Μάθετε ποιες είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να επιφέρουν σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένες γυναίκες. Ανακαλύψτε εννέα από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες στο σημερινό μας άρθρο.
Μάθετε ποιες είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαΐου, 2021

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών.

Πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται τα ορμονικά αντισυλληπτικά, τα θεωρούν έναν τρόπο αποτροπής μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, συνεχίζουν να είναι φάρμακα, και για την ακρίβεια, πολλές γυναίκες τα χρησιμοποιούν ως τέτοια.

Χάρη στις προόδους της επιστήμης, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει διάφορους τύπους αντισυλληπτικών προκειμένου οι γυναίκες να επιλέγουν αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, θα πρέπει περιμένετε και ορισμένες παρενέργειες.

Η πλειοψηφία των αντισυλληπτικών απελευθερώνουν ορμόνες στο αίμα. Εξαιτίας αυτού, πολλές γυναίκες βιώνουν παρενέργειες, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Γιατί προκαλούν παρενέργειες τα αντισυλληπτικά;

Μέχρι στιγμής, τα ορμονικά αντισυλληπτικά αποτελούν την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. Επιπλέον, είναι η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείται περισσότερο από τις γυναίκες, μαζί με τα προφυλακτικά. Σε αυτή την κατηγορία έχουμε:

 • Αντισυλληπτικά χάπια
 • Κολπικούς δακτύλιους
 • Ορμονικές ενδομήτριες συσκευές: Οι χάλκινες ενδομήτριες συσκευές είναι επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (όμως, δεν περιέχουν ορμόνες και έτσι έχουν διαφορετικές παρενέργειες)
 • Αντισυλληπτικά επιθέματα
 • Υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα
 • Το χάπι της επόμενης ημέρας

Η χορήγηση εξωγενών ορμονών είναι η αιτία πρόκλησης παρενεργειών από τα αντισυλληπτικά. Γενικά, οτιδήποτε σχετίζεται με τη γυναικεία γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμμηνορροϊκού κύκλου, ρυθμίζεται από τις ακόλουθες ορμόνες: τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Όταν εισέρχονται στο σώμα οι εξωγενείς ορμόνες, διαταράσσουν τη φυσική σύνθεση των ορμονών. Με αυτόν τον τρόπο, ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η ωορρηξία διακόπτονται και έτσι εμποδίζεται η εγκυμοσύνη.

Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι ορμόνες δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα αναπαραγωγής. Αλλοιώνουν και άλλα μέρη του σώματος, όπως το στήθος και τον λιπώδη ιστό. Γι’ αυτό, τα ορμονικά αντισυλληπτικά κάνουν πολλά περισσότερα από μια παρέμβαση στη γονιμότητα, οι επιδράσεις τους μπορούν να εντοπιστούν και αλλού.

Γιατρός τοποθετεί υποδόριο εμφύτευμα σε γυναίκα
Το υποδόριο εμφύτευμα είναι μια μορφή αντισύλληψης η οποία απελευθερώνει σταδιακά ορμόνες.

1. Αιμορραγία

Η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, είναι μια παρενέργεια κατά την οποία έχετε μια απρόσμενη ελαφριά ή μέτριας έντασης αιμορραγία ανάμεσα σε δύο περιόδους.  Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η δευτερεύουσα αντίδραση είναι το αποτέλεσμα της μη τήρησης της λήψης του χαπιού και πολύ πιθανόν να συμβεί αμέσως μετά την έναρξη της λήψης του και πάλι.

Μόλις το σώμα σας συνηθίσει τις ορμονικές αλλαγές, η αιμορραγία θα πρέπει να σταματήσει. Ωστόσο, αν γίνει βαριά ή συνεχίσει για πάνω από πέντε ημέρες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για ν’ απορρίψετε άλλες πιθανές αιτίες.

2. Οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών – Ζαλάδα, ναυτία, και εμετός

Πολλές γυναίκες αναφέρουν περιστατικά ζαλάδας, ναυτίας, και εμετού όταν ξεκινούν την αντισύλληψη. Αυτά τα συμπτώματα όμως μπορούν να συμβούν για λόγους άσχετους με τα αντισυλληπτικά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι με τα αντισυλληπτικά χάπια, ο εμετός μπορεί να παρεμποδίσει τη σωστή λειτουργία τους. Γι’ αυτό, θα πρέπει να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που θα πρέπει να πάρετε και άλλο χάπι. Κατά κανόνα, αν κάνετε εμετό μέσα σε 12 ώρες από την κατανάλωση του χαπιού, θα πρέπει να πάρετε άλλο.

3. Ευαισθησία του στήθους

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι ενεργές ορμόνες στα αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν τον ιστό του στήθους και να προκαλέσουν πρήξιμο ή ευαισθησία. Επιπλέον, πολλές γυναίκες περιγράφουν ένα αίσθημα πόνου με το άγγιγμα, όπως εξηγεί το Mexican Journal of Gynecology and Obstetrics.

