Επίπεδα τριγλυκεριδίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Όταν ο γιατρός ζητάει εξετάσεις για τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, είναι επίσης για να αξιολογήσει την καρδιαγγειακή και αρτηριακή υγεία.
Επίπεδα τριγλυκεριδίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Μαρτίου, 2023

Ο έλεγχος για τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αποτελεί μέρος μιας συνηθισμένης εξέτασης. Το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, σχεδόν πάντα, δείχνει επίσης τις τιμές της κακής και της καλής χοληστερόλης.

Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία και για την αξιολόγηση της προσκόλλησης ή μη σε μια συγκεκριμένη δίαιτα. Σε τέτοιο βαθμό που οι διατροφολόγοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ακόμη και για να αξιολογήσουν την πρόσληψη λιπιδίων τις τελευταίες 10 ημέρες.

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια

Όταν μετράμε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αυτό που κάνουμε είναι να λαμβάνουμε μια τιμή ενός μέρους των λιπιδίων που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο αίμα. Υπάρχουν επίσης λίπη στους ιστούς, αλλά δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε με τη συνηθισμένη ανάλυση αίματος.

Το σώμα χρησιμοποιεί τα λιπίδια για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και την αποθήκευση ενέργειας. Από τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, το σώμα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές μεταβολικές διαδικασίες, τις οποίες χρησιμοποιεί όταν χρειάζονται θερμίδες.

Ο τόπος αποθήκευσης είναι το κύτταρο που γνωρίζουμε ως “λιποκύτταρο”. Στο εσωτερικό του υπάρχουν σταγονίδια λίπους που λειτουργούν ως αποθήκη. Αν ξεκινήσουμε μια σειρά προπονήσεων, για παράδειγμα, ή περάσουμε από καταστάσεις ψύξης, αυτό το απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί.

Los triglicéridos son lípidos
Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα. Η υπερβολική συσσώρευσή τους αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων

Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να γνωρίζουν αν τα τριγλυκερίδια βρίσκονται στις φυσιολογικές τιμές στο αίμα. Κάθε εργαστήριο έχει τις δικές του μετρήσεις και αυτό τροποποιεί τα φυσιολογικά διαστήματα, αν και υπάρχουν τιμές που είναι λίγο πολύ πάντα ίδιες.

Στην περίπτωση των τριγλυκεριδίων, θεωρούνται φυσιολογικά όταν δεν ξεπερνούν τα 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο αίματος. Αν είναι μεταξύ 150 και 199, αν και δεν είναι ακόμη υψηλά, προκαλούν συναγερμό για πιθανή διατροφική διαταραχή.

Πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο είναι παθολογικά και είναι απαραίτητο να δράσουμε με αλλαγές στις συνήθειες και φαρμακευτική αγωγή. Αν ξεπερνούν τα 500, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη -σπάνια- κατάσταση σοβαρής υπερτριγλυκεριδαιμίας, που γενικά σχετίζεται με γενετικές μεταλλάξεις.

Γιατί είναι υψηλά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μου;

Το να έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι ανησυχητικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα μπορούν να το διαχειριστούν μέσω της διατροφής, εφόσον ακολουθούν αυστηρές οδηγίες και τη συνοδεύουν με σωματική άσκηση.

Τα γεύματα έχουν καθοριστική επίδραση στους αριθμούς των λιπιδίων. Οι χειρότεροι σύμμαχοι της αύξησης είναι τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά. Τα πρώτα αποτελούν μέρος των γαλακτοκομικών προϊόντων, της σοκολάτας, του κοτόπουλου και των κρόκων αυγών.

Τα δεύτερα εμφανίζονται σε επεξεργασμένα προϊόντα που έχουν υποστεί την τεχνική της υδρογόνωσης, όπως κράκερ, κέικ, πίτες και γλυκά.

Υπάρχουν ασθένειες που έχουν την αύξηση αυτών των λιπιδίων ως σύμπτωμα ή ένδειξη. Πρόκειται για μια παράπλευρη συνέπεια στο πλαίσιο όλων των τροποποιήσεων που συνεπάγονται αυτές οι καταστάσεις στον οργανισμό. Οι παθολογικές ασθένειες είναι οι εξής:

 • Ο διαβήτης: Αυτή είναι μια μεταβολική διαταραχή που δεν μεταβάλλει απλώς τη γλυκαιμία. Οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια υφίστανται επίσης τις συνέπειες της έλλειψης ινσουλίνης ή της έλλειψης δράσης της ινσουλίνης. Τέτοια είναι η περίπτωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι σταθερά υψηλά στους διαβητικούς.
 • Υποθυρεοειδισμός: Η έλλειψη δράσης των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζει τον κυτταρικό μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα λιπίδια για να λειτουργήσει. Τα τριγλυκερίδια συσσωρεύονται στη συνέχεια με αύξηση του λιπώδους ιστού.
 • Νεφρική ανεπάρκεια: Οι νεφροί εκτελούν ενδοκρινικά καθήκοντα καθώς και την παραγωγή και συγκέντρωση ούρων για τον καθαρισμό του αίματος. Σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, το όργανο αδυνατεί να εκτελέσει τα καθημερινά του καθήκοντα και να παράγει αποτελεσματικά ουσίες που εμπλέκονται στην ομοιόσταση του εσωτερικού περιβάλλοντος. Όλα τα λίπη αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους στο αίμα σε αυτή τη διαταραχή.

