5 Κοινά ορθοπεδικά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά

Τα κοινά ορθοπεδικά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά έχουν σχεδόν πάντα να κάνουν με ορισμένες δυσκολίες στο βάδισμα ή με ανωμαλίες στο σχήμα των ποδιών. Συνήθως επιλύονται με τον καιρό.
5 Κοινά ορθοπεδικά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Υπάρχουν πολλά κοινά ορθοπεδικά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά που πρέπει να γνωρίζετε. Ορισμένες από αυτές τις συνθήκες διορθώνονται καθώς προχωρά η ανάπτυξη. Άλλες επιμένουν ή προοδεύουν και μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές διαταραχές.

Οι γονείς πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση για κοινά ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πανικού. Πολλές συνθήκες φαίνονται σοβαρές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα βήματα που πρέπει να λάβετε. Πρέπει πάντα να περιμένετε για να λύσετε τα πάντα. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα πιο κοινά ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά.

5 κοινά ορθοπεδικά προβλήματα

Ένα παιδί που παίζει

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ορθοπεδικών ανωμαλιών που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση ή να εμφανίζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Ωστόσο, μερικά είναι αρκετά συνηθισμένα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν πέντε, τα οποία θα συζητήσουμε παρακάτω.

1. Ορθοπεδικά προβλήματα: Επίπεδα πόδια

Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα μωρά γεννιούνται με επίπεδα πόδια και το τόξο σχηματίζεται μόνο καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αψίδα δεν σχηματίζεται εντελώς και αυτό συμβαίνει όταν μιλάμε για επίπεδα πόδια με την πιο αυστηρή έννοια της λέξης.

Τα επίπεδα πόδια δεν είναι πραγματικά πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό μειώνει την ικανότητα του παιδιού να περπατά κανονικά ή να παίζει. Μόνο στις περιπτώσεις που αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο, οι γιατροί θα συμβουλεύσουν τη χρήση ειδικών πάτων στα παπούτσια.

2. Κοινά ορθοπεδικά προβλήματα: Μεταφορά του βάρους των ποδιών στα δάχτυλα

Αυτή η ανωμαλία συμβαίνει όταν τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν μαθαίνουν να περπατούν, στην περίοδο μεταξύ 1 και 3 ετών. Συνήθως εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια στην ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά συνεχίζουν να περπατούν με αυτόν τον τρόπο και μετά από αυτό το στάδιο.

Εάν περπατάνε στα δάχτυλα μόνο περιστασιακά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν είναι ο συνηθισμένος τρόπος βάδισης, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει νευρολογικό πρόβλημα όπως η εγκεφαλική παράλυση. Εάν δεν υπάρχει πρόσθετη διαταραχή, το παιδί θα χρειαστεί θεραπεία για να υιοθετήσει ένα φυσιολογικό βάδισμα.

3. Στραβά πόδια

Τα στραβά πόδια είναι στραμμένα προς τα μέσα. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα μωρά παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση όταν αρχίζουν να σηκώνονται. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 8 και 15 μηνών. Εάν η ανωμαλία επιμένει μετά από αυτό, θεωρείται διαταραχή.

Συνήθως, τα πόδια αυτά είναι το αποτέλεσμα της στροφής των γοφών προς τα μέσα. Αυτό ονομάζεται μηριαία αντιστροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει την κανονική κίνηση και τις δραστηριότητες του παιδιού. Συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό με την πάροδο του χρόνου.

4. Συνηθισμένα ορθοπεδικά προβλήματα: Λυγισμένα πόδια

Ένα άλλο κοινό ορθοπεδικό πρόβλημα στα παιδιά είναι τα λυγισμένα πόδια, που ονομάζονται επίσης genu varum. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια υπερβολική καμπυλότητα από το γόνατο, προς τα έξω και προς τα κάτω. Πολλές φορές, αυτό το πρόβλημα διορθώνεται φυσικά.

Εάν η ανωμαλία επιμένει πέραν της ηλικίας των 2 ετών ή επηρεάζει μόνο το ένα πόδι, μπορεί να υπάρχει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα: ραχίτιδα ή νόσος του Blount. Η ραχίτιδα είναι ένα πρόβλημα ανάπτυξης οστών που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Η ασθένεια Blount είναι μια διαταραχή του οστού της κνήμης που προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των οστών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται εξειδικευμένη ορθοπεδική θεραπεία. Αυτή η διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική.

5. X-πόδια

Τα πόδια σε “x”, ή genu valgum, υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα παιδιά, αλλά σε μέτρια μορφή. Εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 3 και 6 ετών αφού σε αυτό το στάδιο λαμβάνει χώρα μια φυσική διαδικασία ευθυγράμμισης των ποδιών.

Είναι σύνηθες για τα πόδια να ισιώνουν μόνα τους με τον καιρό. Ως εκ τούτου, η θεραπεία είναι σπάνια απαραίτητη. Εάν το “x” στα πόδια είναι πολύ τονισμένο ή επιμένει μετά την ηλικία των 6 ετών, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά.

Πώς να διαγνώσετε αυτές τις καταστάσεις

Ένα κοριτσάκι με γιατρό
Ο παιδίατρος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση για να διαπιστωθεί η παρουσία ορθοπεδικών προβλημάτων.

Η διάγνωση κοινών ορθοπεδικών προβλημάτων σε βρέφη και παιδιά ολοκληρώνεται συνήθως με φυσική εξέταση στο γραφείο του παιδίατρου. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχοι, ηλεκτρομυογραφία ή μαγνητικές τομογραφίες.

Ο γιατρός θα κοιτάζει σχεδόν πάντα το προσβεβλημένο άκρο και μερικές φορές ζητά από το παιδί να περπατήσει. Στην περίπτωση των επίπεδων ποδιών, μπορεί να ζητήσουν από το παιδί να περπατήσει στα δάχτυλα των ποδιών. Έτσι, θα παρατηρήσουν το φυσικό βάδισμα του παιδιού.

Οι γιατροί εξετάζουν τα στραβά πόδια παρατηρώντας το σχήμα και τη θέση του ποδιού. Γενικά, εξετάζουν το βάδισμα και το βήμα, και μερικές φορές παραγγέλνουν απεικονιστικές εξετάσεις. Το τελευταίο είναι το κύριο διαγνωστικό μονοπάτι για τα x-πόδια.

Η παιδιατρική διαβούλευση είναι η καλύτερη επιλογή

Τα κοινά ορθοπεδικά προβλήματα περιλαμβάνουν επίσης άλλες καταστάσεις που εμφανίζονται σχετικά συχνά, όπως θέματα θέσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την εξέλιξη του βηματισμού στα παιδιά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση. Σε αυτό, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και προσοχή μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Abril, J. C., Bonilla, P., & Miranda, C. (2014). Problemas ortopédicos en el recién nacido. PediatríaIntegral, 375.
  • Insuga, V. S., Vinués, B. M., del Pozo, R. L., Moreno, M. R., González, M. M., Ruiz, R. C., & Carmen, C. M. (2018, April). ¿Caminan de manera diferente los niños con trastorno por déficit de atención hiperactividad (TDAH)? Relación entre marcha de puntillas idiopática y TDAH. In Anales de Pediatría (Vol. 88, No. 4, pp. 191-195). Elsevier Doyma.
  • Silva Yepes, E. A., & de Lili, F. V. (2009). Problemas ortopédicos comunes en niños.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.