Επιδιδυμική υπέρταση ή μπλε μπάλες: Τι είναι;

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό στην καθομιλουμένη ως μπλε μπάλες, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της απόκλισης της ροής του αίματος στους όρχεις λόγω σεξουαλικής διέγερσης που δεν καταλήγει σε οργασμό. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία;
Επιδιδυμική υπέρταση ή μπλε μπάλες: Τι είναι;

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου, 2022

Η επιδιδυμική υπέρταση ή μπλε μπάλες είναι δύο όροι (ο τελευταίος της καθομιλουμένης) που χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν τον πόνο στους όρχεις που εμφανίζεται μετά από σεξουαλική διέγερση που δεν τελειώνει ικανοποιητικά, δηλαδή δεν υπάρχει εκσπερμάτιση.

Είναι συνέπεια παρατεταμένης σεξουαλικής διέγερσης και εκδηλώνεται με αμβλύ πόνο και αίσθημα βάρους στον έναν ή και στους δύο όρχεις. Υποχωρεί αυθόρμητα ή με χειρωνακτική βοήθεια και δεν ενέχει ιατρικό κίνδυνο.

Τι είναι οι μπλε μπάλες;

Οι μπλε μπάλες είναι επίσης γνωστές ως επιδιδυμική υπέρταση, επειδή δημιουργείται πίεση στην επιδιδυμίδα (ένας σωλήνας που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις στον σπερματικό πόρο). Η επιδιδυμίδα γίνεται επώδυνη επειδή δεν υπάρχει απελευθέρωση της πίεσης.

Όταν υπάρχει σεξουαλική διέγερση υπάρχει ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο αυξάνει τα νευρικά ερεθίσματα στα γεννητικά όργανα. Υπάρχει διάταση των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή, ενώ οι φλέβες (οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επιστροφή του αίματος στην καρδιά) συστέλλονται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος, όχι μόνο στο πέος, αλλά και στους όρχεις. Η συσσώρευση του αίματος συμβαίνει επειδή παρεμποδίζεται η φλεβική επιστροφή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σκλήρυνση του πέους με την επακόλουθη στύση.

Η παρατεταμένη συσσώρευση αίματος λόγω σεξουαλικής διέγερσης θα προκαλέσει παρατεταμένη στύση και διόγκωση των όρχεων. Αυτό το φυσιολογικό φαινόμενο ανακουφίζεται μετά την εκσπερμάτιση ή την απώλεια της σεξουαλικής διέγερσης. Οι φλέβες χαλαρώνουν και επέρχεται φλεβική επιστροφή. Αυτή τη στιγμή, οι όρχεις και το πέος επιστρέφουν στο αρχικό τους μέγεθος.

Μετά τον οργασμό, κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, υπάρχει μια ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία βάζει τέλος στη συσσωρευμένη ένταση.

A man who may suffer from blue balls if he doesn't ejaculate.
Εάν η σεξουαλική διέγερση δεν οδηγήσει σε εκσπερμάτιση, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η συμφόρηση του αίματος στους όρχεις.

Συμπτώματα από τις μπλε μπάλες

Το καρδιακό σύμπτωμα είναι ο πόνος στους όρχεις που σχετίζεται με την παρατεταμένη σεξουαλική διέγερση που δεν οδηγεί σε εκσπερμάτιση. Πρόκειται για έναν προσωρινό πόνο που βελτιώνεται όταν η πίεση του αίματος στους όρχεις επανέλθει στο φυσιολογικό.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει αίσθημα βάρους ή δυσφορίας στον έναν ή και στους δύο όρχεις, λόγω συμφόρησης που οφείλεται δευτερογενώς στην αυξημένη ροή του αίματος. Δεν σχετίζεται με πρήξιμο.

Από την άλλη πλευρά, παρά την ονομασία, οι όρχεις συνήθως δεν αποκτούν πραγματικά μπλε χρώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το όσχεο μπορεί να πάρει ένα αχνό μπλε χρώμα, λόγω του αυξημένου όγκου αίματος.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται μόνο στους άνδρες;

Οι μπλε μπάλες εμφανίζονται μόνο στους άνδρες, επειδή μπορεί να επηρεάσουν μόνο τους όρχεις. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ένα παρόμοιο φαινόμενο που ονομάζεται μπλε αιδοίο ή πυελική συμφόρηση.

