Στάσεις του σεξ που τραυματίζουν τους άνδρες

Ορισμένες στάσεις του σεξ μπορούν να τραυματίσουν το πέος, ειδικά όταν οι κινήσεις είναι δυνατές ή εκτός ελέγχου.
Στάσεις του σεξ που τραυματίζουν τους άνδρες
Isbelia Esther Farías López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τις στάσεις του σεξ που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στους άνδρες. Οι τραυματισμοί του πέους είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους άνδρες.  Πέραν από τον πόνο, και τη ντροπή που τον ακολουθεί, ο φόβος για τις επακόλουθες συνέπειες είναι ένας τεράστιος παράγοντας άγχους.

Επικίνδυνες στάσεις του σεξ για τους άνδρες

Ένα πέος σε στύση διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού όταν δοκιμάζονται συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ.

1. Γυναίκα από πάνω

Γυναίκα πάνω από άνδρα
Όταν μια γυναίκα είναι από πάνω, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να τραυματιστεί εύκολα το πέος.

Ο κίνδυνος με αυτή τη στάση του σεξ αυξάνεται όταν ο άνδρας είναι κυρίαρχος της σεξουαλικής σχέσης. Αν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός, άρα και έντονη διείσδυση, το πέος μπορεί να βγει κατά λάθος από τον κόλπο και να χτυπήσει στο περίνεο ή την ηβική σύμφυση.

Μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε το 2014 στη Βραζιλία αποκάλυψε ότι η στάση αυτή θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες για τον άνδρα (όχι μόνο για το εγώ του). Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως η γυναίκα μπορεί να πιέσει το πέος που βρίσκεται σε στύση με όλο το βάρος του σώματός της χωρίς να το θέλει. Αυτό, μαζί με τις ξέφρενες κινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό (ο οποίος είναι επώδυνος και ορισμένες φορές απαιτεί χειρουργική επέμβαση).

2. Στα τέσσερα

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι η στάση που έρχεται δεύτερη αναφορικά με την επικινδυνότητά της είναι η στάση “στα τέσσερα”.

Αυτή η στάση (ένας άνδρας να διεισδύει από πίσω ενώ η σύντροφός του στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια της) δεν απλά επικίνδυνη. Είναι η στάση που προκαλεί τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς. Για την ακρίβεια, εμφανίστηκε σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις τραυματισμών.

Αντιθέτως, η μελέτη αναφέρει ότι η “ιεραποστολική” στάση (ο άνδρας από πάνω), είναι η πιο ακίνδυνη. Μια καλή στρατηγική είναι να κρατάτε σφιχτά τους γοφούς της γυναίκας. Έτσι, έχετε καλύτερο έλεγχο της ώθησης.

Επικίνδυνες στάσεις του σεξ – Άλλα αίτια τραυματισμού του πέους

Άνδρας πάνω από γυναίκα σε στάσεις του σεξ

Όπως βλέπετε, οποιαδήποτε στάση μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα του πέους αν η διείσδυση είναι πολύ επιθετική. Αυτό επειδή ο έλεγχος μπορεί να χαθεί ευκολότερα σε μεγάλες ταχύτητες. Έτσι, το πέος χτυπά στο οστό της συντρόφου.

Να θυμάστε ότι αυτές οι κακώσεις ίσως έχουν και άλλα αίτια, σύμφωνα πάντα με μελέτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς ανάφεραν τον αυνανισμό ή κάποιο άλλο είδος σκληρής μεταχείρισης. Άλλοι άνδρες τραυματίστηκαν ενώ γύριζαν πλευρό στον ύπνο τους ενώ είχαν στύση.

Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο άνδρας αυτοτραυματίστηκε στην προσπάθειά του να φορέσει εσώρουχο ενώ το πέος του ήταν σε στύση. Ο λόγος ήταν η υπερβολική πίεση από το εσώρουχο.

Τι να κάνετε αν τραυματιστείτε

Θα πρέπει να πάτε στα επείγοντα περιστατικά αμέσως, ειδικά αν είναι έντονος ο πόνος. Ένας/μία γιατρός θα μπορέσει να κάνει ακριβή διάγνωση και να καθορίσει την καταλληλότερη θεραπεία μόνο εφόσον εκτιμήσει την κατάσταση.

Τα τρία συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς περισσότερο όταν πάνε για έλεγχο είναι:

  1. Ένα “κρακ” ή ο ήχος ενός κατάγματος,
  2. Η απώλεια της στύσης,
  3. Έντονος πόνος.

Ένας άνδρας είναι πιθανό να βιώσει και άλλα συμπτώματα αν έχει τραυματιστεί και η ουρήθρα του. Για παράδειγμα:

Αυτό το είδος τραυματισμού παρουσιάζεται σε ποσοστό άνω του ενός τρίτου των περιπτώσεων κατάγματος στο πέος. Να υπογραμμίσουμε ότι απαιτεί άμεσο ιατρικό έλεγχο.

Τέλος, να θυμάστε ότι η κατανάλωση φαρμάκων χωρίς οδηγία γιατρού ή η αγνόηση του πόνου δεν είναι ποτέ καλές ιδέες. Να έχετε στο νου σας ότι το πρόβλημά σας μπορεί να χειροτερέψει αν το αγνοήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Reis, L. O., Cartapatti, M., Marmiroli, R., Oliveira Júnior, E. J. De, Saade, R. D., & Fregonesi, A. (2014). Mechanisms predisposing penile fracture and long-term outcomes on erectile and voiding functions. Advances in Urology. https://doi.org/10.1155/2014/768158
  • Barros, R., Schulze, L., Ornellas, A. A., Koifman, L., & Favorito, L. A. (2017). Relationship between sexual position and severity of penile fracture. International Journal of Impotence Research. https://doi.org/10.1038/ijir.2017.24
  • Kara, N., Morel Journel, N., Ruffion, A., & Terrier, J. E. (2015). Management of penile fracture. Progres En Urologie – FMC. https://doi.org/10.1016/j.fpurol.2015.06.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.