4. Πονοκέφαλος και ημικρανία

Γυναίκες αναφέρουν τους πονοκεφάλους ως μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των αντισυλληπτικών. Αν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες, ο γιατρός σας ίσως σας συστήσει ν’ αποφύγετε τα ορμονικά αντισυλληπτικά και θα σας δώσει εναλλακτικές λύσεις, καθώς υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που συνδέουν τις ημικρανίες με τα ορμονικά αντισυλληπτικά.

Ο λόγος, όπως εξηγεί η Mayo Clinic, είναι πως η διακύμανση στα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αλλοιώσει ορισμένα χημικά που συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο για τους πονοκεφάλους σε ορισμένες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου, ή, αν πονάτε πολύ, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε πλήρως τα ορμονικά αντισυλληπτικά.

5. Οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών – Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες παρενέργειες των ορμονικών αντισυλληπτικών, αν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πραγματική αύξηση της μάζας του σώματος. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι δεν παχαίνετε.

Αντιθέτως, το πιο πιθανό είναι να κατακρατάτε υγρά. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο αλήθεια όταν ξεκινάτε να παίρνετε ορμονικά αντισυλληπτικά, γι’ αυτό θεωρείται μια παρενέργεια των αντισυλληπτικών. Με την πάροδο του χρόνου, σταθεροποιείται η εσωτερική ισορροπία των ηλεκτρολυτών και το σώμα σας δε θα κατακρατά υγρά.

6. Αλλαγές διάθεσης

Όπως αναφέρεται στις περιγραφές των αντισυλληπτικών χαπιών, ορισμένες γυναίκες ίσως έχουν αλλαγές διάθεσης. Δηλαδή, αυτές οι γυναίκες ίσως νιώθουν συναισθηματικά ασταθείς και πιθανόν να κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές διάθεσης.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τη σχέση ανάμεσα στα αντισυλληπτικά και την κατάθλιψη.  Οι μελέτες τις οποίες χρησιμοποιήσαμε ως πηγές συμφωνούν ότι η επίδρασή τους είναι ελάχιστη και, όταν μπορέσει να επιβεβαιωθεί, εμφανίζεται μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια λήψης του χαπιού.

7. Οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών – Αμηνόρροια

Η αμηνόρροια είναι η έλλειψη εμμηνορροϊκού κύκλου στην χρονική περίοδο που τον περιμένετε. Αυτή, όπως και η αιμορραγία, είναι μια κοινή παρενέργεια των αντισυλληπτικών και σχετίζεται με την ορμονική ανισορροπία.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο, όχι μόνο τα χάπια. Το άγχος, η διατροφή, και η σωματική άσκηση, είναι όλοι καθοριστικοί παράγοντες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης αν δεν έρθει η περίοδός σας όταν πρέπει, απλά για να σιγουρευτείτε.

8. Απώλεια της λίμπιντο

Διάφορες συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση. Είναι πιθανόν τα ορμονικά αντισυλληπτικά να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο, αν και, φυσικά, δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics and Gynecology μια μείωση στην ερωτική διάθεση παρατηρείται περισσότερο με τη χρήση αντισυλληπτικών επιθεμάτων και υποδόριου εμφυτεύματος απ’ ότι σε άλλες μεθόδους αντισύλληψης. Όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν την ερωτική διάθεση.

Γυναίκα ετοιμάζεται να πάρει αντισυλληπτικό χάπι
Οι παρενέργειες των ορμονικών αντισυλληπτικών διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες ίσως να μη βιώσουν καμία παρενέργεια.

9. Οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών – Κολπικές εκκρίσεις

Άλλη μια συνηθισμένη παρενέργεια των ορμονικών αντισυλληπτικών είναι η αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις. Αυτό το υγρό ανταποκρίνεται στις εσωτερικές ορμονικές αλλαγές και τη δομή της κολπικής χλωρίδας.

Αυτή η αλλαγή σπανίως είναι σημάδι ασθένειας. Για την ακρίβεια, οι γυναίκες θα πρέπει να αναμένουν την αλλαγή των κολπικών εκκρίσεων όταν ξεκινούν μια νέα μέθοδο αντισύλληψης και κατά τη διάρκεια της χρήσης της. Θα πρέπει να θεωρείται κάτι αναμενόμενο και πως θα συνεχίσει να υφίσταται όσο διαρκεί η χρήση των χαπιών ή των ενεσίμων μεθόδων.

Τα αντισυλληπτικά είναι ασφαλή παρά τις παρενέργειές τους

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής της εγκυμοσύνης. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας αν έχετε απορίες σχετικά με το αντισυλληπτικό σας. Οι γιατροί θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τη μέθοδο αντισύλληψης που ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να επιλέγει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής της, με τον μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
 • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
 • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
 • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
 • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
 • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
 • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
 • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
 • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
 • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.