10 επιπτώσεις του στρες στην υγεία που πρέπει να ξέρετε

Το άγχος δεν σας επηρεάζει μόνο συναισθηματικά. Μάθετε για τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στη σωματική σας υγεία εδώ.
10 επιπτώσεις του στρες στην υγεία που πρέπει να ξέρετε
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν πολύ στρες; Αν ναι, προσέξτε! Αν και στην αρχή μπορεί να το αγνοείτε, αυτή η συναισθηματική κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις του στρες που πολλοί δεν γνωρίζουν καν.

Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται μια απειλή ή περνάει μια στιγμή που δημιουργεί πίεση, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί ένα σύστημα συναγερμού μέσω του νευρικού συστήματος και ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Σε ήπια μορφή, αυτή η διαδικασία θα μας επηρεάσει μόνο σε ψυχικό επίπεδο. Ωστόσο, αν δεν ελεγχθεί, γίνεται μια πιθανή αιτία μυϊκών πόνων, πεπτικών προβλημάτων, ακόμη και καρδιακών προβλημάτων.

Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα επαγγελματική βοήθεια για να διαχειριστούμε το άγχος μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πολυάριθμες βλαβερές συνέπειες στις οποίες εκτίθεται ο οργανισμός όταν το στρες δεν μειώνεται.

Στην πραγματικότητα, οι C. Nasca, E.Davis Bigio και B. McEwen (2017) διεξήγαγαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν τις συνέπειες που αυτή η ψυχολογική κατάσταση δημιουργεί συνήθως στο σώμα μας, οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε τις 10 πιο συνηθισμένες και ταυτόχρονα επικίνδυνες επιπτώσεις του στρες. Μάθετε τα πάντα γι’ αυτές, ώστε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε σωστά το στρες σας.

1. Εμβοές και άγχος

Οι εμβοές είναι μια ακουστική διαταραχή που εμφανίζεται κοντά στο εσωτερικό αυτί λόγω φυσιολογικών μεταβολών, όπως η στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Αν και η κύρια αιτία τους είναι η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους, έχει αποδειχθεί ότι όσοι υποφέρουν από άγχος διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από υποκειμενικό τύπο εμβοών. Πρόκειται για έναν τύπο εμβοών που παράγουν ήχους τους οποίους δεν μπορεί να ακούσει κανένα άλλο άτομο.

Μάλιστα, μελέτες όπως αυτή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Durkham δείχνουν ότι παρόλο που δεν υπάρχει σαφώς αποτελεσματική ιατρική θεραπεία για τη μείωση της παρουσίας του στρες, υπάρχει μια ψυχολογική στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή του σημαντικά: η εκμάθηση της διαχείρισης του στρες.

2. Οι επιπτώσεις του στρες: Αύξηση βάρους και παχυσαρκία

10 επιπτώσεις του στρες στην υγεία που πρέπει να ξέρετε
Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει τη σχέση μεταξύ του στρες και της αύξησης του βάρους.

Η ύπαρξη αυτού του είδους συναισθηματικής ανισορροπίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αύξησης του βάρους.

Αυτό οφείλεται στο αίσθημα άγχους που κάνει το άτομο να νιώθει έντονη την ανάγκη να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διεξήγαγε το 2008 μια μελέτη που έδειξε αυτή τη σαφή σχέση, όπου η παχυσαρκία αποτελεί συχνά σημάδι συναισθηματικών διαταραχών.

3. Υπέρταση και στρες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις που πλήττουν περισσότερο τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εμφανίζεται όταν υπάρχει σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μέσα στις αρτηρίες, είτε με το σχηματισμό θρόμβου είτε με τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Αν και δεν υπάρχει ακριβής αιτία που να εξηγεί την προέλευση αυτής της συχνής πάθησης, το στρες μπορεί να έχει άμεση επίδραση αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζεται εγκαίρως γιατί, αν δεν γίνει αυτό, μπορεί να επιδεινωθούν η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια και τα νεφρά.

4. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Προκαλώντας μεταβολές σε ορμονικό επίπεδο, αυτή η συναισθηματική κατάσταση αποτελεί επίσης άμεση αιτία ακανόνιστης περιόδου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες πολύ σύντομη έμμηνο ρύση ή, αντίθετα, μπορεί να εμφανιστεί υπερβολικά και να παραταθεί αρκετές ημέρες.

5. Οι επιπτώσεις του στρες: Πόνος στην πλάτη

10 επιπτώσεις του στρες στην υγεία που πρέπει να ξέρετε
Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο. Οφείλεται στο γεγονός ότι η βαριά εργασία, το ασταμάτητο πρόγραμμά μας και το αίσθημα του άγχους επηρεάζουν την εμφάνισή του.

