Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για ένα αγέννητο παιδί. Θα σας τα πούμε όλα στο σημερινό άρθρο.
Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2021

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα που συλλογικά αναφέρονται ως διαταραχές του αλκοολικού εμβρυϊκού φάσματος. Μερικές από τις διαταραχές περιλαμβάνουν το προαναφερθέν εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, γενετικές ανωμαλίες, νευρολογικές και διαταραχές συμπεριφοράς στο παιδί κ.ο.κ.

Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι η πιο σοβαρή από όλες τις διαταραχές που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιλαμβάνει προβλήματα με τη νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, όπως ένα μικρό κεφάλι και εγκέφαλος.

Και, το πιο σοβαρό από όλα, δεν υπάρχει θεραπεία. Η θεραπεία συνίσταται στην παροχή δια βίου διαχείρισης των αναπηριών που προκαλεί αυτή η κατάσταση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συχνότητα εμφάνισης αυτού του προβλήματος είναι 0,97 ανά 1000 γεννήσεις, γι ‘αυτό θεωρείται σήμερα πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Τι είναι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο;

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές, προκαλεί εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα ανάπτυξης στο μωρό. Οι συνέπειες ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά είναι πάντα μη αναστρέψιμες.

Το όνομα εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο δημιουργήθηκε το 1973. Από τότε, οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει εκστρατείες σε όλο τον κόσμο για έγκυες μητέρες ώστε να αποφεύγουν να πίνουν. Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το σοβαρό κακό είναι να αποφύγετε το ποτό.

Μια έγκυος γυναίκα στο ραντεβού γιατρού.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Όταν μια μέλλουσα μητέρα πίνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η ουσία εισέρχεται στο αίμα της και στη συνέχεια διασχίζει τον πλακούντα. Φτάνει λοιπόν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Με άλλα λόγια, είναι σαν να δίνατε αλκοόλ απευθείας στο μωρό σας στη μήτρα σας.

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το έμβρυο μεταβολίζει το αλκοόλ πιο αργά. Επομένως, τα επίπεδα αυτής της ουσίας συγκεντρώνονται αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να τροφοδοτηθεί το έμβρυο με οξυγόνο και διατροφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή εγκεφαλική βλάβη και δυσκολίες στην ανάπτυξη ιστών και οργάνων.

Δεν είναι ποτέ ασφαλές να πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά όταν καταναλώνετε αλκοόλ κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει επειδή συμπίπτει με την αρχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της καρδιάς. Επομένως, δεν πρέπει να πίνετε, ακόμη και αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος.

Συμπτώματα από το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση. Συνήθως, οι γιατροί θα εντοπίσουν τα πιο εμφανή κατά τη γέννηση λόγω χαρακτηριστικών όπως το κοντό ανάστημα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συγκεκριμένα, οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Είναι επίσης σύνηθες για αυτούς να έχουν ανώμαλες πτυχώσεις στα χέρια ή αυλακώσεις στις παλάμες. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν κάποια καρδιακά ελαττώματα και προβλήματα στις αρθρώσεις. Μετά τη γέννηση και καθώς το μωρό αναπτύσσεται, συνήθως εμφανίζονται νέα συμπτώματα που δεν εντοπίστηκαν στην αρχή.

Το πιο σοβαρό ελάττωμα που μπορεί να προκύψει είναι μια σοβαρή γνωστική αναπηρία, αν και μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικά επίπεδα γνωστικού ελλείμματος. Επίσης, οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι κοινές, όπως νευρικότητα, ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης, χαμηλές κοινωνικές δεξιότητες και άλλες.

συγγενείς καρδιακές παθήσεις στα παιδιά

Θεραπεία

Ένας επαγγελματίας θα διαγνώσει αυτήν την κατάσταση με βάση τη συμπεριφορά της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα σημάδια που εμφανίζονται κατά τη γέννηση και μέσω μιας μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης παρακολούθησης της ανάπτυξης του παιδιού.

Πρέπει να σημειώσετε ότι τα παιδιά που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο είναι πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος, εθισμός και άλλα. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πρόωρο θάνατο από αυτοκτονία ή ατύχημα. Επιπλέον, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν ακατάλληλες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό το σύνδρομο, δεν υπάρχει επίσης ειδική θεραπεία για αυτό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι η έγκαιρη παρέμβαση με θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό θα προωθήσει τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του μωρού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο μόνος τρόπος για την πρόληψη του συνδρόμου είναι η αποφυγή του αλκοόλ, ειδικά εάν έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή και είστε σε αναπαραγωγική ηλικία. Εάν μια γυναίκα έχει πρόβλημα με το αλκοόλ, είναι καλύτερο να ζητήσει βοήθεια πριν μείνει έγκυος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Charness ME, Riley EP, Sowell ER. Drinking During Pregnancy and the Developing Brain: Is Any Amount Safe?. Trends Cogn Sci. 2016;20(2):80‐82. doi:10.1016/j.tics.2015.09.011
  • del Val, B. A., Mallada, P. L., Segura, J. L. P., Pisón, J. L., Albero, S. A., & Rebage, V. (2004). Microcefalia como motivo de consulta en un Servicio de Neuropediatría de referencia regional. Revista de neurología, 38(2), 106-110.
  • Montoya Salas, K. (2011). Síndrome alcohólico fetal. Medicina Legal de Costa Rica, 28(2), 51-55.
  • Bhuvaneswar CG, Chang G, Epstein LA, Stern TA. Alcohol use during pregnancy: prevalence and impact. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2007;9(6):455‐460. doi:10.4088/pcc.v09n0608

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.