Τι είναι ο έκτοπος καρδιακός παλμός και τι τον προκαλεί;

Ο έκτοπος καρδιακός παλμός είναι μια αλλαγή στο ρυθμό του καρδιακού παλμού. Πολλοί άνθρωποι την εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους και η αιτία δεν είναι πάντα σαφής. Θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία μόνο εάν εμφανίζεται συχνά.
Τι είναι ο έκτοπος καρδιακός παλμός και τι τον προκαλεί;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο έκτοπος καρδιακός παλμός συμβαίνει όταν η καρδιά παραλείπει έναν παλμό ή προσθέτει έναν επιπλέον παλμό. Κατ’ αρχήν, πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Τις περισσότερες φορές, συμβαίνει για άγνωστους λόγους και δεν έχει συνέπειες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι έκτοπου καρδιακού παλμού: η πρόωρη κολπική συστολή (ΠΚΣ), όταν ο καρδιακός παλμός προέρχεται από τους κόλπους ή τις άνω κοιλότητες της καρδιάς και η πρόωρη κοιλιακή συστολή, αν συμβαίνει στις κοιλίες ή τις κάτω κοιλότητες της καρδιάς.

Ο έκτοπος καρδιακός παλμός είναι επίσης γνωστός ως “εξωσυστολή” ή “πρόωρος καρδιακός παλμός”. Οι περισσότεροι άνθρωποι την εμφανίζουν περιστασιακά και την αισθάνονται σαν ένα ελαφρύ φτερούγισμα. Μόνο αν γίνεται συχνή, δικαιολογεί ιατρική συμβουλή.

Γιατί εμφανίζεται ο έκτοπος καρδιακός παλμός;

A woman clutching her heart.
Η αιτία του έκτοπου καρδιακού παλμού συχνά δεν προσδιορίζεται.

Συχνά, ο έκτοπος καρδιακός παλμός εμφανίζεται χωρίς γνωστή αιτία. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία σχετίζονται με την εμφάνιση αυτού του τύπου καρδιακού παλμού. Αυτά είναι τα εξής:

Σε γενικές γραμμές, ο έκτοπος καρδιακός παλμός εμφανίζεται όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, μειωμένη παροχή αίματος στην καρδιά ή μη φυσιολογική διεύρυνση ή δομή της καρδιάς.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εξωσυστολές είναι οι πιο συχνές αρρυθμίες. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να εμφανιστούν σε περιπτώσεις υποξαιμίας ή όταν βρίσκονται υπό την επίδραση αναισθησίας.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν αυτόν τον τύπο καρδιακού παλμού. Μεταξύ αυτών είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης ή όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή έχουν καρδιοπάθεια.

Έκτοπος καρδιακός παλμός: Συναφή συμπτώματα

Ο έκτοπος καρδιακός παλμός συχνά εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, το άτομο δεν έχει καν επίγνωση ότι έχει συμβεί η εξωσυστολή. Σε άλλες περιπτώσεις, απλώς αισθάνεται σαν η καρδιά να έχει παραλείψει έναν παλμό.

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • Η αίσθηση ότι η καρδιά φτερουγίζει
 • Ο καρδιακός παλμός είναι πιο δυνατός
 • Υπάρχει ένα άλμα ή μια σύντομη παύση στους καρδιακούς παλμούς
 • Έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο χτυπάει η καρδιά.
 • Περιστασιακοί δυνατοί χτύποι
 • Αίσθημα αδυναμίας ή ζάλης

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης κοιλιακή ταχυκαρδία, δηλαδή γρήγορο, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ή άλλες αρρυθμίες. Εάν το άτομο έχε καρδιακή νόσο, τότε ο κίνδυνος επιπλοκών ή αιφνίδιου θανάτου είναι μεγαλύτερος.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Ένας περιστασιακός έκτοπος καρδιακός παλμός δεν δικαιολογεί ιατρική συμβουλή και, στην πραγματικότητα, σπάνια καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Εάν οι εξωσυστολές είναι συχνές, είναι καλύτερο να τις συζητήσετε με το γιατρό.

Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και θα πραγματοποιήσει μια συνηθισμένη φυσική εξέταση. Εάν κρίνεται σκόπιμο, μπορεί να διατάξει εξετάσεις για να διαπιστώσει την αιτία των έκτοπων καρδιακών παλμών.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες διαγνωστικές εξετάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Οθόνη Holter. Πρόκειται για μια συσκευή που καταγράφει και αποθηκεύει την κίνηση της καρδιάς για 24 έως 48 ώρες.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό μετρά τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς και τον καρδιακό ρυθμό.
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτό επιτρέπει την απεικόνιση της δομής της καρδιάς.
 • Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Αυτές επιτρέπουν τη λεπτομερή απεικόνιση της καρδιάς για τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών.
 • Δοκιμασία καταπόνησης ή δοκιμασία άσκησης. Χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται η καρδιά στη σωματική καταπόνηση.
 • Στεφανιαία αγγειογραφία. Πρόκειται για ακτινογραφίες με σκιαγραφικό μέσο για την ανίχνευση ανωμαλιών ή αστοχιών.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

A woman with an apple.
Εάν η παρουσία του έκτοπου καρδιακού παλμού είναι συχνή, συνιστάται επίσκεψη στον ιατρό.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ίδιος ο έκτοπος καρδιακός παλμός δεν χρειάζεται θεραπεία. Συνήθως εξαφανίζεται χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους παρέμβαση. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να διερευνήσετε το ενδεχόμενο υποκείμενης νόσου.

Στην τελευταία περίπτωση, η θεραπεία συνίσταται στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου. Εάν δεν βρεθεί κάποια εκλυτική παθολογία, συνιστάται να ελέγξετε τυχόν παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να προκαλούν τον έκτοπο καρδιακό παλμό.

Συνήθως προτείνεται η μείωση ή η εξάλειψη της κατανάλωσης ουσιών που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό. Συχνά συνιστάται επίσης να υιοθετήσετε μια ρουτίνα άσκησης για την ενδυνάμωση της καρδιάς.

Πρόληψη και συστάσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε την υγεία της καρδιάς είναι με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, με επικράτηση τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι άπαχες πρωτεΐνες.

Ομοίως, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έκτοπων καρδιακών παλμών θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων, καθώς και τη χρήση ανθυγιεινών φαρμάκων. Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση για 30 λεπτά, 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, είναι ιδανική για να διατηρηθεί η καρδιά ισχυρή.

Έκτοπος καρδιακός παλμός: Τι να κάνετε

Αν παρουσιάσετε ισχυρούς παλμούς και έχετε την αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι. Οι περισσότεροι έκτοποι καρδιακοί παλμοί εξαφανίζονται μετά από μερικά λεπτά ηρεμίας. Καθίστε και αναπνεύστε βαθιά για 5 έως 10 λεπτά.

Εάν ο έκτοπος καρδιακός παλμός εμφανίζεται συχνά ή εάν έχετε μια περίεργη αίσθηση στον καρδιακό παλμό σας, είναι καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας. Εναπόκειται στον καρδιολόγο να αποφασίσει εάν η κατάσταση πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Συνιστάται ιατρική συμβουλή

Ένας έκτοπος καρδιακός παλμός δεν προκαλεί συνήθως επιπλοκές. Ωστόσο, υπάρχει και ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων όπου μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ταχυκαρδίας ή καρδιακής αρρυθμίας. Για τον ίδιο λόγο, είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραμελείται.

Πρέπει να είστε σε εγρήγορση για την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, όπως πόνος στο στήθος, πολύ έντονο αίσθημα παλμών, αίσθηση σφιξίματος ή δυσκολία στην αναπνοή. Όλα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Benito B, Josephson M. Taquicardia ventricular en la enfermedad coronaria. Revista Española de Cardiología. 2012; 65(10), 939-955.
 • Franco E. Optimización de terapia de resincronización cardiaca en un paciente con muchas extrasístoles. ¿Qué hacer? Los Casos Clínicos más docentes del año 2017 en Cardiología. 2018; 55 (2): 130-147.
 • Lozano J. Arritmias cardíacas y su tratamiento. Offarm. 2001; 20 (11): 96-105.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.