική ασθένεια, καθώς προκαλούνται από έναν από τους υποτύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Εσείς γνωρίζετε όμως γιατί ματώνουν τα κονδυλώματα;
Γνωρίστε γιατί ματώνουν τα κονδυλώματα

Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου, 2020

Ορισμένες φορές, τα κονδυλώματα ματώνουν ή προκαλούν κάποιου είδους πόνο. Τα κονδυλώματα είναι δερματικές βλάβες που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Πολύ συχνά είναι ασυμπτωματικά και δημιουργούν αισθητικά προβλήματα μόνο.

Παρότι πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, οι ειδικοί προτείνουν την αναζήτηση θεραπείας. Επειδή επηρεάζουν διάφορα στρώματα του δέρματος, η αφαίρεσή τους ίσως γίνει δύσκολη. Επιπλέον, είναι μεταδοτικά και μπορούν να εξαπλωθούν σε διάφορα μέρη του σώματος.

Συμπτώματα των κονδυλωμάτων

Το κύριο σύμπτωμα των κονδυλωμάτων είναι τα εξογκώματα με σκληρή υφή. Πέραν αυτού, συνήθως, δεν προκαλούν κάποια δυσφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μονάχα, η κλινική εκδήλωση ίσως περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Κνησμό
 • Αίσθημα πίεσης
 • Πόνο, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται στις πατούσες
 • Αιμορραγία
Άτομο με κονδύλωμα σε δάκτυλο του χεριού
Τα κονδυλώματα είναι μικρά, τραχιά εξογκώματα τα οποία φαίνονται με γυμνό μάτι.

Αιτίες πρόκλησης κονδυλωμάτων

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος έχει περίπου 100 τύπους, είναι υπεύθυνος για τα κονδυλώματα. Κάθε ορότυπος καθορίζει τη θέση της ασθένειας στο σώμα: χέρια, πρόσωπο, λαιμό, μασχάλες, πόδια, γεννητικά όργανα, κ.λπ.. Σε πολλές περιπτώσεις, φεύγουν από μόνα τους, χωρίς την ανάγκη θεραπείας.

Ο ιός είναι ικανός να μπει στο δέρμα μέσω των πληγών. Μόλις μπει, προκαλεί υπερβολική και γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων. Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος γίνεται σκληρό και παχύ, και έτσι προκαλείται το εξόγκωμα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας επιβεβαιώνει πως μεταδίδεται από απευθείας επαφή με μία πληγή, ή την κοινή χρήση αντικειμένων όπως πετσέτες ή ξυράφια.

Γιατί ματώνουν τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα έχουν τη δική τους τροφοδοσία αίματος. Αν προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε με λανθασμένες διαδικασίες, ματώνουν πολύ. Ειδικότερα, περιέχουν δερματικές θηλές που συνδέονται με αγγειακούς βρόχους.

Με τη βοήθεια δερματοσκόπιου, οι γιατροί μπορούν να δουν τριχοειδή αγγεία τα οποία παράγουν ένα μοτίβο κόκκινων στιγμάτων στη μακροσκοπία, ένα χαρακτηριστικό αυτής της ασθένειας. Τα κονδυλώματα έχουν επίσης ειδικές νευρικές απολήξεις, γι’ αυτό αισθάνεστε πόνο όταν τα πειράζετε.

Γιατί ματώνουν τα κονδυλώματα – Τύποι κονδυλωμάτων

Δεν είναι όλα τα κονδυλώματα ίδια. Πολύ συχνά κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με το μέρος του σώματος στο οποίο εμφανίζονται. Επίσης, τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματά τους ίσως διαφέρουν. Ποια είναι τα πιο συχνά;

Πελματιαία κονδυλώματα

Αυτά τα κονδυλώματα τα περνούμε πολύ συχνά για κάλους. Είναι μεγαλύτερα από τα περισσότερα κονδυλώματα, καθώς τα πέλματα των ποδιών πρέπει να υποστηρίζουν το βάρος ολόκληρου του σώματος. Δεν αναπτύσσονται εξωτερικά αλλά εσωτερικά, όταν περπατάτε ή είστε όρθιοι/ες. Επιπλέον, εξαιτίας της θέσης τους είναι και πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους.

