Ναρκωτικά και στυτική δυσλειτουργία: Συνδέονται;

22 Οκτωβρίου 2019
Αν νομίζετε ότι αναφερόμαστε μόνο στα σκληρά ναρκωτικά κάνετε λάθος! Το αλκοόλ και ο καπνός μπορεί να επηρεάσουν επίσης.

Σήμερα θα δούμε αν ναρκωτικά και στυτική δυσλειτουργία συνδέονται. Διάφορες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική απόδοση εμποδίζοντας την ευχαρίστηση του σεξ. Μια τέτοια διαταραχή είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Όμως, έχοντας υπόψιν ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα, ίσως να αναρωτιέστε αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ναρκωτικών και στυτικής δυσλειτουργίας.

Όταν ένας άνδρας πηγαίνει στον/ην γιατρό επειδή δε μπορεί να διατηρήσει πλήρη στύση κατά τη διάρκεια του σεξ, πρέπει να κάνει παθολογικές και ψυχολογικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα πρόκλησης της στυτικής δυσλειτουργίας εξαιτίας άγχους ή αγωνίας.

Μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, αν ο/η ειδικός διαγνώσει πως ο ασθενής υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία, θα την ταξινομήσει βάσει της αιτιολογίας της: νευρογενή, ενδοκρινολογική, αγγειογενή, ή προκαλούμενη από ναρκωτικά, μεταξύ άλλων.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των ναρκωτικών

Άνδρας καπνίζει

Αν και το μυαλό σας ίσως πάει μόνο στα “σκληρά” ναρκωτικά, το αλκοόλ και ο καπνός μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή.

Βάσει αυτού, υπάρχουν και άλλα “ναρκωτικά” τα οποία οι άνθρωποι συνήθως θεωρούν ότι δεν επηρεάζουν τη σεξουαλικότητά τους.

Παραδείγματος χάρη, το αλκοόλ και ο καπνός είναι ναρκωτικά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας. Επιπλέον, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για ορμόνες, και φάρμακα για την καρδιά ίσως συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς θα βελτιώσετε τη στύση του ερωτικού σας συντρόφου

Ναρκωτικά και στυτική δυσλειτουργία

Παρακάτω, θα αναλύσουμε το πώς συνδέονται ναρκωτικά και στυτική δυσλειτουργία με βάση τα αποτελέσματα του άρθρου “Ναρκωτικά και Σεξουαλικότητα: Μεγάλοι εχθροί” (στα Ισπανικά). Θα αναφέρουμε επίσης κοινά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική σας απόδοση.

  • Ηρεμιστικά: Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την καταπολέμηση της αγωνίας ή του άγχους είναι οι βενζοδιαζεπίνες όπως η διαζεπάμη. Αυτά μπορούν να μειώσουν τη στύση ή να εμποδίσουν τον οργασμό, ειδικά σε μεγάλες δόσεις.
  • Συνθετικές ορμόνες: Θα πρέπει να χορηγούνται πάντα κάτω από ιατρική επίβλεψη. Διαφορετικά ίσως επηρεάσουν τη στύση.
  • Αντικαταθλιπτικά: Σε μικρές δόσεις, ίσως βοηθήσουν στη βελτίωση της σεξουαλικότητας σε κάποιο άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούνται μεγάλες δόσεις και αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη διέγερση και στυτική δυσλειτουργία.

Ναρκωτικά και σεξ

Άνδρας με στυτική δυσλειτουργία

Η αποφυγή των τοξικών συνηθειών είναι το πρώτο μέτρο για τη μείωση των προβλημάτων υγείας, ειδικά όταν μιλάμε για τη σεξουαλικότητα.

Πολλά από τα ναρκωτικά που δεν αναφέραμε παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική απόδοση. Ίσως να θυμάστε κάποια ταινία όπου το ζευγάρι άναψε τσιγάρο μετά από το σεξ. Παρότι φαίνεται ακίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

  • Καπνός: Στους νέους, αυτό το είδος ναρκωτικού μπορεί να επηρεάσει τη στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αν δεν υπάρχουν άλλα αίτια (όπως κατάθλιψη ή άγχος). Αν απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια είναι δυνατό να δείτε βελτίωση.
  • Ηρωίνη: Αυτό το “σκληρό” ναρκωτικό καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι, προκαλεί απώλεια της λίμπιντο και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ.
  • Μαριχουάνα: Η υπερβολική κατανάλωση αυτού του ναρκωτικού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης για σεξ, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Σας αποτρέπει να κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και συντονισμό, γι’ αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας απόδοση.
  • Στεροειδή: Η παρατεταμένη χρήση στεροειδών αυξάνει το μέγεθος του προστάτη, μειώνοντας το μέγεθος των όρχεων και έτσι προκαλεί προβλήματα στύσης.

Ανακαλύψτε: Διαχειριστείτε σωστά το άγχος με φυσικές θεραπείες

Ναρκωτικά και στυτική δυσλειτουργία – Συμπεράσματα

Αυτά είναι μονάχα μερικά παραδείγματα των ναρκωτικών που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Αυτά τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και να σας κρατήσουν μακριά από την ευχαρίστηση του σεξ. Γι’ αυτό, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και οι συνεδρίες για τη φροντίδα της πνευματικής σας υγείας είναι απαραίτητα βήματα για να αποφύγετε πλήρως τα ναρκωτικά.

  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002