Εσείς γνωρίζετε τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματολογική διαταραχή που εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Το 1/5 όλων των παιδιών υποφέρουν από αυτή. Παρότι επηρεάζει συχνά τα παιδιά, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Εσείς γνωρίζετε τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, είναι μια δερματολογική διαταραχή η οποία προκαλεί κνησμό και ερυθρότητα. Είναι πολύ συχνή στα παιδιά, ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Γενικά, είναι χρόνια αλλά μπορεί να εξαφανιστεί για κάποιες περιόδους και να επιστρέψει.

Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ασθένεια επηρεάζει περίπου το 20% των παιδιών παγκοσμίως. Παρότι είναι ελάχιστα πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου το 3-5% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα θα συνεχίσουν να υποφέρουν από αυτή μέχρι να ενηλικιωθούν.

Επίσης, η συχνότητα της ασθένειας αυξάνεται συνεχώς. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των ανθυγιεινών συνηθειών. Παραδείγματος χάρη, το συνεχές άγχος και ο κακός ύπνος την επιδεινώνουν. Παρότι οι ειδικοί δεν έχουν ανακαλύψει κάποια θεραπεία, γίνονται πολλές έρευνες.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Γυναίκα ξύνει τον λαιμό της

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματολογική ασθένεια η οποία προκαλεί κνησμό και ερυθρότητα σε διαφορετικές περιοχές του δέρματος. Επιπλέον, είναι η πιο συχνή αιτία υπερβολικής ξηρότητας.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια διαταραχή η οποία εκδηλώνεται ως φαγούρα και κοκκινίλα στο δέρμα. Το ατοπικό δέρμα είναι ξηρό. Αυτό οδηγεί σε ξεφλούδισμα και ερεθισμό, προκαλώντας συμπτώματα όπως ενοχλητική φαγούρα. Ορισμένες φορές, οδηγεί και στην εμφάνιση μικρών υγρών οζιδίων.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Παιδιατρικής, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

 • Βρεφική ή παιδική. Αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται στην ηλικία των 5 μηνών. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, εκτός από το στόμα, τη μύτη, και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Κάποιες φορές, μπορεί να εμφανιστεί στο κρανίο, τα αυτιά, και το πίσω μέρος των χεριών. Προκαλεί συνεχή κνησμό.
 • Παιδική ηλικία. Αυτός είναι ένας τύπος ατοπικής δερματίτιδας ο οποίος ξεκινά περίπου στην ηλικία των 2 ετών και παραμένει μέχρι την ηλικία των 7 ετών ή την εφηβεία. Παρότι συμβαίνει κυρίως στους αγκώνες και τα γόνατα, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
 • Ενήλικη ζωή. Αυτός ο τύπος ατοπικής δερματίτιδας εκδηλώνεται μετά την εφηβεία και τον χαρακτηρίζουν οι πλάκες στο δέρμα με εκδορές. Επίσης, επηρεάζει κυρίως το πίσω μέρος των χεριών, το δέρμα όπου κάμπτονται οι καρποί, και τα πόδια.

Αιτίες

Η επιστήμη δεν έχει ακόμη εξακριβώσει τις αιτίες ανάπτυξης της ασθένειας. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη ή την επιδείνωσή της. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

 • Γενετικοί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κύρια αιτία της ατοπικής δερματίτιδας είναι η γενετική προδιάθεση. Τα παιδιά γονέων οι οποίοι υπέφεραν από αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν την ασθένεια.
 • Η ηλικία της μητέρας. Όσο πιο μεγάλη σε ηλικία είναι μητέρα τη στιγμή της γέννας, τόσο πιο πιθανό είναι να υποφέρει από ατοπική δερματίτιδα το παιδί.
 • Περιβάλλον. Αυτή η ασθένεια προκαλείται συχνότερα στις πόλεις με ρύπανση και κρύο καιρό. Επίσης, είναι πολύ συχνή στα μέρη με σκόνη ή καπνό από άτομα που καπνίζουν.

Ομοίως, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το άγχος και η αϋπνία μπορούν να πυροδοτήσουν την ασθένεια. Φαίνεται να την επηρεάζει και ο ιδρώτας, όπως επίσης η χρήση ενδυμάτων από μαλλί ή νάιλον. Τέλος, η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συχνά σε άτομα με διατροφικές αλλεργίες ή άλλους τύπους αλλεργιών.

Συμπτώματα και διάγνωση

Γυναίκα ξύνεται

Στα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνονται οι πληγές στο δέρμα με μια κοκκινωπή φλούδα. Η σοβαρότητα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Το κύριο σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας είναι οι πληγές στο δέρμα με μια φλούδα και κοκκινωπή εμφάνιση. Επίσης, συνοδεύονται από έντονο και παρατεταμένο κνησμό. Αυτό οδηγεί συχνά σε συναισθηματικά προβλήματα εξαιτίας της ενοχλητικής φαγούρας.

Στα βρέφη, οι πληγές είναι κυστώδεις και εξιδρωματικές. Στα παιδιά, οι πληγές δείχνουν ξηρές, σκληρές και χοντρές. Στους ενήλικες, οι πληγές είναι σκληρές και υπέρ ή υπό-χρωματισμένες. Με άλλα λόγια, είτε έχουν πολύ, είτε έχουν λίγο χρώμα.

Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή την ασθένεια για μεγάλη περίοδο έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη μεταξύ 20 και 30 ετών. Οι ειδικοί δε γνωρίζουν ακόμη γιατί. Επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν ερπητικό έκζεμα αν προσβληθούν από τον ιό του απλού έρπητα.

Ένας/μία επαγγελματίας υγείας μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια κοιτώντας απλώς το δέρμα του/ης ασθενή. Μια δερματική εξέταση και η ανάλυση του ιατρικού ιστορικού είναι αρκετά. Κάποιες φορές, κάνουν εξετάσεις με επιθέματα. Όμως, εργαστηριακές εξετάσεις απαιτούνται σπανίως.

Βιώνετε τα συμπτώματα αυτής της πάθησης; Αν ναι, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον/η δερματολόγο σας το συντομότερο δυνατό. Εκείνος/η θα είναι υπεύθυνος/η για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Garnacho-Saucedo, G., Salido-Vallejo, R., & Moreno-Giménez, J. C. (2013). Actualización en dermatitis atópica. Propuesta de algoritmo de actuación. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(1), 4-16.
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96–120.
 • Barnes KC. An update on the genetics of atopic dermatitis: scratching the surface in 2009. J Allergy Clin Immunol. 2010;125(1):16–31. doi:10.1016/j.jaci.2009.11.008
 • Thomsen SF. Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;2014:354250. Published 2014 Apr 2. doi:10.1155/2014/354250
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2019 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
 • Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12. doi:10.1186/s13223-018-0281-6
 • Wen, H.-J., Chen, P.-C., Chiang, T.-L., Lin, S.-J., Chuang, Y.-L., y Guo, Y.-L. (2009) Predecir el riesgo de dermatitis atópica infantil temprana por factores hereditarios y ambientales. British Journal of Dermatology, 161 (5), 1166-1172. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.