Κοινά κονδυλώματα

Εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, το πίσω μέρος των χεριών, ή στα μάγουλα. Είναι σκληρά κονδυλώματα με τραχιά αίσθηση. Μία μελέτη στο The Journal of The Egyptian Public Health Association δηλώνει ότι πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο κονδυλωμάτων σε παιδιά με παρουσία άνω του 49%.

Επίπεδα κονδυλώματα

Αυτά τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα. Δεν έχουν χρωματισμό. Αντιθέτως, έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα γύρω τους. Επιπλέον, εντοπίζονται στο πρόσωπο, το μέτωπο, τα μάγουλα, τα χέρια, και τα μπράτσα.

Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα

Ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλούν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δηλαδή στο αιδοίο, το πέος, και τον πρωκτό. Για την ακρίβεια, ο ιός αυτός είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος.

Παράγοντες επικινδυνότητας

Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν κονδυλώματα πιο εύκολα από άλλους. Καθώς προκαλούνται από ιούς, θα ήταν καλή η αξιολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου ώστε να φροντίσει να μην εκτεθεί στον ιό. Οι παράγοντες επικινδυνότητας περιλαμβάνουν:

 • Άτομα που χειρίζονται ή δουλεύουν με ωμά κρέατα, παραδείγματος χάρη κρεοπωλεία ή σφαγεία.
 • Παιδιά ή έφηβοι που χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ντους μετά από αθλητικές δραστηριότητες ή κολύμβηση σε πισίνα.
 • Άτομα με συγγενείς που έχουν κονδυλώματα.
 • Άτομα που πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες. Λήπτες μεταμόσχευσης οργάνων ή ασθενείς με AIDS.
 • Άτομα με ατοπική δερματίτιδα.
Κονδύλωμα που ματώνει
Τα κονδυλώματα ματώνουν όταν τραυματίζονται και κακομεταχειρίζονται. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δείτε έναν/μία επαγγελματία δερματολόγο ώστε να τα αντιμετωπίσετε σωστά.

Γιατί ματώνουν τα κονδυλώματα – Επιλογές για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Αν ματώνουν τα κονδυλώματα, θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση το συντομότερο δυνατό προς αποφυγή επιπλοκών. Για την ακρίβεια, ακόμη και αν δε ματώνουν, ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να τα αφαιρούν καθώς ενοχλούνται από την εμφάνισή τους. Παρακάτω, έχουμε ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες:

 • Κρυοχειρουργική. Εδώ χρησιμοποιείται υγρό άζωτο ή στερεό διοξείδιο του άνθρακα (γνωστό ως ξηρός πάγος) για να παγώσουν οι ιστοί. Παρότι η διαδικασία προκαλεί ήπιο πόνο, είναι μία από τις αποτελεσματικότερες για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Θα πρέπει να εκτελεστεί από έναν/μία δερματολόγο σε αρκετές συνεδρίες.
 • Τοπική φαρμακευτική αγωγή. Εδώ χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένες φόρμουλες με όξινη βάση για το αργό κάψιμο των κονδυλωμάτων. Θα πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά το προϊόν, πράγμα που ίσως προκαλέσει έναν μικρό ερεθισμό.
 • Διαθερμοπηξία. Συχνά αφήνει σημάδια.
 • Χειρουργική αφαίρεση. Αυτή δεν είναι πολύ δημοφιλής εξαιτίας της μικρής αποτελεσματικότητάς της και του κινδύνου διασποράς του ιού. Έχει μεγάλο ποσοστό υποτροπής.
 • Λέιζερ. Παρότι είναι αποτελεσματική μέθοδος, είναι ελαφρώς επώδυνη και μπορεί να αφήσει σημάδια.

Τι να κάνετε αν ματώνουν τα κονδυλώματα

Αν αρχίσουν να ματώνουν τα κονδυλώματα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε έναν/μία γιατρό ώστε να λάβετε τη σωστή θεραπεία. Αν προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα στο σπίτι ίσως υπάρξουν επιπλοκές και ζημιά στο δέρμα. Εν ολίγοις, χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, είναι δύσκολο να ξεφορτωθείτε αυτό το υπερβολικά μεταδοτικό πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
 • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
 • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.