Σεξουαλικότητα σε μεγάλη ηλικία: Τι συμβαίνει συνήθως

Αν και σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των γηρατειών που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το τέλος της σεξουαλικής ζωής. Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι για τη σεξουαλικότητα, και ένας από τους πιο διαδεδομένους είναι ότι τελειώνει στα γηρατειά. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο ισχύει. Μάθετε τα πάντα για τη σεξουαλικότητα σε μεγάλη ηλικία εδώ…

Υπάρχουν γυναίκες που λένε ότι η σεξουαλική τους ζωή άρχισε να ευδοκιμεί μετά το τέλος της αναπαραγωγικής τους φάσης. Επίσης, υπάρχουν πολλοί άντρες που πιστεύουν ότι μετά από 50 χρόνια η σεξουαλικότητά τους θα τελειώσει. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο μπορεί να συμβεί.

Ο όρος «σεξουαλικότητα» είναι ευρύς και περιλαμβάνει πολλές πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Η Δρ. Herrera, επικεφαλής της Γηριατρικής Υπηρεσίας στη Χιλή, τόνισε ότι η έννοια της σεξουαλικής υγείας είναι η εξής:

«Η ψυχολογική έκφραση των συναισθημάτων και της δέσμευσης που απαιτεί τη μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, σε μια σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης, ανταλλαγής και ευχαρίστησης, με ή χωρίς επαφή».

Επομένως, η σεξουαλική ζωή δεν συνεπάγεται μόνο τη σεξουαλική επαφή. Περιλαμβάνει επίσης άλλες εκφράσεις στοργής που συμβάλλουν στην προσέγγιση των ζευγαριών.

Αλλαγές στη σεξουαλικότητα σε μεγαλη ηλικία

Καθώς το σώμα αλλάζει, είναι απολύτως φυσιολογικό τα σεξουαλικά όργανα να υποβάλλονται επίσης σε ορισμένες αλλαγές.

Για τους άνδρες, οι αλλαγές έχουν ως εξής:

Στις γυναίκες, οι αλλαγές μπορεί να είναι:

 • Λιγότερες ορμόνες που δημιουργούν σεξουαλική ευχαρίστηση
 • Λιγότερη κολπική λίπανση
 • Μικρότερη διάρκεια σε οργασμούς
 • Λιγότερες οργασμικές συσπάσεις
 • Λιγότερη αίσθηση της κλειτορίδας
 • Ταχεία κάθοδος μετά από οργασμό

Άλλες αλλαγές στη σεξουαλικότητα σε μεγάλη ηλικία

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στις οποίες εμφανίζονται αλλαγές στον κύκλο σεξουαλικής απόκρισης.

Στους άνδρες, αυτές οι αλλαγές είναι οι εξής:

 • Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί στύση, η οποία μπορεί επίσης να είναι λιγότερο σταθερή από ό, τι στη νεότερη ηλικία.
 • Η φάση για τη στύση είναι μεγαλύτερη, καθώς ο μυς του κρεμαστού χάνει δύναμή του.
 • Η φάση του οργασμού είναι μικρότερη και υπάρχει μικρότερος όγκος σπερματικού υγρού.
 • Ο όγκος του πέους μειώνεται πιο γρήγορα κατά τη φάση της εκσπερμάτωσης.

Αλλαγές στις γυναίκες σε μεγάλη ηλικία:

Όσον αφορά τις γυναίκες, οι φάσεις είναι παρόμοιες, αλλά η ένταση δεν είναι η ίδια.

 • Κατά τη διάρκεια της φάσης διέγερσης, η λίπανση μειώνεται.
 • Στη φάση πριν τον οργασμό, η ανύψωση της μήτρας μειώνεται.
 • Στη φάση του οργασμού υπάρχουν συσπάσεις, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και ένταση. Μπορούν ακόμη και να γίνουν οδυνηρές.
 • Η φάση μετά τον οργασμό είναι μεγαλύτερη από ό, τι στις νέες γυναίκες.
 • Μειώνεται η ικανότητα πολλαπλών οργασμών.

Θεραπεία και πρόληψη

Παρ ‘όλα αυτά, οι παράγοντες που έχουμε αναφέρει δεν σημαίνουν το τέλος της σεξουαλικής ζωής στα γηρατειά. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μείωση της συχνότητας άσκησης της σεξουαλικής λειτουργίας με την ηλικία. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι η συντήρηση εξαρτάται από την καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να προστεθούν χρόνιες παθολογίες. Επιπλέον, η κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά των ηλικιωμένων. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή μπορούν να αλλάξουν το ορμονικό σύστημα είτε για άλλους λόγους.

Επί του παρόντος, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής στα γηρατειά. Πρέπει επίσης να ακολουθείτε υγιείς συνήθειες.

Μία από τις θεραπείες είναι η σεξουαλική θεραπεία για τους ηλικιωμένους, για παράδειγμα. Επίσης, η χρήση τεστοστερόνης, ενέσιμης ή από του στόματος, συσκευών εκκένωσης, χειρουργικών θεραπειών και άλλων.

Παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, ο γιατρός Llanes τονίζει ότι πολλές από τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες στα γηρατειά οφείλονται στην άγνοια. Μπορεί επίσης να υπάρχουν συναισθήματα αναπηρίας, καθώς και ψευδείς προσδοκίες.

Η γιατρός Llanes συζητά επίσης τις συστάσεις των Masters και Johnson. Δηλώνουν ότι υπάρχουν τρία απαραίτητα μέτρα για να απολαύσετε μια πλήρη σεξουαλική ζωή στα γηρατειά:

 • Απολαύστε την υγεία σας
 • Εκτιμήστε τη σεξουαλικότητά σας
 • Έχετε έναν σύντροφο

Ακολουθώντας αυτές τις συστάσεις, όχι μόνο μπορείτε να απολαύσετε μια πλήρη σεξουαλική ζωή στα γηρατειά, αλλά και να καταστρέψετε τον μύθο ότι η σεξουαλικότητα τελειώνει με τα γηρατειά. Η αλήθεια είναι ότι τελειώνει μόνο με το θάνατο και δεν περιορίζεται απλώς στη συνουσία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Amor, sexualidad e inicio de nuevas relaciones en la vejez: percepción de tres grupos etarios. (2012). Psychologia. Avances de La Disciplina. https://doi.org/10.21500/19002386.1185
 • Herrera P., A. (2003). SEXUALIDAD EN LA VEJEZ: ¿MITO O REALIDAD? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/s0717-75262003000200011
 • Loreto, C. (2006). La sexualidad en la vejez. Índice: Revista de Estadística y Sociedad.
 • Caridad, L. B. (2013). La sexualidad en el adulto mayor / Sexuality in the elderly. Revista Cubana de Enfermería VO – 29.
 • Orozco Mares, I., & Rodriguez Marquez, D. D. (2006). Prejuicios y actitudes hacia la sexualidad en la vejez. Psicologia y Ciencia Social.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.