Βοηθάει το έλαιο Jojoba στη θεραπεία της ακμής;

Το έλαιο Jojoba χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων. Είναι όμως πραγματικά αποτελεσματικό; Σε αυτό το άρθρο αποκαλύπτουμε τι λέει η επιστήμη για τις ιδιότητές του.
Βοηθάει το έλαιο Jojoba στη θεραπεία της ακμής;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το jojoba είναι ένα πολυετές φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για καλλυντικούς και φαρμακολογικούς σκοπούς. Αυτό που γνωρίζουμε ως έλαιο jojoba (μια κιτρινωπή, διαυγής, υγρή ουσία) είναι στην πραγματικότητα ένας υγρός εστέρας κεριού.

Η ουσία είναι σημαντική ως έλαιο-φορέας καθώς βελτιώνει την απορρόφηση καλλυντικών όπως αντηλιακά και τοπικά φάρμακα. Ίσως όμως οι ιδιότητες και οι χρήσεις αυτού του φυτού να υπερβαίνουν τα προαναφερθέντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα θα ασχοληθούμε με το ερώτημα κατά πόσο το έλαιο jojoba βοηθά στη θεραπεία της ακμής.

Εκτός από εξαιρετική ουσία-φορέας, το έλαιο jojoba έχει πολλά οφέλη για το δέρμα. Έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει την επούλωση των πληγών. Λέγεται ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό προϊόν για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακμής. Αλλά σε ποιο βαθμό αυτό ισχύει;

Βοηθά το έλαιο jojoba στην καταπολέμηση της ακμής;

A woman putting on makeup.
Η χρήση αιθέριων ελαίων για το δέρμα έχει γίνει παράδοση, αλλά δεν έχουν όλες οι χρήσεις τους επιστημονική υποστήριξη.

Αν υποφέρετε ή έχετε υποφέρει από ακμή, είναι πιθανό κάποιος από το περιβάλλον σας να σας έχει συστήσει τη χρήση ελαίου jojoba για την καταπολέμησή της. Το γεγονός είναι ότι το προϊόν αυτό θεωρείται ευρέως κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές έρευνες για να διαπιστωθεί αν το έλαιο jojoba βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής. Ωστόσο, έχουν διεξαχθεί ορισμένες μελέτες που δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μάσκες προσώπου με άργιλο και λάδι jojoba για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση του δέρματός τους. Μετά την εφαρμογή τους δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, η ακμή και οι δερματικές βλάβες μειώθηκαν σημαντικά.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά των φυτικών ελαίων (συμπεριλαμβανομένου του ελαίου jojoba) είναι σε θέση να δράσουν στο δέρμα επιδιορθώνοντας την ομοιόσταση του δερματικού φραγμού. Η ιδιότητα αυτή προορίζεται να ενισχυθεί με γαλακτωματοποιημένες παραλλαγές.

Η αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδης δράση είναι ευεργετική για καταστάσεις όπως η ακμή ή η δερματίτιδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την επουλωτική ικανότητα του ελαίου jojoba, το καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο βοηθητικό υλικό.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ακόμη ότι η διαδερμική εφαρμογή του ελαίου jojoba έχει επίδραση στις βιοχημικές παραμέτρους στο αίμα. Μέσα σε 30 λεπτά από την εφαρμογή, τα επίπεδα των μη εστεροποιημένων λιπαρών οξέων στον ορό αυξήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα συστατικά του ελαίου διεισδύουν στο δέρμα, δημιουργώντας σημαντικές αλλαγές.

Συστάσεις για τη θεραπεία της ακμής

Εν ολίγοις, το έλαιο jojoba μπορεί πράγματι να είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της ακμής. Ωστόσο, δεν συνιστάται η χρήση του ως το μοναδικό μέτρο, καθώς δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.

Για να εξαλείψετε την ακμή ή να τη μειώσετε σημαντικά, είναι απαραίτητο να είστε σταθεροί και να επιμείνετε σε κάποιες βασικές φροντίδες. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να διατηρείτε το δέρμα καθαρό και στεγνό, ώστε οι πόροι να μην φράζουν και να μην μολύνονται.

Για να γίνει αυτό, καλό είναι να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με νερό και ένα ήπιο σαπούνι ειδικά για δέρματα με τάση ακμής. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με μασάζ με κυκλικές κινήσεις, καθώς η υπερβολική τριβή μπορεί να βλάψει το χόριο.

Από την άλλη πλευρά, αποφύγετε να αγγίζετε το δέρμα του προσώπου σας με βρώμικα χέρια και, κυρίως, μην πιέζετε, αγγίζετε ή σπάτε τα σπυράκια. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας πληγής που μπορεί να οδηγήσει σε ουλή. Επιπλέον, μια λοίμωξη είναι πιθανό να εξαπλωθεί.

Επιπλέον, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, εφαρμοζόμενο τοπικά, έχει σημαντική βακτηριοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση. Η χρήση μη συνταγογραφούμενων κρεμών και λοσιόν που παρασκευάζονται με αυτή την ένωση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμησή της.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία

A woman treating acne.
Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου υπάρχει σε αρκετές κρέμες και είναι χρήσιμο για την τοπική αντιμετώπιση της ακμής.

Τελικά, η ακμή είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών και μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες. Μερικές φορές, η εμφάνισή της είναι αποτέλεσμα ορμονικών μεταβολών που σχετίζονται με την ηλικία, αυτό συμβαίνει κατά την εφηβεία.

Άλλες φορές σχετίζεται με τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών. Ορισμένοι τύποι διατροφής μπορεί ακόμη και να αυξήσουν την τάση να πάσχετε από αυτήν. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε σωστή υγιεινή του προσώπου σας και να είστε προσεκτικοί με το δέρμα σας.

Η διατήρηση ενυδατωμένου δέρματος και η χρήση ειδικών προϊόντων για τον τύπο του δερματικού μας ιστού μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ. Ομοίως, ορισμένα φάρμακα ή φυτικές θεραπείες, όπως το έλαιο jojoba, είναι βοηθητικά.

Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Ο δερματολόγος θα μπορέσει να αναλύσει την προέλευση με μεγαλύτερη ακρίβεια και να σας συστήσει την καταλληλότερη προσέγγιση. Αν θέλουμε να αποφύγουμε λάθη που μπορεί να βλάψουν περαιτέρω το δέρμα μας, είναι απαραίτητο να αφεθούμε στα χέρια τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Meier, L., Stange, R., Michalsen, A., & Uehleke, B. (2012). Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne–results of a prospective, observational pilot study. Complementary Medicine Research19(2), 75-79.
  • Matsumoto, Y., Ma, S., Tominaga, T., Yokoyama, K., Kitatani, K., Horikawa, K., & Suzuki, K. (2019). Acute Effects of Transdermal Administration of Jojoba Oil on Lipid Metabolism in Mice. Medicina55(9), 594.
  • Kubitschek-KM, Amapá–Rodovia Juscelino, and Jardim Marco Zero. “Development of jojoba oil (Simmondsia chinensis (Link) CK Schneid.) based nanoemulsions.” Lat. Am. J. Pharm 33.3 (2014): 459-63.
  • López-Estebaranz, J. L., P. Herranz-Pinto, and B. Dréno. “Consenso español para establecer una clasificación y un algoritmo de tratamiento del acné.” Actas Dermo-Sifiliográficas 108.2 (2017): 120-131.
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Terapia dermocosmética del acné y tratamiento de cicatrices.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.
  • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.