Άλλες αιτίες υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων

Η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, εν μέρει λόγω των μεταβολικών επιπτώσεών της στα λιπίδια. Όσοι δεν ασκούνται τακτικά έχουν συχνά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με χαμηλότερη κυκλοφορία του αίματος, οπότε η πιθανότητα αρτηριοσκλήρυνσης είναι επίσης μεγαλύτερη.

Τέλος, οι τοξικές συνήθειες συγκαταλέγονται σε εκείνες που σχετίζονται με αυξημένα τριγλυκερίδια. Το κάπνισμα και η εθιστική κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσουν τις διαδικασίες συσσώρευσης και αξιοποίησης των λιπιδίων. Το ήπαρ, το οποίο είναι ένα όργανο με μεγάλη επιρροή, αποδυναμώνεται από την τοξικότητα του καπνού και του αλκοόλ.

Otras causas de triglicéridos altos
Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να είναι συνέπεια μεταβολικών διαταραχών. Ωστόσο, εμφανίζονται επίσης σε ασθενείς με ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι δυνατόν να έχουμε χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων;

Ενώ μιλάμε πάντα για υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα, υπάρχει και η αντίθετη κατάσταση, με χαμηλές τιμές. Για να καθοριστεί μια τέτοια διάγνωση, πρέπει να ανιχνεύονται λιγότερα από 35 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο του λιπιδίου.

Στην περίπτωση αυτή, τα αίτια είναι λιγότερα από ό,τι στις παθολογικές αυξήσεις, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά. Οι τέσσερις πιο συχνές είναι οι ακόλουθες:

 • Διατροφή: Μια διατροφή με κορεσμένα και τρανς λιπαρά θα αυξήσει τα τριγλυκερίδια, αλλά αντίθετα, υπάρχουν και δίαιτες που τα μειώνουν υπερβολικά. Οι δίαιτες που κόβουν υπερβολικά όλα τα λιπίδια καταλήγουν να είναι αντιπαραγωγικές.
 • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης: Όταν το έντερο αδυνατεί να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώμε, έχουμε να κάνουμε με σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Οι αιτίες είναι πολύ διαφορετικές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα συμπίπτει με το έλλειμμα ενσωμάτωσης των απαραίτητων ουσιών. Τα λιπίδια, ειδικότερα, αποβάλλονται με τα κόπρανα σε αυτή τη διαταραχή.
 • Υπερθυρεοειδισμός: Η υψηλή συγκέντρωση θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα εξαναγκάζει τον κυτταρικό μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων των λιπιδίων. Τα λιποκύτταρα δεν διατηρούν τα τριγλυκερίδια σε αυτήν την περίπτωση.
 • Υποσιτισμός: Σε σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού λόγω έλλειψης πρόσληψης ή ασθενειών που οδηγούν σε απώλεια βάρους, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία, υποπρωτεϊναιμία και υπολιπιδαιμία.

Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν διάφορες βιοχημικές παραμέτρους πριν προκαλέσουν προβλήματα. Στην περίπτωση των τριγλυκεριδίων, αυτό μειώνει τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο.

Είτε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας είναι υψηλά είτε έχετε σημαντική μείωση, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διεπιστημονική προσέγγιση με φαρμακευτική αγωγή, δίαιτα και σωματική άσκηση. Ένας γιατρός και ένας διατροφολόγος μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τις τιμές σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García-Espinosa, Luis Garcés. “Analizando el término “kilocalorías vacías”.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 20.1 (2010): 6.
 • Boffi, Federico Martín. “Entrenamiento y adaptación muscular: sustratos y vías metabólicas para la producción de energía.” Revista Brasileira de Zootecnia 37.SPE (2008): 197-201.
 • Carranza-Madrigal, Jaime. “Triglicéridos y riesgo cardiovascular.” Medicina interna de México 33.4 (2017): 511-514.
 • Rodulfo, J. Ildefonso Arocha, Carlos I. Ponte Negretti, and Franklin Ablan Candia. “Triglicéridos en ayunas y posprandiales, y su contribución al estudio del riesgo cardiometabólico.” Clínica e Investigación en Arteriosclerosis 21.6 (2009): 290-297.
 • Rubio, María Antonia López, et al. “Alteración del perfil lipídico y del riesgo cardiovascular en pacientes con Hipotiroidismo subclínico.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 1.2 (2016): 45-49.
 • Rodríguez Albanés, Ana A., et al. “Comportamiento de la peroxidación lipídica en la insuficiencia renal crónica.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 22.1 (2003): 0-0.
 • Enríquez-Martínez, Oscar Geovanny, et al. “Consumo de alcohol y perfil lipídico en participantes del Estudio Longitudinal de Salud del Adulto (ELSA-Brasil).” Nutrición Hospitalaria 36.3 (2019): 665-673.
 • Bonet, Mónica Bulló, and Pablo Hernández Alonso. “Cuantificación de grasas en heces.” Nutrición y dietética clínica. Elsevier, 2019.
 • Soto, Gerardo Fernando Fernández, et al. “Variaciones del perfil lipídico en pacientes pediátricos con desnutrición.” Enfermería Investiga 2.2 Junio (2017): 72-76.
 • Chen, Yanyan, et al. “Changes in profile of lipids and adipokines in patients with newly diagnosed hypothyroidism and hyperthyroidism.” Scientific reports 6.1 (2016): 1-7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.