Πώς να εντοπίσετε μια ψευδή καρδιακή προσβολή

Οι ψευδείς καρδιακές προσβολές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% όλων των καρδιακών προσβολών. Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.
Πώς να εντοπίσετε μια ψευδή καρδιακή προσβολή

Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου, 2021

Έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή καρδιακή προσβολή, είναι όταν η καρδιά σταματήσει να λαμβάνει επαρκή παροχή αίματος και ο ιστός έχει υποστεί βλάβη. Είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση στα επείγοντα. Ωστόσο, πολλοί από τους ανθρώπους που έρχονται στα επείγοντα πάσχουν από ψευδή καρδιακή προσβολή που την περνούν για αληθινή.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Καρδιολογίας, μία στις δέκα διαγνωσμένες καρδιακές προσβολές είναι στην πραγματικότητα ψευδής καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που πηγαίνουν στα επείγοντα για καρδιακή προσβολή έχει στην πραγματικότητα πάθει μια.

Το πρόβλημα με τις ψευδείς καρδιακές προσβολές είναι ότι, εάν η διάγνωση είναι λανθασμένη, μπορεί να οδηγήσει στο άτομο να υποβληθεί σε επεμβατικές εξετάσεις που δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους. Για αυτόν τον λόγο, θα εξηγήσουμε παρακάτω πώς να εντοπίζουμε ψευδείς καρδιακές προσβολές.

Τι είναι οι ψευδείς καρδιακές προσβολές;

Χάρη σε σειρές, ταινίες ή ακόμα και βιβλία, σχεδόν όλοι γνωρίζουν τα συμπτώματα ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου. Περιλαμβάνει ένα αίσθημα σφίγματος και πόνου στο στήθος, καθώς και αλλοιωμένη αίσθηση στο αριστερό χέρι.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες. Είναι συνηθισμένο ο φόβος να υποστεί καρδιακή προσβολή να κάνει το άτομο να πιστεύει ότι παθαίνει ένα όταν βιώνει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές ψευδείς καρδιακές προσβολές.

Ωστόσο, πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επομένως υπάρχει μια σειρά πρωτοκόλλων που επιτρέπουν την ανάληψη ταχείας δράσης. Για παράδειγμα, ο κώδικας καρδιακής προσβολής είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους γιατρούς να σώσουν άτομα που πάσχουν από καρδιακή προσβολή.

Για να ενεργοποιήσει αυτό το πρωτόκολλο, το άτομο πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, τόσο όσον αφορά τα συμπτώματα όσο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι γιατροί πρέπει να κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα για να ελέγξουν τη δραστηριότητα της καρδιάς.

Ακόμα κι έτσι, αυτός ο τύπος εργαλείου έχει επίσης ψευδώς θετικό αποτελέσματα και μπορεί να καλύψει ψευδείς καρδιακές προσβολές. Το πρόβλημα με αυτό, όπως αναφέραμε νωρίτερα, είναι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους δίνονται επεμβατικές εξετάσεις, όπως ο καθετηριασμός, για να προσπαθήσουν να τους θεραπεύσουν.

Ένας άντρας με το χέρι στο στήθος.

Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για την ψευδή καρδιακή προσβολή

Οι ψευδείς καρδιακές προσβολές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια άλλη ασθένεια που παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα. Πρώτα απ ‘όλα, μπορεί να είναι μια βλάβη των μυών μεταξύ των πλευρών. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ο βήχας είναι πολύ δυνατός, για παράδειγμα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος νιώθεται σαν μαχαιριά και εντοπίζεται σε μία από τις πλευρές με έναν αρκετά συγκεκριμένο τρόπο. Επιπλέον, αυξάνεται κάθε φορά που το στήθος κινείται με την αναπνοή ή όταν βήχει κάποιος.

Μια άλλη κατάσταση που συχνά συγχέεται με καρδιακή προσβολή είναι η παλινδρόμηση οξέος. Αυτό συμβαίνει όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου περνά στον οισοφάγο και προκαλεί τη σύσπαση του οισοφάγου. Μερικές φορές, εκδηλώνεται ως ένα σφιχτό αίσθημα στο στήθος, το οποίο μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή.

Η περικαρδίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί επίσης παρόμοια συμπτώματα. Αποτελείται από φλεγμονή του περικαρδίου, που είναι μία από τις μεμβράνες που περιβάλλουν την καρδιά. Προκαλεί συνεχή πόνο στο στήθος, στην περιοχή όπου βρίσκεται η καρδιά.

Η διαφορά μεταξύ περικαρδίτιδας και εμφράγματος είναι ότι ο πόνος είναι πιο ήπιος σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, συνήθως προηγείται μόλυνση, οπότε αυτό μπορεί να δώσει μια ένδειξη. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί μετά από κρυολόγημα.

Μια γυναίκα με πόνο στο στήθος.

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι ψεύτικες καρδιακές προσβολές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έκτακτη ανάγκη, έως ότου αποδειχθεί ότι δεν είναι πραγματική καρδιακή προσβολή. Επομένως, αν και μπορεί να είναι μια άλλη ασθένεια, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε επειγόντως έναν γιατρό.

Οι γιατροί πρέπει να διενεργήσουν μια ενδελεχή εξέταση του ατόμου και να αποφασίσουν εάν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε θεραπεία. Εάν αυτό δεν γίνει, θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό καρδιακό επεισόδιο και η ζωή του ατόμου θα μπορούσε να διακυβευτεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.