Το μπλε αιδοίο προκαλείται από τον ίδιο μηχανισμό με τις μπλε μπάλες: υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην κλειτορίδα και το αιδοίο, με συστολή των φλεβών για να μειωθεί η φλεβική επιστροφή. Εκδηλώνεται με αίσθημα πόνου ή βάρους γύρω από την κλειτορίδα και το αιδοίο, αλλά βελτιώνεται με τον οργασμό.

Θεραπεία για τις μπλε μπάλες

Οι μπλε μπάλες συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται αυθόρμητα κατά την εκσπερμάτιση ή όταν σταματήσει η σεξουαλική διέγερση.

Για να μειώσετε τη διέγερση, σας συνιστούμε να βρείτε κάτι για να αποσπάσετε την προσοχή σας. Σκεφτείτε πράγματα που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση, όπως το να σκέφτεστε τη δουλειά σας. Είναι επίσης χρήσιμο να περπατάτε, να κάνετε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα (η οποία εκτρέπει τη ροή του αίματος στους μεγάλους μυς) ή να εκτεθείτε στο κρύο (ένα μπάνιο με κρύο νερό, για παράδειγμα).

Η εκσπερμάτιση μπορεί να γίνει μέσω σεξουαλικής επαφής ή αυνανισμού. Δεν είναι απαραίτητο να παράγεται από τη συνουσία.

Χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό;

Η επιδιδυμική υπέρταση δεν ενέχει κίνδυνο για τη γονιμότητα ή τη γενική υγεία. Θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις περάσει η σεξουαλική διέγερση ή επέλθει οργασμός.

Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν λίγο μετά την έναρξη ή έως και 10-12 ώρες μετά την εκσπερμάτιση. Δεν απαιτείται επίσκεψη σε γιατρό.

Ωστόσο, εάν ο πόνος δεν βελτιώνεται μέσα σε λίγες ώρες, δεν σχετίζεται με τη διέγερση, είναι επαναλαμβανόμενος ή εμποδίζει τη σεξουαλική απόδοση, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό, καθώς μπορεί να υποδεικνύει άλλα προβλήματα. Οι ακόλουθες διαταραχές μπορεί να είναι ύποπτες:

 • Επιδιδυμίτιδα
 • Ορχικό τραύμα
 • Πέτρες στην ουρήθρα
 • Καρκίνος των όρχεων
 • Ορχίτιδα
 • Στρέψη όρχεων
 • Κιρσοκήλη
 • Βουβωνοκήλη

Ο καρκίνος των όρχεων εκδηλώνεται με επίμονο αμβλύ, επώδυνο πόνο, που συνοδεύεται από βάρος στους όρχεις και παρουσία εξογκωμάτων. Η πρόγνωσή του είναι καλή όταν διαγνωστεί έγκαιρα, οπότε τα συμπτώματά του δεν πρέπει να αγνοούνται.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια κατάσταση στην οποία οι όρχεις συνήθως όντως μελανιάζουν και πρόκειται για τη συστροφή των όρχεων, προϊόν συστροφής του σπερματικού μυελού που τροφοδοτεί με αίμα τους όρχεις. Θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό.

A man suffering from blue balls.
Ο πόνος αυτής της κατάστασης θα πρέπει να είναι προσωρινός. Εάν επιμένει για αρκετές ημέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Μάθετε περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ: Σεξουαλικότητα σε μεγάλη ηλικία

Μια υποτιμημένη κατάσταση

Οι όροι μπλε μπάλες ή επιδιδυμική υπέρταση δεν χρησιμοποιούνται συχνά στην ιατρική πρακτική, επειδή υποδηλώνουν μια μη παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με τη σεξουαλική διέγερση. Δεν έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος στην επιστημονική μελέτη της, εν μέρει επειδή δεν θεωρείται σοβαρή.

Για να βοηθηθούν τα συμπτώματα ή η δυσφορία, συνιστώνται τεχνικές για τη μείωση της σεξουαλικής διέγερσης. Αν και ο αυνανισμός μπορεί να την επιλύσει, αυτό δεν περιγράφεται ιατρικά ως θεραπεία από μόνο του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Chalett JM, Nerenberg LT. “Blue balls”: a diagnostic consideration in testiculoscrotal pain in young adults: a case report and discussion. Pediatrics. 2000 Oct;106(4):843.
  • Panchatsharam, P. K., et al. Physiology, erection. StatPearls 2021. Disponible en ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513278/.
  • Saavedra J, et al. Cáncer de testículo. Analas de Radiología México 2009;1. Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/anaradmex/arm-2009/arm091f.pdf.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.