Ο πόνος στην πλάτη είναι, μετά τις λοιμώξεις, η δεύτερη πιο συχνή αιτία ιατρικών επισκέψεων παγκοσμίως.

Στις μέρες μας είναι μια αρκετά διαδεδομένη ενόχληση, καθώς η βαριά εργασία, το ασταμάτητο πρόγραμμά μας και το αίσθημα του άγχους επηρεάζουν την εμφάνισή του. Όταν ο πόνος στη μέση οφείλεται στο άγχος, είναι σύνηθες να εξαπλώνεται και στους ώμους και τον αυχένα.

6. Πονοκέφαλοι

Ο πονοκέφαλος που βιώνουμε από το άγχος μπορεί να είναι τύπου τάσης ή, στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και ημικρανία. Μερικές φορές μας επηρεάζει σε γενικό επίπεδο, αλλά σχεδόν πάντα εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Αν και είναι κοινό σύμπτωμα πολλών παθήσεων, τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος έχει να κάνει με το άγχος. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και η συνεπαγόμενη μυϊκή ένταση αποτελούν εκλυτικά αίτια για αυτή την ενοχλητική κατάσταση.

7. Οι επιπτώσεις του στρες: Αϋπνία

ύπνος
Το άγχος παράγει ανισορροπία στο νευρικό σύστημα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία.

Οι διαταραχές του ύπνου, ιδίως η αϋπνία, είναι συνήθως πολύ συχνές σε όσους δεν μπορούν να ελέγξουν το άγχος τους.

Αυτό οφείλεται στην ανισορροπία που παράγει στο νευρικό σύστημα, η οποία εμποδίζει τον σωστό διαχωρισμό της μελατονίνης, γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου.

8. Ακμή

Όπως πιθανώς έχετε παρατηρήσει, το δέρμα υφίσταται επίσης τις συνέπειες του στρες. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, αυξάνεται η παραγωγή σωματικών ελαίων και λιπών, τα οποία εμπλέκονται στο σχηματισμό σπυριών και μαύρων στιγμάτων.

9. Τριχόπτωση

Effects of stress:
Το στρες μπορεί να αποδυναμώσει άμεσα τους θύλακες των τριχών ή να κάνει τους ανθρώπους να παίζουν με τα μαλλιά τους και να τα τραβούν.

Πολλές φορές, τα προβλήματα τριχόπτωσης έχουν άμεση σχέση με τη συχνή ένταση και το στρες.

Αυτό αποδυναμώνει τους θύλακες των τριχών ή μπορεί να προκαλέσει άγχος και το άτομο να ακουμπάει συνέχεια τα μαλλιά του για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα.

10. Οι επιπτώσεις του στρες: Έλκη στο στομάχι

Το πεπτικό σύστημα συνδέεται στενά με τις συναισθηματικές διαταραχές. Εάν το άγχος επιτεθεί, τα οξέα του στομάχου παράγονται σε υπερβολικό βαθμό και αυτό ευνοεί τον σχηματισμό ελκών, δυσπεψίας και φλεγμονών.

Συνολικά, λόγω όλων των κινδύνων που ελλοχεύουν, είναι σημαντικό να μάθουμε να ελέγχουμε το άγχος. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλούς σπουδαίους επαγγελματίες ψυχολόγους για να μας καθοδηγήσουν στην κατανόηση και την καλή διαχείριση αυτών των διαστάσεων για να το πετύχουμε.

Επίσης, η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης και αναπνοής και η γιόγκα μπορούν επίσης να φανούν πολύ χρήσιμα εργαλεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dimsdale, J. E. (2008, April 1). Psychological Stress and Cardiovascular Disease. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2007.12.024
  • Nasca, C., Davis, E., Bigio, B., Sandi, C., & McEwen, B. S. (2016). Effects of Stress Throughout the Lifespan on the Brain and Behavior. In Hormones, Brain and Behavior: Third Edition(Vol. 5, pp. 443–463). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803592-4.00111-5
  • Fife, T. D. (2014). Tinnitus. In Encyclopedia of the Neurological Sciences(pp. 474–476). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00158-5
  • Ozier, A. D., Kendrick, O. W., Leeper, J. D., Knol, L. L., Perko, M., & Burnham, J. (2008). Overweight and Obesity Are Associated with Emotion- and Stress-Related Eating as Measured by the Eating and Appraisal Due to Emotions and Stress Questionnaire. Journal of the American Dietetic Association108(1), 49–56. https://doi.org/10.1016/j.jada.2007.10.011

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.